2019-03-17 14:01:38
Φωτογραφία για «Ποτέ ξανά»: 76 χρόνια από την πρώτη αποστολή Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα του θανάτου
Πραγματοποιήθηκε σήμερα πορεία μνήμης για τα 76 χρόνια από την πρώτη αποστολή Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα του θανάτου. Με αφετηρία το μνημείο μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας, η πορεία κατέληξε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η υποψήφια Δήμαρχος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, δήλωσε: «Σήμερα περισσότερο από ποτέοφείλουμε να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή.

Σήμερα που το φίδι του νεοναζισμού έχει βγει από το αυγό του και κυκλοφορεί , βανδαλίζει, προπηλακίζει, δολοφονεί. Δεν αρκεί η ιστορική καταδίκη για να νικήσουμε το φασισμό του σήμερα. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Η επανειλημμένη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος μας συνταράσσει.

Γι’ αυτό η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της συλλογικής μνήμης δεν είναι υπόθεση μόνο των ιστορικών, ούτε καν μόνο των μαρτύρων που ζουν ακόμη. Είναι το δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη. Παράλληλα, ως δημοκράτες πολίτες αλλά και οι φορείς, οφείλουμε να αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες. Όπως το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, όπως το Πάρκο Μνήμης.


Όπως η πρωτοβουλία που πήραμε πριν από περίπου δύο μήνες, ούσα τότε Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, και συγκαλέσαμε σύσκεψη των φορέων της πόλης ζητώντας την άρση διαγραφής από τα μητρώα των εκτοπισθέντων και εξοντωθέντων στα Ναζιστικά στρατόπεδα Θεσσαλονικέων Εβραίων, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε ηθικά τη μνήμη των συνανθρώπων μας. Η διαγραφή τους αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα αγκάθι στην συλλογική μνήμη, αλλά και ανοικτή πληγή στην ψυχή των απογόνων τους».

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ