2019-03-14 13:34:07
Φωτογραφία για Το φάσμα της ήττας τρελαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι εναντίον όλων και στη μέση ο Τσίπρας
Καββαδία εναντίον Μεγαλοοικονόμου για «τις παρεμβάσεις lifestyle» - Πολάκης κατά

Παπαγγελόπουλου επειδή «πήραμε την κυβέρνηση, όχι την εξουσία» - Νίνα Κασιμάτη vs Καραγιαννίδη με πυροσβέστη τον Βούτση- «Μην δίνουμε πάτημα να μιλήσούν κάποιοι πρόθυμοι για ήττα» η παρέμβαση Τσίπρα

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης φαίνεται να οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ τα αρνητικά γκάλοπ, τα συνεχή κυβερνητικά φάουλ και το φάσμα της εκλογικής ήττας, που γίνεται όλο και πιο έντονο το τελευταίο διάστημα, ανεξάρτητα από το χρόνο των εθνικών εκλογών. Από μόνο του το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί την πρώτη του ήττα σε κάλπες από το 2012, στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, μοιάζει αρκετό για να απελευθερώσει μάζες αρνητικής ενέργειας στις τάξεις του. Ειδικά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, όπου οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι σε λίγους μήνες δεν θα είναι στα βουλευτικά έδρανα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη με όλους να καταφέρονται εναντίον όλων.


Η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ ήταν απροσδόκητα επεισοδιακή, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει τον ρόλο του ειρηνοποιού μεταξύ όσων έστηναν καβγάδες για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έφτασε στο σημείο να απευθύνει δραματική έκκληση στους βουλευτές του να σταματήσουν τις έριδες για «να μην δώσουμε πάτημα να μιλήσουν κάποιοι πρόθυμοι για ήττα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα όμως των συγκρούσεων ήταν τόσο έντονη, που άφησε σχεδόν τους πάντες έκπληκτους, καθώς μέχρι τώρα οι όποιες αντιθέσεις δεν εκδηλώνονταν ανοιχτά. Το σκηνικό της έκρυθμης ΚΟ σε συνδυασμό με την δημόσια κόντρα ανάμεσα στους Γιώργο Κυρίτση και Νίκο Φίλη για την προτεινόμενη ελάφρυνση των ποινών για τις μολότοφ, φανερώνει ότι ο εκνευρισμός είναι γενικότερος και η ηγεσία μάλλον αδυνατεί να περιορίσει τα φαινόμενα διάλυσης, που προκαλεί η ηττοπάθεια, η οποία εμφιλοχωρεί πλέον για τα καλά στις γραμμές του άλλοτε μπετοναρισμένου ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως παραδέχονται έμπειροι κοινοβουλευτικοί, οι εμφύλιες συρράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ουσιαστικά καμία πολιτική πρωτοβουλία των τελευταίων εβδομάδων δεν έχει αποδώσει κάποια σοβαρά πολιτικά οφέλη και πλέον η αρνητική δημοσκοπική εικόνα δεν δείχνει ανατρέψιμη. Το Μαξίμου έχει καθυστερήσει σε σειρά μετώπων, όπως το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και οι 120 δόσεις για τους οφειλέτες του δημοσίου, την ώρα που τα ανοίγματα στο παλαιό ΠΑΣΟΚ θεωρούνται εντελώς αμφιλεγόμενα.

Δεν είναι επίσης λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι πολλές συμπεριφορές υπουργών ή και βουλευτών, πέραν από λαθεμένες είναι ως και γελοίες. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σταύρος Κοντονής δεν άντεξε την ιστορία με τον περίφημο «Δρομέα» και επέκρινε την υπουργό Πολιτισμού (και άλλοτε στενή φίλη και συνεργάτιδα του Κώστα Σημίτη) Μυρσίνη Ζορμπά για τους χειρισμούς της. «Δεν γίνεται η κυρία Ζορμπά να βγάζει ψεύτη τον Βαρώτσο» ήταν μία από τις φαρμακερές ατάκες του κ. Κοντονή.

Η Θεοδώρα και ο πόλεμος κατά της… ποίησης

Ο… μύλος στην κοινοβουλευτική ομάδα ξεκίνησε όταν η Αννέτα Καβαδία προσπάθησε να εκφράσει αυτό που μάλλον νιώθουν οι περισσότεροι Συριζαίοι, οι οποίοι διαθέτουν έστω ένα ψήγμα σοβαρότητας και αισθητικής, επικρίνοντας την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου για το στιλ της, που προφανώς απέχει παρασάγγας από όσα εκπροσωπούσε πάντα η αριστερά. Η απίθανη πολιτική εφεύρεση του Βασίλη Λεβέντη, που τώρα στολίζει τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έκπληκτη, υπενθυμίζοντας ότι στηρίζει και ψηφίζει τα πάντα, αλλά και προειδοποιώντας «με αναγκάζετε να πάω σπίτι μου και να πάρει την έδρα ο Καλλιάνος». Αυτό προκάλεσε θόρυβο και αμηχανία, όπως ήταν λογικό. Μάλλον και ως γιατρός ο Παύλος Πολάκης ζήτησε από τους συντρόφους του να μην επικρίνουν την κυρία Μεγαλοοικονόμου, λέγοντας «και με μένα διαφωνείτε, ο καθένας κουβαλάει φορτίο».

Η κυρία Μεγαλοοικονόμου ηρέμησε μόνον όταν βγήκε έξαλλη αρχικά και ράκος στη συνέχεια από την αίθουσα με κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να παίζουν τον ψυχολόγο για να την ηρεμήσουν! Δεν αποκλείεται μετά απ’ όλα αυτά να της κόπηκε η όρεξη για ποίηση και ενδεχομένως, υπό αυτή την έννοια, το πλήγμα στην τέχνη (του γέλιου ή ενός είδους καρικατούρας αρχαίας τραγωδίας) να είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε πολιτική ζημιά έχει αυτή η υπόθεση με το μάλωμα στην κυρία Μεγαλοοικονόμου.

Πάντως η κυρία Καββαδία βρήκε ευκαιρία να ρίξει αιχμές και γενικότερα, καθότι εξέφραζε και τη βουβή δυσαρέσκεια των «53» για τις μεταγραφές της κακιάς ώρας, που έχει κάνει το Μαξίμου, έστω κι αν αυτές υπαγορεύτηκαν από αναπόδραστες πολιτικές ανάγκες. «Έχουμε ψηφίσει πράγματα που δεν θέλαμε. Αν νιώθουμε ότι δεν πρέπει να μιλάμε ανοιχτά, τότε πού; Δεν δέχομαι να με εγκαλείτε, γιατί ασκώ κριτική, γιατί αν δεν μιλήσω εδώ, πού θα τα πω;» είπε η κυρία Καβαδία, προκαλώντας νέα αμηχανία στην αίθουσα.

Στις πιο σοβαρές κόντρες ήταν αυτή ανάμεσα στον πρώην και τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Ο Σταύρος Κοντονής είπε ότι είχε επιχειρήσει και εκείνος να κάνει αλλαγές, αλλά δεν το δέχθηκε η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Ο Μιχάλης Καλογήρου διαβεβαίωσε ότι «αν δεν γίνουν οι αλλαγές, απλά δεν θα κατατεθεί ο νόμος», δείχνοντας ότι είναι πιθανόν να υποχωρήσει μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλούν κάποιες φαεινές ιδέες του, όπως αυτή για μείωση των προβλεπόμενων ποινών για τους αρχηγούς εγκληματικών οργανώσεων ή για όσους ρίχνουν μολότοφ.

Ο κλαίων Μίμης και η τούρμπο Νίνα

Στις ακόμα πιο σοβαρές κόντρες, έστω και με έμμεσο τρόπο, που υπήρξαν στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν και αυτή ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο πρώτος ζήτησε το λόγο γιατί καθυστερούν ορισμένες δικαστικές υποθέσεις, ενώ άλλες, όπως εκείνες που είναι σε βάρος του, «τρέχουν». «Το ξέρω, πήραμε την κυβέρνηση, όχι την εξουσία» ήταν η απίθανη – αλά Περιστέρας Μπαζιάνα Τσίπρα – απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος πάντως δεν διευκρίνισε αν κλαίει κι αυτός κάθε 5η Ιουλίου, όπως κάνει η σύζυγος του πρωθυπουργού.

Άγρια επίθεση υπήρξε από την Νίνα Κασιμάτη κατά του βουλευτή Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη, τον οποίο κατηγόρησε για αντισυναδελφική συμπεριφορά και προβοκατόρικη πρακτική!!! Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Καραγιαννίδης, σε πλήρη συνεργασία με τον βουλευτή της ΝΔ Ιάσωνα Φωτήλα, ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής για την ψηφοφορία της συνταγματικής αναθεώρησης, φωτογράφισαν το ψηφοδέλτιο της και το διέρρευσαν σε φιλικά ΜΜΕ, προκειμένου να την εκθέσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσπάθησε να την καθησυχάσει, λέγοντας ότι η διαρροή έγινε από την αντιπολίτευση, αλλά στη συνέχεια την επέκρινε για την απόφασή της να καταψηφίσει το άρθρο για την θρησκευτική ουδετερότητα! Όμως βίντεο που κυκλοφόρησε δικαιώνει την κυρία Κασιμάτη και εκθέτει τον κ. Βούτση, αλλά και τον κ. Καραγιαννίδη. Θεωρείται απίθανο πλέον η βουλευτής να αλλάξει ξανά κουβέντα και με τους δύο, που την έβαλαν στο στόχαστρο έτσι ανοιχτά και αδικαιολόγητα, κάνοντας την «τούρμπο».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ