2019-03-22 11:34:21
Φωτογραφία για Brexit: Παράταση με δύο σενάρια...
...αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες Σε συμφωνία για «δύο σενάρια» αναβολής του Brexit κατέληξαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και οι ηγέτες των...

27 χωρών-μελών της Ε.Ε. μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις.

Οι «27» αποφάσισαν να προσφέρουν στο Λονδίνο «μια αναβολή ως την 22 Μαΐου 2019, με την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα». Ωστόσο αν η συμφωνία απορριφθεί για τρίτη φορά, γίνεται σαφές ότι η παράταση της διαδικασίας θα διαρκέσει «ως τη 12η Απριλίου» και επαφίεται στο Λονδίνο «να υποδείξει τα επόμενα βήματα», για να τα εξετάσουν οι Βρυξέλλες.

Η Μέι ζήτησε την Τετάρτη να παραταθεί η διαδικασία του Brexit, δηλώνοντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης και της πολιτικής διακήρυξης που τη συνοδεύει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.


Η συμφωνία, που κλείστηκε τον Νοέμβριο, έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία από το βρετανικό κοινοβούλιο και η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έπεισε τους ευρωπαίους ηγέτες πως θα τα καταφέρει στην τρίτη ψηφοφορία, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των συζητήσεων η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποδέχθηκε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δύο «σενάρια» σε ό,τι αφορά την αναβολή του Brexit.

«Συζήτησα με την πρωθυπουργό Μέι επανειλημμένα απόψε για να εξασφαλίσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχεται τα σενάρια της παράτασης και είμαι υπερευχαριστημένος που μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία» είπε ο Τουσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι επιλογές θα είναι ανοικτές για τη Βρετανία ως τη 12η Απριλίου. «Ως εκείνη την ημέρα, όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοικτές (...). Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει την επιλογή μεταξύ αποχώρησης με συμφωνία, αποχώρησης χωρίς συμφωνία, μιας μακράς παράτασης ή ανάκλησης (της διαδικασίας βάσει) του Άρθρου 50», ανέφερε.

«Η 12η Απριλίου είναι η ημερομηνία-κλειδί, αφού ως τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάρει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει ως τότε, τότε η επιλογή της μακράς παράτασης θα καταστεί αυτομάτως αδύνατη», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπονοώντας μια αποχώρηση άνευ συμφωνίας.

Στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, οι 27 ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι δεν θα υπάρξει ουδεμία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το διαζύγιο των δύο πλευρών και προειδοποιούν τη Μέι πως η όποια δέσμευση κάνει για να κερδίσει ψήφους στη Βουλή των Κοινοτήτων «πρέπει να συμμορφώνεται προς το γράμμα και προς το πνεύμα της Συμφωνίας Αποχώρησης».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως στη Σύνοδο έγινε «μια πολύ τίμια και σημαντική συζήτηση». «Θέλαμε να υποστηρίξουμε την Τερέζα Μέι» για να ξεπεράσει τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει και «πιστεύω πως το εκφράσαμε αυτό» είπε.

«Προσφέραμε επιλογές και δώσαμε μια απάντηση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αλλά με όρια, τα δικά μας όρια, και με όρους», είπε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Ε.Ε., πρόσθεσε, δεν πρέπει να καθυστερεί στον δρόμο που θέλει να πάρει λόγω της «πολιτικής και δημοκρατικής κρίσης» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέι: Έφτασε η ώρα της απόφασης

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει την αναβολή του Brexit και τόνισε πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν πλέον μπροστά τους ξεκάθαρες επιλογές για τα επόμενα βήματα. «Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως τώρα έχουμε φθάσει στη στιγμή της απόφασης» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Μέι χαιρέτισε επιπλέον την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των εγγυήσεων σε ό,τι αφορά το λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποτραπεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε πως πιστεύει ότι θα ήταν λάθος το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και πρόσθεσε πως επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όσο ευρύτερη υποστήριξη στη Συμφωνία Αποχώρησης.

Η ίδια δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όσα εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας. Ωστόσο, όπως είπε, η Βρετανία έχει φθάσει πλέον στην ώρα που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει βάσει της συμφωνίας που κλείστηκε.

Η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος επανέλαβε πως δεν πιστεύει πως θα πρέπει να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί το Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. και το κοινοβούλιο έχει το καθήκον να φροντίσει να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη, επανέλαβε.

Τόνισε ακόμη πως εμμένει στη δέσμευσή της να αλλάξει τη νομοθεσία για την ημερομηνία του Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί να εξεταστεί από την κυβέρνησή της και το κοινοβούλιο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, εάν η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου...

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ