2019-03-20 10:01:42
Φωτογραφία για Γρηγόρης Λέων: Θέλω τη γνώση μου να την προσφέρω στην πόλη μου, την Αθήνα
Εξέπληξε ευχάριστα η απόφαση του Κ.Μπακογιάννη να περιλάβει στον συνδυασμό του τον γνωστό ιατροδικαστή και πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρη Λέων.

Ο δρ. Λέων που θα διεκδικήσει την ψήφο των Αθηναίων για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, μιλά στο ThePresident για την απόφασή του να πολιτευτεί, για τον λόγο που επέλεξε το ψηφοδέλτιο του Κ.Μπακογιάννη και για τα όνειρά του για την πόλη του.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Λέων:

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος; Πώς μπορεί ένας ιατροδικαστής να βοηθήσει την Αθήνα;

Καταρχήν πιστεύω ότι όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πρέπει να μπαίνουν μπροστά και να προσπαθούν για το κοινό καλό. Το πιο σημαντικό σε έναν υποψήφιο είναι η διάθεση προσφοράς, μαζί με τη γνώση και την ικανότητα να παράξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ασκώ εδώ και 10 χρόνια την ιατροδικαστική, μία ιατρική ειδικότητα με έντονα κοινωνικό πρόσημο
. Ο ιατροδικαστής διαχειρίζεται δύσκολες ανθρώπινες καταστάσεις και συμβάλλει καθοριστικά στο έργο της δικαιοσύνης. Μέσα από τη δουλειά μου – είτε το νεκροτομείο είτε το ιατρείο- βλέπω ουσιαστικά το τι συμβαίνει σε μία πόλη, σε μια κοινωνία. Όταν ακούς τις ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, έμειναν ανάπηροι, βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν, αντιλαμβάνεσαι πλήρως τι πραγματικά συμβαίνει στην πόλη σου. Γνωρίζω λοιπόν καλά τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η Αθήνα, όχι μόνο από την πολιτική αλλά και την κοινωνική τους διάθεση. Αυτή τη γνώση αποφάσισα ότι είναι ώρα να αξιοποιήσω και για να προσφέρω στην πόλη μου.

Σας βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση. Είστε μήπως ακόμα ένα τηλεοπτικό πρόσωπο που επελέγη για να δώσει “λάμψη” στο ψηφοδέλτιο;

Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι η ιατροδικαστική ανά τον κόσμο είναι μία επιστήμη που τυγχάνει μίας σχετικής προβολής λόγω των θεμάτων που διαχειρίζεται. Η παρουσία ενός ιατροδικαστή στην τηλεόραση απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και βαθιά γνώση η οποία πρέπει να μεταφέρεται στον τηλεθεατή με απλό και κατανοητό τρόπο.

Βέβαια, ως πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας έχω ως βασικό στόχο την προβολή της επιστήμης της ιατροδικαστικής. Θέλω η ιατροδικαστική να γίνει γνωστή στην ελληνική κοινωνία, καθώς μία επιστήμη που δεν γνωρίζει ο πολίτης πότε να τη χρησιμοποιήσει, παύει να έχει αξία.

Νομίζω ότι ο κάθε τηλεθεατής που παρακολουθεί τα τηλεοπτικά δρώμενα δεν βλέπει απλά τα πρόσωπα αλλά παρακολουθεί, κρίνει και συγκρίνει. Μπορεί να διακρίνει τον επιστήμονα που κάνει σωστά τη δουλειά του και καλείται να μιλήσει γι’ αυτό στην τηλεόραση.

Επομένως πιστεύω ότι η επιλογή μου δεν έγινε με βάση τον τηλεοπτικό χρόνο -γιατί τότε θα υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι πολλαπλά πιο εκτεθειμένοι- αλλά με βάση την ποιότητα του λόγου και των επιχειρημάτων μου και κυρίως με βάση την εν γένει πολιτική και επαγγελματική μου παρουσία.

Τι σημαίνει για εσάς ποιότητα ζωής σε μια πόλη;

Ποιότητα ζωής είναι να πηγαίνω κάθε μέρα στο ιατρείο μου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να μην περνώ από σπασμένα και βρώμικα πεζοδρόμια. Όταν θέλω να περάσω στην απέναντι πλευρά να μην αποφεύγω την υπόγεια διάβαση λόγω οσμής. Και όταν αργά το βράδυ αναχωρώ για το σπίτι να μην περνάω από σκοτεινούς δρόμους. Επίσης, ποιότητα είναι όταν το Σαββατοκύριακο θέλω να πάω με τη γυναίκα μου και το γιο μας για ποδήλατο ή τρέξιμο σε ένα πάρκο να μην φοβόμαστε μόλις πέσει ο ήλιος. Ποιότητα, όμως, είναι και όταν η πόλη έχει φροντίσει τους αστέγους και δεν βρίσκουμε πολλές κρύες νύχτες κάποιον στο υπόγειο του σπιτιού μας στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος αναζητά εκεί προστασία. Θα έλεγα με απλά λόγια ότι ποιότητα σημαίνει μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους μας σε μια πόλη που σέβεται τους πολίτες και το περιβάλλον. Εάν κάνουμε τις σωστές παρεμβάσεις καθημερινότητας, θα βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Δεν πρέπει να κυνηγάμε μόνο τα μεγάλα, τα φαραωνικά, νομίζω πως πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μικρά και καθημερινά.

Γιατί με τον Κώστα Μπακογιάννη; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα είναι ένας καλός δήμαρχος αν εκλεγεί;

Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ένας νέος άνθρωπος που ξέρει την αυτοδιοίκηση. Επί σειρά ετών έχει διατελέσει και δήμαρχος και περιφερειάρχης και οι περισσότεροι άνθρωποι από τις περιοχές που θήτευσε μόνο καλά λόγια έχουν να πουν. Προσωπικά δεν σας κρύβω ότι με έπεισε από την πρώτη κουβέντα που είχαμε μαζί. Έχει όρεξη για δουλειά, φρέσκες ιδέες και ξέρει πώς μπορεί να πετύχει τους στόχους. Επίσης, παρότι δεν κρύβει τις πολιτικές του απόψεις, δεν διστάζει να κάνει την υπέρβαση. Νομίζω πως θα είναι ένας εργατικός και πολύ καλός δήμαρχος που θα κάνει την πόλη να ξαναπάρει μπρος και να πάει ψηλά.

Πως κρίνετε τους άλλους υποψηφίους δημάρχους και κυρίως τον κ. Ηλιόπουλο και τον κ. Γερουλάνο;

Το σημαντικό είναι το πώς θα κρίνουν τους υποψηφίους δημάρχους οι πολίτες της Αθήνας. Επειδή όμως δεν θέλω να αποφύγω την ερώτηση, θα σας πω ότι περίμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ έναν περισσότερο αυτοδιοικητικό υποψήφιο γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν τέτοια πρόσωπα και στην αριστερά. Ο κ. Γερουλάνος είναι συμπαθής ως προσωπικότητα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν μπορεί να αποκτήσει δυναμική πέρα από τα όρια του ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι νομίζω τυχαίο ότι κάποιοι σύμβουλοι του Καμίνη συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του «Αθήνα ψηλά». Γενικά ήδη διακρίνεται ότι ο μόνος υποψήφιος ο οποίος καταφέρνει να έχει ευρύτερη αποδοχή και συνδυασμό με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, που παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι και ο μοναδικός με σοβαρή εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση.

*Ο γνωστός ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων έχει ασχοληθεί με τα πλέον σημαντικά εγκλήματα στην Ελλάδα, ενώ σχολιάζει τακτικά θέματα της επιστήμης του στον τύπο και την τηλεόραση. Με καταγωγή από την Πρέβεζα, μεγάλωσε στις περιοχές του Γκύζη και των Αμπελοκήπων. Αποφοίτησε από το “Sapienza” της Ρώμης, κατέχει τρία μάστερ και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα και τη Φλόριντα των ΗΠΑ και διδάσκει στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. Από το 2014 είναι εκλεγμένος Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και από το 2016 Αν. Γραμματέας επιστημονικών φορέων της Νέας Δημοκρατίας. Το 2010 εκλέχτηκε πρώτος σε ψήφους Σύμβουλος της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων.

πηγή: thepresident.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ