2019-03-22 12:05:07
Φωτογραφία για Ευρύτερα τα προβλήματα στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Την αλγεινή εικόνα που παρουσιάζει και το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Ομόνοια, μεταφέρει στο Virus η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με αφορμή το ρεπορτάζ για το Φαρμακείο της Λ. Αλεξάνδρας.

Επιστολή απέστειλε στη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ για την κατάσταση του Φαρμακείου στην Ομόνοια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), την οποία κοινοποίησε στο Virus, μετά το πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα μας.

Διαβάστε επίσης: Ταλαιπωρία χωρίς τελειωμό σε Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Πολλοί ασθενείς περιμένουν ακόμη και όρθιοι, για να προμηθευτούν το φάρμακο τους, με το εν λόγω Φαρμακείο να είναι ένα από τα ελάχιστα που διαθέτουν ψυγείο για τη φύλαξη ευαίσθητων φαρμάκων!

Μέσος όρος αναμονής είναι το δίωρο, ενώ λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, ο χώρος είναι αδύνατον να διατηρηθεί καθαρός. Συνιστά, δε, υγειονομική απειλή για κάποιες κατηγορίες ασθενών, ειδικά την περίοδο έξαρσης της γρίπης. Οι προσπάθειες των υπαλλήλων να εξυπηρετήσουν πέφτουν στο κενό, ενώ πάσχοντες ανέφεραν στην Ομοσπονδία πως αναγκάστηκαν να φύγουν χωρίς το φάρμακο τους, γιατί απλά οι δυνάμεις τους δεν τους επέτρεπαν να παραμείνουν.


Η επιστολή φέρεται να έχει φθάσει ήδη στον Πρόεδρο του Οργανισμού και σύμφωνα με ότι μεταφέρθηκε στην Ομοσπονδία, σχεδιάζονται αλλαγές στις εγκαταστάσεις του εν λόγου Φαρμακείου, για να προσαρμοστεί στην αυξημένη επισκεψιμότητα. Επίσημη απάντηση όμως δεν υπάρχει.

Πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναζητά λύσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, χωρίς ταλαιπωρία. Ο κ. Πλαγιαννάκος έχει εξαρχής στρέψει την προσοχή του στην ενεργοποίηση της υπηρεσίας κατ’οίκον παράδοσης των φαρμάκων, αλλά η διαδικασία αποδεικνύεται περίπλοκή και δυστυχώς χρονοβόρα.

Η Επιστολή

Αξιότιμη κ. Λίτσα [Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου ΕΟΠΥΥ]

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), η οποία εδρεύει στο Ελληνικό στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2008, είναι δευτεροβάθμιος φορέας στον οποίο εντάσσονται 8 Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Ασθενών από όλη την Ελλάδα. Διοικείται αποκλειστικά από ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση – Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΣ-ΣΚΠ), με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας πανελλαδικά, την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την νόσο και την διεκδίκηση εκ μέρους των πασχόντων στην ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική, παραγωγική, αθλητική και πολιτισμική ζωή της χώρας . Επικοινωνούμε μαζί σας μετά από πλήθος διαμαρτυριών που δεχόμαστε για το Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στην Ομόνοια (Αγ. Κωνσταντίνου 16, Αθήνα).

Το συγκεκριμένο φαρμακείο εξυπηρετεί πλήθος Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση που προμηθεύονται τα ΦΥΚ για την πάθησή τους επειδή είναι κεντρικό, έχει διευρυμένο ωράριο κάποιες ημέρες της εβδομάδας και διαθέτει ψυγείο ώστε να διακινεί και φάρμακα που απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες φύλαξης. Να αναφέρουμε εδώ πως θεωρούμε απαράδεκτο Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (όπως αυτό στην Καλλιθέα, Δαβάκη 44) να μην διαθέτουν ψυγείο για την φύλαξη ειδικών κατηγοριών φαρμάκων.

Το Φαρμακείο στην Ομόνοια δεν διαθέτει αρκετά καθίσματα για το πλήθος των χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων, αναπήρων και άλλων που εξυπηρετεί καθημερινά. Όταν ο μέσος όρος αναμονής για εξυπηρέτηση είναι οι 2 ώρες, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη ταλαιπωρία είναι αυτό για τους ανθρώπους που επισκέπτονται το συγκεκριμένο φαρμακείο.

Δυστυχώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού καθαριότητας, και λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, ο χώρος είναι αδύνατον να διατηρηθεί καθαρός ή έστω ευπρεπής. Σε συνδυασμό με τον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό τόσων ανθρώπων, ιδίως το διάστημα του χειμώνα που η εποχιακή γρίπη είναι σε έξαρση, η επίσκεψη στο Φαρμακείο αποτελεί υγειονομική απειλή για ορισμένες κατηγορίες ασθενών που παίρνουν ανοσοκοτασταλτικά (μεταξύ αυτών και οι πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση) αλλά εκθέτουν και τους εργαζόμενους σε κινδύνους υγείας.

Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς φροντιστές για να ασχολούνται με την προμήθεια ΦΥΚ, τη στιγμή μάλιστα που η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα.

Αντιλαμβανόμαστε πως το προσωπικό του Φαρμακείου κάνει το καλύτερο δυνατό για να εξυπηρετήσει τους πάσχοντες όμως προφανώς οι χρονοβόρες συναλλαγές και το μεγάλο πλήθος εξυπηρετούμενων από το συγκεκριμένο παράρτημα δυσχεραίνει το έργο τους.

Πάσχοντες μας αναφέρουν πως έχουν φύγει από την ουρά του Φαρμακείου χωρίς να προμηθευτούν τα σκευάσματα για την πάθησή τους, γιατί απλά οι δυνάμεις τους δεν τους επέτρεπαν να παραμείνουν. Οι ιατροί παλεύουν σκληρά για την συμμόρφωση των ασθενών στην θεραπεία και είναι κρίμα να τους δημιουργεί εμπόδια πρόσβασης στη θεραπεία ο ίδιο ο φορέας που τους προμηθεύει τα τόσο απαραίτητα φάρμακα.

Και στην περιφέρεια τα προβλήματα είναι μεγάλα, όπου πάσχοντες χρειάζεται να οργανώσουν ολόκληρο ταξίδι (κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών χωριών ή νησιώτες) το οποίο τους επιβαρύνει επιπλέον οικονομικά, και συχνά παραλείπουν τη θεραπεία τους για τους μήνες που οι καιρικές συνθήκες ή η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπουν μετακινήσεις.

Για να επανέλθουμε όμως στο ζήτημα που έχει προκύψει με το Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ της Ομόνοιας θα παρακαλούσαμε ο χώρος να ευπρεπιστεί. Το Φαρμακείο θα πρέπει να είναι προσβάσιμο και καθαρό, να προβλεφθούν επιπλέον καθίσματα καθώς και ψύκτες νερού. Ιδανικά θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες 2-3 θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Ίσως το Φαρμακείο να πρέπει να μεταστεγαστεί σε πιο κατάλληλο χώρο, με ανάλογες προδιαγραφές, όπου περισσότεροι υπάλληλοι θα εξυπηρετούν τους ασθενείς, μειώνοντας σημαντικά τον μέσο όρο αναμονής.

Σας παρακαλούμε να δώσετε βαρύτητα στο συγκεκριμένο ζήτημα και να φροντίσετε να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν.

Η ΠΟΑμΣΚΠ είναι πάντα στη διάθεσή σας για συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μένει στον ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Μένει στον ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ