2019-03-14 17:25:00
Φωτογραφία για Μέσα στον Μάρτιο εξελίξεις για ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα
Την κινητοποίηση της πολιτείας προκάλεσε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Χθες πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη για το

θέμα, όπου αποφασίστηκε η επίσπευση όλων των διαγωνισμών και των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε σκοπό να υπάρχουν ορατές εξελίξεις ακόμα και μέσα στον Μάρτιο.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, εντός του μήνα θα υπογραφεί σύμβαση για την αποκατάσταση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, τις εγκαταστάσεις του οποίου καταστρέφει μερίδα κατοίκων της περιοχής με σκοπό να μην λειτουργήσει. Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει και η «ενισχυμένη λειτουργία» των δύο κινητών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο Τεμπλόνι, ώστε να διαχωρίζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλώσιμων. Μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει η προσωρινή αποθήκευση των δεματοποιημένων σκουπιδιών σε οικόπεδο 52 στρεμμάτων στο Τεμπλόνι, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης του ΧΥΤΑ
. Οσον αφορά τις τελικές υποδομές, η διυπουργική ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Τεμπλόνι και νέου ΧΥΤΥ σε γειτονική περιοχή. Τα δύο έργα θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Τέλος, θα καταβληθεί προσπάθεια να επισπευστούν τέσσερα έργα διαλογής στην πηγή και πράσινων σημείων, προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, υπεγράφη στον Πύργο η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ανάμεσα σε κοινοπραξία ιδιωτών, στον Δήμο Ηλιδας και στον συλλογικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων της Ηλείας για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού. Το έργο θα κατασκευάσει σε ενάμισι έτος η κοινοπραξία «Μεσόγειος - J&P ΑΒΑΞ - ΑΑΓΗΣ» δίπλα στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς (που δέχεται σήμερα τα απορρίμματα όλης της Ηλείας έπειτα από στοιχειώδη διαλογή) και θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως (ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα οι 45.000 τόνοι). Θα δέχεται σύμμεικτα αστικά απορρίμματα, τα οποία θα διαχωρίζονται μέσω μηχανικού συστήματος σε επιμέρους ρεύματα, ώστε να συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα και να πωλούνται. Οι δήμοι θα πληρώνουν 64,60 ευρώ/τόνο για ποσότητες έως 60.000 τόνους και 38,78 ευρώ/τόνο για το υπόλοιπο. Το συνολικό κόστος του έργου είναι 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Δημόσιο και η Ε.Ε. θα καλύψουν τα 17 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια στην Ηλεία λειτουργούσαν 9 χωματερές, για τις οποίες η χώρα πλήρωσε ευρωπρόστιμα ύψους 3,24 εκατ. ευρώ.

kathimerini.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ