2019-03-16 20:33:08
Φωτογραφία για Πώς συμβάλλουν οι θετικές σκέψεις στην σωματική και ψυχική μας υγεία;
Επωφελείς για τη γενική σας ευημερία μπορούν να αποδειχθούν οι αισιόδοξες σκέψεις.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Exeter διεξήγαγαν μία έρευνα για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των θετικών σκέψεων που κάνει κάποιος και της ψυχολογικής του κατάστασης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Clinical Psychological Science», οι ερευνητές χώρισαν τους 135 συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες. Σε κάθε μία από αυτές παρουσιάστηκε μία διαφορετική σειρά ηχητικών οδηγιών. Ορισμένες ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να σκέφτονται ευγενικά για τον εαυτό τους και άλλες τους παρότρυναν να είναι περισσότερο επικριτικοί.

Αφού άκουσαν τις ηχητικές οδηγίες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις, όπως εάν αισθάνονταν ασφαλείς, πόσο πιθανό ήταν να είναι ευγενικοί και πόσο κοντά αισθάνονταν με άλλα άτομα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον καρδιακό ρυθμό αφού άκουσαν τα ηχητικά διάρκειας 11 λεπτών
. Οι συμμετέχοντες που καθοδηγήθηκαν ώστε να σκέφτονται θετικά για τον εαυτό τους, ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν μία σωματική ανταπόκριση που σχετίζονταν με τη χαλάρωση και την αίσθηση ασφάλειας. Παράλληλα, οι καρδιακοί τους παλμοί μειώθηκαν, κάτι που οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι «ένα υγιές σημάδι μιας καρδιάς που μπορεί να ανταποκριθεί με ευκολία στις καταστάσεις».

Εκείνοι που άκουσαν τα αρνητικά ηχητικά σημείωσαν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό, πράγμα που υποδήλωνε «αισθήματα απειλής και κινδύνου».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δυνατότητα να «απενεργοποιηθεί» η φυσική αντίδραση απέναντι σε μία απειλή, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση από ασθένειες.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ευγένεια μειώνει το αίσθημα απειλής και θέτει το σώμα σε κατάσταση ασφάλειας και χαλάρωσης, που είναι σημαντική για την ανάρρωση», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Hans Kirschner από το Πανεπιστήμιο του Exeter.

Ο Willem Kuyken, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, πιστεύει ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη.

«Αυτά τα ευρήματα μάς βοηθούν να κατανοήσουμε περαιτέρω κάποιες από τις διαπιστώσεις της κλινικής μελέτης μας, στην οποία δείχνουμε ότι τα άτομα με υποτροπιάζουσα κατάθλιψη ωφελούνται ιδιαίτερα από τη γνωστική θεραπεία, καθώς μαθαίνουν να δείχνουν περισσότερη κατανόηση για τον εαυτό τους», δηλώνει.

Πηγές: independent.co.uk, onmed.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ