2019-03-13 19:20:51
Φωτογραφία για Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αποφασίζει το Ευρωκοινοβούλιο
To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει σήμερα ψήφισμα μέσω του οποίου μεταξύ άλλων ζητά από την Ε.Ε. να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναστείλει επισήμως τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, αφού πέρασε την «κόκκινη γραμμή», ανέφερε σε δηλώσεις της η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι.

Τα τουρκικά και ξένα μέσα επισημαίνουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και ότι η τελική απόφαση για το αν θα σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα ληφθεί από τους αρχηγούς κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η έκθεση που «καίει» την Άγκυρα

Η αναφορά της κ. Πίρι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου. Σε αυτή γίνεται αναφορά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος δικαίου στην Τουρκία και με συγκεκριμένα παραδείγματα: Τον αυξημένο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και την πολιτική ανάμειξη στο έργο τους, τα αυθαίρετα όπως αναφέρει μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην ενημέρωση. 


Παράλληλα, η έκθεση καταδικάζει το κλείσιμο περισσότερων από 160 μέσων ενημέρωσης και τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων δημοσιογράφων. Καταδικάζεται επίσης το γεγονός ότι εξακολουθεί να κρατείται ο Selahattin Demirtas, ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, μεταξύ άλλων. Επιπρόσθετα, η έκθεση καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά παραμένει, ωστόσο, προσηλωμένο στον δημοκρατικό διάλογο με την Τουρκία. Αναφορά η οποία επαναλαμβάνεται στις σχετικές εκθέσεις.

Η έκθεση ζητεί από την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τα προενταξιακά κονδύλια που προορίζονται για την Τουρκία για να στηρίξει την τουρκική κοινωνία των πολιτών. Επίσης, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης 1995 μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., εφόσον τηρηθούν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.

Υποστηρίζοντας την έκθεση της, η κ. Πίρι επεσήμανε πως «αυτό δεν είναι ένα Κοινοβούλιο που είναι εχθρικό προς την Τουρκία. Όταν ξεκίνησα ως εισηγήτρια, είχαμε μια εντελώς διαφορετική θέση διότι, παρά το γεγονός ότι τα πράγματα ήταν ήδη προβληματικά στην Τουρκία, πιστεύαμε ότι η Ε.Ε. έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος κεφαλαίων, για να προσπαθήσει να επηρεάσει θετικά τις δημοκρατικές εξελίξεις στη χώρα. Αυτό δεν συνέβη».

Καθημερινή Κύπρου

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ