2019-03-19 10:01:57
Φωτογραφία για Το 80% των ορθοπεδικών παθήσεων δεν απαιτεί χειρουργείο
Μία χειρουργική επέμβαση δεν είναι κάτι ευχάριστο και όλοι θα θέλαμε να την αποφύγουμε αν είναι δυνατόν.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τους ασθενείς με ορθοπεδικές παθήσεις και είναι πολύ σύνηθες να το δηλώνουν αυτό από την αρχή στην πρώτη επίσκεψή τους στον ειδικό ιατρό. Ευτυχώς, πλέον το 80% των ορθοπεδικών παθήσεων αντιμετωπίζεται χωρίς χειρουργείο, όπως επιβεβαιώνει ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Γεώργιος-Ελευθέριος Κατσιφαράκης.

«Πράγματι, οι ασθενείς το πρώτο πράγμα που σου ζητούν όταν σε επισκέπτονται για κάποιο μυοσκελετικό τους πρόβλημα, είναι να μην τους πεις για χειρουργείο, αλλά να τους προτείνεις μια συντηρητική θεραπεία», υπογραμμίζει ο κ. Κατσιφαράκης, Ειδικός Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος τoυ Ορθοπεδικού Τμήματος της Κλινικής  Λευκός Σταυρός και Επιστημονικός Συνεργάτης των Κλινικών Metropolitan Hospital, Ευρωκλινικής Αθηνών και Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου.


Οι λόγοι αυτής της δυσπιστίας και επιφύλαξης απέναντι στις χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολλοί και οφείλονται τόσο στο φόβο του χειρουργείου, όσο και σε διαδόσεις και φήμες σχετικά με το γεγονός πως κάποια ανάλογη επέμβαση, δεν είχε επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ο κ. Κατσιφαράκης επισημαίνει πως «αποτελεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια πως το 80% των ορθοπεδικών περιστατικών και ειδικά αυτών που αφορούν παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά χωρίς την ανάγκη να καταφύγει ο ασθενής στο χειρουργείο. Μην ξεχνάμε, πως υπάρχουν και περιπτώσεις που η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαγορευτική, όπως για παράδειγμα όταν η ορθοπεδική πάθηση συνυπάρχει με σοβαρά παθολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα».

Η κάθε συντηρητική θεραπεία, όμως, σύμφωνα με τον κ. Κατσιφαράκη, δεν αποτελεί πανάκεια, έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά είναι απόλυτο δικαίωμα των ασθενών να πληροφορούνται τα πάντα για τις μη επεμβατικές θεραπείες και φυσικά, εφόσον αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, να τις ζητούν από το θεράποντα ιατρό τους.

Η ενεσοθεραπεία στα σημεία του πόνου, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη «ανώδυνη» φαρμακευτική αγωγή και τη δυνατότητα του ασθενή να  κάνει φυσιοθεραπεία, υπερβαρικό οξυγόνο, βελονισμό κ.ά., φαίνεται ότι αποτελεί το κλειδί της συντηρητικής θεραπείας, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι άλλων πιο επεμβατικών θεραπειών.

«Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται δραματικά η πιθανότητα χειρουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος του ασθενή, πάντα βέβαια μετά από αξιολόγηση της πάθησής του και των πιθανών συνοδών προβλημάτων, όπως είναι τα καρδιολογικά, τα γαστρεντερικά και τα ενδοκρινολογικά», συμπληρώνει ο κ. Κατσιφαράκης.

Πηγή: sofokleousin.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ