2019-03-18 08:07:18
Φωτογραφία για Ο Κύριος.....Κανένας - Του Κωνσταντίνου Τζέκη
Με αφορμή την ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων για την τραγωδία στο Μάτι, η στήλη αυτή  σας υπενθυμίζει, ότι έχει κατά καιρούς ασχοληθεί με το θέμα του σχεδιασμού και της

αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση, νομίζουμε η πρωταρχική. Η φύση πολλές φορές ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνατότητες και γίνεται εκτός ορίων. Ο ιερός Αυγουστίνος, θαρρώ, έγραψε ότι, «ουδείς την φύσιν ενίκησεν. Ο δε φύσιν νικήσας υπέρ φύσιν εγένετο». Συνεπώς οι φυσικές καταστροφές, τις περισσότερες φορές, είναι ανίκητες και οι αρμόδιοι μόνο διαχείριση των  επιπτώσεων μπορούν να κάνουν ή να απαλύνουν, σχετικά ελάχιστα, τους χειμαζόμενους ανθρώπους  ή καθόλου».

Οι σχεδιασμοί, θα πρέπει, να έχουν ως μέλημα αυτήν ακριβώς την παράμετρο. Να ελαττώσουν ή να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο αν και εφόσον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση της φύσης.


Το ερώτημα όμως είναι πάντοτε αναπάντητο. Μπορούσε να αντιμετωπισθεί μια φυσικά καταστροφή; Είναι επιστημονικά προβλέψιμη; Είναι διαχειρίσιμη;

Αν λάβουμε υπ’ όψη μας τις εξαγγελίες των Συντονιστικών  Οργάνων, των Περιφερειών της χώρας και των Δήμων, που συνέρχονται προληπτικά κάθε χειμώνα ή κάθε καλοκαίρι, είναι διαχειρίσιμη κάθε θεομηνία ή πυρκαγιά, αφού όλοι τους λένε, ότι έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα και έχουν στη διάθεσή τους όλον τον εξοπλισμό. Εμείς οι θνητοί χαιρόμαστε, που ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχός μας έχει όλη την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό να μας διασώσει.

Στην πραγματικότητα, σταυροκοπιούνται αυτοί και μείς να μην τους συμβεί η στραβή.

Εξηγούμαστε. Μπορεί να έχει μηχανήματα και διάθεση ο ίδιος, αλλά νομικά όπλα να θέσει την υπηρεσία του σε συναγερμό και να τους ανακαλέσει όλους τους υπαλλήλους στην υπηρεσία του έχει; Μπορεί να τους επαναφέρει τη νύχτα; Το Σαββατοκύριακο;  Έχει χρήματα για αυτή την έκτακτη ανάγκη ή παρακαλά την Κυβέρνηση να θέσει την περιοχή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Έχει τα μέσα ενημέρωσης του κοινού; Έχει τα μέσα εκπαίδευσής του; Εσείς θα απαντήσετε.

Το πρόβλημα είναι, γιατί στις ανακοινώσεις, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, μετά από τα ΣΝΟ Ή ΣΤΟ (Συντονιστικά Όργανα) δεν βάζουν τις πραγματικές παραμέτρους στο τραπέζι; Μόνο ο Θεός και ίδιοι που κομπάζουν εν αιθρία το γνωρίζουν. Μέχρι την επερχόμενη και βεβαία καταστροφή.

Μιλούν όλοι για την πολιτική προστασία. Αυτή και αν θέλει αγιασμό. Καταρχήν δεν έχει υφιστάμενες δομές και στηρίζεται στις άλλες υπηρεσίες, όπως Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός κλπ. Τίθεται επικεφαλής των μέτρων, κατά τα σχέδια και διευθύνει τις δομές αυτή η ταλαίπωρη υπηρεσία. Οι άλλες Υπηρεσίες όμως  έχουν τα δικά τους αφεντικά και εκείνα μπορεί να έχουν άλλες προτεραιότητες. Κουλουβάχατα της ιστορίας.

Αν κάποιος αναρωτηθεί  ποιός είναι αρμόδιος στα έκτακτα γεγονότα, η απάντηση είναι μία και η αυτή. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ.

 Όπως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει αρμοδιότητα για το τροχαίο ατύχημα. Αυτά που κοστίζουν σε ψήφους, κανένας δεν τα θέλει. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ασχολείται με τη γραφειοκρατία και τις δαιδαλώδεις δομές.  Ύστερα μιλάμε για εξυπηρέτηση του πολίτη.

 Δαιδαλώδεις αρμοδιότητες ώστε να μπερδεύεται και ο Εισαγγελέας. Όχι μόνο στην προκειμένη περίπτωση, αλλά παντού.

 Έχετε αποφασίσει να πάρετε τις πινακίδες που καταθέσατε στην εφορία; Θα πάτε στην Εφορία αυτοκινήτων, θα σας στείλει να ασφαλίσετε το αυτοκίνητο, χωρίς την άδεια του αφού την έχει η Εφορία. Θα επιστρέψτε στην Εφορία αυτοκινήτων. Θα σας δώσει ένα χαρτί να πάτε στη ΔΟΥ να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας. Μόνο εκεί. Πουθενά αλλού. Θα επιστρέψτε στην Εφορία αυτοκινήτων να πάρετε τις πινακίδες σας πίσω. Μια ολόκληρη ημέρα. Για να εισπράττει το κράτος χρήματα.

Το πρόβλημα με το Μάτι, δεν λύνεται με τους  είκοσι που θα σύρονται στα Δικαστήρια. Απεναντίας φανερώνει την έλλειψη υπευθύνου. Το πρόβλημα είναι βασικά δομικό. Απλό μυαλό και όλα θα είχαν απλοποιηθεί. Με αρμόδιο και στα έκτακτα γεγονότα.

Ακόμα στριφογυρίζει στο μυαλό μου  η ατάκα Έλληνα μετανάστη στη Σουηδία., με αφορμή τον θάνατο του πατέρα του. «Αφού γνωρίζουν όλοι ότι ο πατέρας μου πέθανε, γιατί θα πρέπει η μάνα μου να τρέχει για να βγάλει σύνταξη; Δεν μπορεί να της χορηγηθεί αυτόματα;»

‘Έλα ντε!!!

Κωνσταντίνος Τζέκης 
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ