2019-03-22 18:45:54
Φωτογραφία για Handelsblatt: Γιατί το Βερολίνο δεν θέλει πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια στόματος του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε χθες πως η απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου είναι απόφαση της Αθήνας, αλλά θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννοήση και με τους άλλους πιστωτές του επίσημου τομέα, δηλαδή τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό, μπορεί να αποδειχθεί εμπόδιο για την Ελλάδα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς είναι κατά της πρόωρης αποπληρωμής.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαιώνει ουσιαστικά την επισήμανση του Ράις, αναφέροντας ότι η διοίκηση του μηχανισμού μπορεί να δώσει στην Ελλάδα το πράσινο φως να αποπληρώσει πρόωρα το Ταμείο, εφόσον αυτό εξυπηρετεί συνολικά τα συμφέροντα των πιστωτών. Ο τελικός λόγος λοιπόν βρίσκεται στα κράτη-μέλη, με ορισμένα από αυτά να πρέπει να περάσουν τη σχετική απόφαση από τα κοινοβούλιά τους. 


Η Γερμανία είναι μεταξύ αυτών και αυτό ενδεχομένως να είναι που καθιστά τον Όλαφ Σολτς, αρνητικό απέναντι στο ενδεχόμενο, αφού η γερμανική Βουλή δεν θέλει να δει την απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα επιμείνει στο να συνεχιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στα της Ελλάδας, καθώς θεωρεί πως διατηρείται η πίεση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μία πρόωρη αποπληρωμή θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόσυρση του Ταμείου. Εσωτερικό σημείωμα του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, δεν κάνει λόγο ξεκάθαρα για ένα «nein» στην πρόωρη αποπληρωμή, αλλά επισημαίνει πάντως ότι αυτή πρέπει να εξεταστεί «πολύ προσεκτικά». 

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεσή του, με την οποία το Ταμείο, χτυπάει καμπανάκια για καθυστερήσεις σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, αναφέρεται επίσης και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του 60% της συνολικής οφειλής προς το ΔΝΤ αποκαλύπτει η έκθεση του Ταμείου. Η Ελλάδα εξακολουθεί να οφείλει περίπου 9,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία πρέπει να αποπληρώνει με ρυθμό 1,9 δισ. ευρώ ετησίως (1,5 δισ. SDR) για όλη την περίοδο από το 2019 μέχρι και το 2023, το υπόλοιπο πρέπει να πληρωθεί στις αρχές του 2024.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ