2019-03-16 18:06:48
Φωτογραφία για Ένωση Αθηνών: Μην νομοθετήσετε την ανασφάλεια!
Διαβάστε την τοποθέτηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών για τον νέο Ποινικό Κώδικα

      Τεράστια ερωτηματικά, αλλά και αγανάκτηση, μας προκάλεσε το προσχέδιο της ανανέωσης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

 

     Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών έχουμε πίστη στους θεσμούς και στην Δημοκρατία, έχουμε επίσης και υποχρέωση να υπερασπιστούμε τους συναδέλφους – μέλη μας.

 

    Ως εκ τούτου διατυπώνουμε τις εξής παρατηρήσεις, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία μας για κάποιες από τις προωθούμενες αλλαγές:

 

     – Η ανανέωση του Ποινικού Κώδικα αλλά κυρίως του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα, πλην όμως μία προεκλογική περίοδος δεν νομίζουμε ότι ενδείκνυται για τη διαχείριση τόσο σοβαρών θεμάτων, καθώς κινδυνεύει να διολισθήσει σε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης. Το δε όλο χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης είναι πολύ συρρικνωμένο, καθώς ζητείται από όλον τον νομικό κόσμο εντός 20 ημερών να καταθέσει αντιρρήσεις, διορθώσεις, συμπληρώσεις προτάσεις σε έναν Ποινικό Κώδικα και έναν Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που, ως φαίνεται, αλλάζει εκ βάθρων.


 

      Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε, ότι βάσει του θεμελιώδους άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα «περί αναδρομικής ισχύος του ηπιότερου Νόμου» οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν σε υποθέσεις επί των οποίων έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη ή έχουν ήδη ορισθεί δικάσιμοι.

 

     – Κατ` αρχάς το άρθρο 272 «παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες» «πλημμεληματοποιείται» αντί κακουργήματος που είναι σήμερα. Τι σημαίνει πρακτικά; «Η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών υλών με σκοπό εγκληματικές πράξεις από τιμωρία με κάθειρξη με πλαίσιο ποινής τα 5-20 έτη πλέον θα τιμωρείται με φυλάκιση «τουλάχιστον τριών ετών». Επίσης καταργείται η παράγραφος 2 του ανωτέρω άρθρου που αφορά εν πολλοίς προμήθεια, παράδοση, παραλαβή, φύλαξη, απόκρυψη ή μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών, με γνώση της επιδιωκόμενης εγκληματικής δράσεως που μέχρι σήμερον επαπειλείτο κάθειρξη μέχρι 10 ετών, ήτοι ουσιαστικά «αποποινικοποιούνται» οι «μεσάζοντες» και οι «βοηθοί εκτελέσεως».

 

      – Στην ίδια λογική, προβληματισμό για την κοινωνική ειρήνη προκαλεί και η κατάργηση της κατά συνήθειας τελέσεως εγκλήματος (άρθρο 13στ) όπου παραμένει μόνον η κατ’ επάγγελμα.

 

    – Οι προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ήτοι το άρθρο 187 παρ.3, αλλάζει το πλαίσιο ποινής από τα 10 έως 20 έτη στα 5 έως 10 έτη, αφού πλέον θα αποτελεί επιβαρυντική περίσταση ενώ μέχρι πρότινος αποτελούσε αυτοτελές διακεκριμένο έγκλημα με πλαίσιο ποινής καθείρξεως «τουλάχιστον δέκα έτη». Η δε αλλαγή αυτή ευνοεί περιπτώσεις που έχουν ήδη λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης και δυστυχώς δημιουργεί υπόνοιες πολιτικής σκοπιμότητας.

 

      Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τις υπαρκτές διαφωνίες μας για τις περιπτώσεις δωροδοκίας αιρετών αξιωματούχων, του βιασμού, της απάτης, όχι από αδιαφορία στο κοινωνικό σύνολο αλλά επειδή όσο και να διαφωνούμε, το θεσμικό καθήκον γι’ αυτές τις περιπτώσεις δεν το έχουμε εμείς.

 

    Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι δυστυχώς δικαιωνόμαστε για την ρητορική μας εδώ και χρόνια με την οποία καταγγέλλουμε ότι είναι λάθος να κρίνεται το λειτούργημα του αστυνομικού, βάσει της πολιτικής ιδεολογίας της εκάστοτε κυβέρνησης και ότι για ορισμένους είμαστε πολίτες 3ης και 4ης κατηγορίας.

 

      Κανένας εργασιακός κλάδος δεν έχει τόσους τραυματίες εν ώρα καθήκοντος, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εξαιτίας των μολότοφ που κάποιοι, δήθεν επαναστάτες, εκτοξεύουν εναντίον μας. Δυστυχώς όμως για κάποιους και με βάση αυτά τα οποία ίσως νομοθετήσουν, είμαστε απλά «αριθμοί» και «δυνάμεις καταστολής» και όχι άνθρωποι και προστάτες του αστικού πολιτεύματος.

 

                                                         Για το Δ.Σ.

 

                      - Ο -                                                                       - Ο -

 

                  Πρόεδρος                                                     Γεν. Γραμματέας             

 

         ΠΑΚΟΣ Δημοσθένης                                                     ΡΗΓΑΣ Νικόλαος
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ