2019-03-19 22:19:33
Φωτογραφία για Κίνημα Κολουμπάιν: Κρατήστε στο «σκοτάδι» τα προσωπικά στοιχεία των τρομοκρατικών επιθέσεων
Για τους εγκληματολόγους με τον τρόπο αυτό δεν θα ενθαρρύνονται οι επίδοξοι τρομοκράτες

Σάρκα και οστά λαμβάνει ένα νέο κίνημα με αφορμή τις μαζικές δολοφονίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αποκαλύπτουν το who is who, με κάθε λεπτομέρεια, των τρομοκρατών.

Το κίνημα Κολουμπάιν έλαβε το όνομά του από την δολοφονία εφήβων στο σχολείο Κολουμπάιν το 1999 με δράστες δύο τελειόφοιτους: τους μαθητές Έρικ Χάρρις και Ντάϊλαν Κλέμπολντ.

Οι δύο τελειόφοιτοι δολοφόνησαν 12 μαθητές κι έναν καθηγητή τους. Στη συνέχεια αυτοκτόνησαν. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν.

Όπως αναφέρει το Aσοσιέιτετ Πρες, μετά τη δολοφονία στο Λύκειο Κολουμπάιν, ένα κίνημα που δυνάμωνε συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου, καλούσε τις ειδησεογραφικές οργανώσεις να αποφύγουν να κατονομάζουν τους δράστες μαζικών δολοφονιών και να μην αποκαλύπτουν τα βιογραφικά τους στοιχεία.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, δίνοντας στη δημοσιότητα αξιοσημείωτες πληροφορίες για τους δράστες, τους κάνουμε διάσημους ενθαρρύνοντας παράλληλα τους επίδοξους τρομοκράτες.

Η επίθεση του Κολοράντο το 1999 συνεχίζει να παρακινεί τους δράστες μαζικών δολοφονιών.Πριν από λίγες ημέρες,είχαμε ανάλογο περιστατικό: δύο άνδρες άνοιξαν πυρ σε δημοτικό σχολείο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία σκοτώνοντας δέκα άτομα.

Ο 28χρονος Αυστραλός που επιτέθηκε σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία την Παρασκευή σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 άτομα, υποστήριζε, μεταξύ άλλων στο μανιφέστο του, ότι ακολουθεί τα χνάρια του ανθρώπου, ο οποίος το 2015 άνοιξε πυρ εναντίον εννέα μαύρων πιστών σε εκκλησία στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Για τον Άνταμ Λάνκφορντ, εγκληματολόγο στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται η υπερβολική κάλυψη από τα ΜΜΕ της προσωπικής ζωής των τρομοκρατών.

«Πολλοί από τους δολοφόνους επιδιώκουν να αντιμετωπίζονται σαν διασημότητες, θέλουν να είναι διάσημοι, οπότε το κλειδί στην υπόθεση είναι να μην τους δώσουμε αυτό που θέλουν», αναφέρει.

Οι εγκληματολόγοι που μελετούν μαζικούς δολοφονίες, όπως και ο Άνταμ Λάνκφορντ, έχουν δημοσιεύσει μία επιστολή ζητώντας από τους δημοσιογράφους να μην χρησιμοποιούν τα ονόματα των δραστών και να μην κάνουν ταινία τις εγκληματικές τους πράξεις.Το έχουν ήδη εφαρμόσουν κάποια κανάλια στις ΗΠΑ, όπως το CΝΝ.

«Οι δράστες προσπαθούν να ξεπεράσουν τους προηγούμενους τρομοκράτες σκοτώνοντας περισσότερα άτομα. Η κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενθαρρύνει τους μιμητές», τονίζει ο Αμερικανός εγκληματολόγος.

Ο Τζέιμς Αλαν Φοξ, καθηγητής στο Northeastern University, επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι η αποκάλυψη του ονόματος των δραστών αλλά η υπερβολική κάλυψη από τα ΜΜΕ, που δίνει στη δημοσιότητα άσχετες λεπτομέρειες για τους δολοφόνους, όπως τα βιβλία που πιθανότατα έχουν γράψει ή άλλα στοιχεία που τους κάνουν πιο ανθρώπινους.

Μίνα Αγγελίνη 
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ