2019-03-22 15:24:25
Φωτογραφία για Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη δίαιτα Whole30 - Τι μπορεί να σας προσφέρει;
Αποτελεί μια νέου τύπου διατροφή που κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, καθώς διαφημίζεται ως μια συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής.

Βασική αρχή της δίαιτας Whole30 είναι η πλήρης απουσία του αλκοόλ, της ζάχαρης, των σπόρων, των οσπρίων, των γαλακτοκομικών και των πρόσθετων από τη διατροφή ενός ατόμου για 30 ημέρες.

Για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε το 2009 από δύο πιστοποιημένους αθλητικούς διατροφολόγους που την προώθησαν ως έναν τρόπο να επαναφέρει κανείς το μεταβολισμό του σε καλά επίπεδα και να αναμορφώσει γενικότερα τη σχέση του με το φαγητό.

Μάλιστα οι εμπνευστές της υποστηρίζουν ότι η αυστηρή τήρησή της επιτρέπει στο σώμα  να απομονώσει ορισμένες τροφές που ενδεχομένως να προκαλούν φλεγμονή, διαταραχές του εντέρου ή ορμονικές ανισορροπίες.

Πώς να ακολουθήσετε τη δίαιτα Whole30

Ο απαράβατος κανόνας που θέτει σε όσους σκοπεύουν να την εφαρμόσουν, είναι ότι δεν επιτρέπονται οι παρασπονδίες. Το πρόγραμμα πρέπει να τηρείται κατά γράμμα για να πετύχει (θεωρητικά). Αν δεν το τηρήσετε έστω και μία μέρα, πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή!


Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να μετράτε θερμίδες ή χαμένους πόντους στην περιφέρεια. Επίσης, απαγορεύεται να ζυγιστείτε μέσα σε αυτόν το μήνα. Αυτό το κάνετε μόνο την πρώτη και την τελευταία ημέρα του προγράμματος.

Τι επιτρέπεται

Κρέας και πουλερικά:Βοδινό, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια κλπ.Θαλασσινά: Ψάρια, γαρίδες, καλαμάρι, χτένια, καβούρια, αστακός κλπ.Αβγά: Ναι, καθώς και τα τρόφιμα που παράγονται με αυτά, όπως η σπιτική μαγιονέζα (όχι αγοραστή).Φρούτα: Ναι σε φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, αν και συνιστώνται τα φρέσκα.Λαχανικά: Όλα τα είδηΞηροί καρποί και σπόροι: Όλα τα είδη ξηρών καρπών και σπόρων, εκτός από τα φιστίκια, τα οποία τυπικά θεωρούνται όσπριο. Τα γάλατα, τα βούτυρα και άλευρα από ξηρούς καρπούς, επίσης επιτρέπονται.Μερικά λίπη: Υγιή φυτικά έλαια, λάδι καρύδας και λίπος πάπιας.

Τι απαγορεύεται

Κατά τη διάρκεια της δίαιτας 30 ημερών απαγορεύεται:

Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά: Ακατέργαστη ζάχαρη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης και όλα τα προϊόντα που περιέχουν αυτές τις γλυκαντικές ουσίες.Αλκοόλ:Απαγορεύονται οι μπύρες, το κρασί και όλα τα οινοπνευματώδη ποτά.Σιτηρά:Ανεξάρτητα από το βαθμό της επεξεργασίας, όλα τα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η βρώμη και το ρύζι, πρέπει να αποφεύγονται.Όσπρια: Αρακάς, φακές, φασόλια, ακόμα και το φιστικοβούτυρο (είπαμε, τα φιστίκια τυπικά θεωρούνται όσπρια), θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα πράσινα φασόλια είναι εξαίρεση στον κανόνα.Σόγια: Όλα τα είδη σόγιας, συμπεριλαμβανομένων των tofu, tempeh, edamame και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από σόγια, όπως miso και σάλτσα σόγιας.Γαλακτοκομικά:Απαγορεύεται το γάλα αγελάδας, το κατσικίσιο και το πρόβειο, το γιαούρτι, το τυρί, το παγωτό και κάθε προϊόν που προέρχονται από γαλακτοκομικά.Επεξεργασμένα πρόσθετα: Αυτά περιλαμβάνουν την καραγενάνη (carrageenan), MSG και τα θειώδη. Θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε τροφή ή ποτό που περιέχει αυτά τα συστατικά.Ψημένα προϊόνταόπως τα σφολιατοειδή, τα σνακ και οι λιχουδιές.Επίσης, απαγορεύεται το κάπνισμα εντελώς γι’ αυτές τις 30 μέρες!

Πηγή: healthreport.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ