2019-03-22 01:17:22
Φωτογραφία για Βιταμίνη D: Σύμμαχος στη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης
Η βιταμίνη D φαίνεται να επιταχύνει την αποβολή των μυκοβακτηριδίων της φυματίωσης

από τους πνεύμονες ανθρώπων που νοσούν Τα κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης αυξάνονται παγκοσμίως και αυτό έχει οδηγήσει διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο να αναζητούν τρόπου αντιμετώπισή της, πέραν των κλασσικών φαρμακευτικών αγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Adrian Martineau δημοσίευσε μελέτη στο European Respiratory Journal που αφορούσε σε 1.850 ασθενείς με φυματίωση, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε κλινικές δοκιμές θεραπείας με βιταμίνη D, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών που ανταποκρίνονται καλύτερα στη βιταμίνη D.

Οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία, Ινδονησία, Μογγολία, Γεωργία και Γουινέα.

Όταν οι ερευνητές προσέθεσαν βιταμίνη D στην αντιβιοτική θεραπεία, διαπίστωσαν ότι επιταχυνόταν η διαδικασία αποβολής των μυκοβακτηριδίων της φυματίωσης από τον οργανισμό, ειδικά σε ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε όταν εξετάστηκε ολόκληρος ο πληθυσμός της μελέτης.

Βρέθηκε, επίσης, ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν ασφαλή στις δόσεις που χορηγήθηκαν, χωρίς να συνδεθούν με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη δυνατότητα που υπάρχει, οι αποκαλούμενες στοχευμένες θεραπείες ως προς τον ξενιστή -οι θεραπείες δηλαδή που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα- να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους ασθενείς με πολυανθεκτικές βακτηριακές λοιμώξεις.

«Η μελέτη μας αναδεικνύει την πιθανότητα η βιταμίνη D -η οποία είναι ασφαλής και φθηνή- να είναι ωφέλιμη για την ομάδα των ασθενών που θεωρείται δύσκολο να θεραπευτούν, ακολουθώντας μία νέα προσέγγιση στη θεραπευτική τους αγωγή. Η προσθήκη της βιταμίνης D στην αντιβιοτική θεραπεία, μπορεί να συνεισφέρει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος κι έτσι να βοηθήσει το σώμα να αποβάλλει τα -όλο και πιο ανθεκτικά- μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης, συνδυαστικά με τη δράση των αντιβιοτικών», σχολιάζει ο Δρ. Martineau.

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 10,0 εκατομμύρια άνθρωποι ανέπτυξαν ενεργό φυματίωση το 2017 και ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από αυτή.

Η πολυανθεκτική φυματίωση προκαλείται από βακτηρίδια που είναι ανθεκτικά στη θεραπεία με τουλάχιστον δύο από τα πιο ισχυρά αντιφυματικά φάρμακα πρώτης γραμμής, προκαλώντας περίπου 500.000 κρούσματα και 150.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Οι υπάρχουσες αντιβιοτικές θεραπείες για την πολυανθεκτική φυματίωση είναι μακρόχρονες, δαπανηρές και συχνά τοξικές λόγω των σοβαρών παρενεργειών τους.

Η βιταμίνη D δείχνει τώρα μια δυναμική όσον αφορά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά οι ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες δοκιμές της βιταμίνης D στη θεραπεία της φυματίωσης έχουν αποφέρει, μέχρι στιγμής, αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Αντίστοιχα, οι ερευνητές της μελέτης προειδοποιούν ότι η ανάλυση αυτή δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει μια κλινική σύσταση για τη χρήση της βιταμίνης D στη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης, καθώς βασίζεται σε έναν σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων. Ωστόσο, τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά πλέον παρέχουν μια καλή αφορμή για τη διεξαγωγή νέων κλινικών δοκιμών, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν η βιταμίνη D μπορεί όντως να ωφελήσει ασθενείς που λαμβάνουν τα κλασικά αντιβιοτικά για την πολυανθεκτική φυματίωση.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ