2019-03-20 10:17:03
Φωτογραφία για Ουρές ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ - Μαρτυρία στελέχους του Ινστιτούτου “Παστέρ”
Για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των ασθενών, το υπουργείο Υγείας καθιέρωσε πρόσφατα το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης των φαρμάκων υψηλού κόστους.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Επανέρχεται το πρόβλημα με τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παρά την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης και τις αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, η ταλαιπωρία των ασθενών εξακολουθεί να υφίσταται.

Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία – μέσω facebook – της προϊσταμένης του τμήματος Διοίκησης του Ινστιτούτου “Παστέρ” Χριστίνας Οικονομοπούλου:

“Στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ η Ελλάδα ξεροσταλιάζει. Εκατό άτομα στην αναμονή, δύο υπάλληλοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν, δώδεκα μόνο θέσεις καθημένων εντός, άλλοι τόσοι ακροβολισμένοι εκτός, οι υπόλοιποι ορθοστασία. Οι περισσότεροι με πρόβλημα υγείας” Σύμφωνα με την κ. Οικονομοπούλου, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση με την λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ:


“Τα φάρμακα αφορούν συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα υγείας, ηλικιωμένα, με αντικειμενικές δυσκολίες στην μετακίνηση. Η τιμωρία τους γιατί αρρώστησαν είναι η λειτουργία του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ, όχι η έννοια και η φροντίδα της Πολιτείας.

Από την άλλη, την παραλαβή επωμίζονται άλλα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος που χάνουν άπειρες εργατοώρες και παραγωγικό χρόνο.

Αναρωτιέμαι αν αξιολόγησε κανείς το σύστημα με το λειτουργικό του κόστος, έστω χωρίς την ταλαιπωρία και τις χαμένες εργατοώρες και εάν τελικά προκύπτει κάποιο όφελος για το σύστημα Υγείας”...

Η κ. Οικονομοπούλου αναφέρει πως στον χώρο του φαρμακείου υπήρχαν ανακοινώσεις για ελλείψεις φαρμάκων και υπόδειξη στους ασθενείς σε ποιο φαρμακείο του Οργανισμού αυτά είναι διαθέσιμα.

Προέγκριση

Για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των ασθενών, το υπουργείο Υγείας καθιέρωσε πρόσφατα το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης των φαρμάκων υψηλού κόστους, το οποίο είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2018 από το Iatronet.

Με βάση το συγκεκριμένο σύστημα, η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στο σύστημα και περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από τους θεράποντες γιατρούς, τους γνωμοδοτούντες γιατρούς, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ και την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης.

Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών, κινείται και η πρόσφατη αλλαγή στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να προμηθεύονται ακριβότερα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Με τον προηγούμενο Κανονισμό, είχαν δικαίωμα να προμηθεύονται προϊόντα αξίας έως 1.000 ευρώ, ποσό που αυξήθηκε στα 3.000 ευρώ.

Το όριο των 3.000 ευρώ ίσχυε έως το 2014, αλλά το καθεστώς έγινε στη συνέχεια πιο σφιχτό, εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ