2019-03-24 07:00:17
Φωτογραφία για Το επόμενο πλήγμα μετά την Μακεδονία: Τι σηματοδοτούν ΔΗΛΩΣΕΙΣ και ΚΙΝΗΣΕΙΣ της κυβέρνησης λίγο πριν την 25η Μαρτίου
Οι εθνικές εορτές ενδεχόμενα μετατραπούν σύντομα σε επικήδειους, αν εφαρμοστούν όλα αυτά που σχεδιάζονται.

Η επίσκεψη Κατρούγκαλου στην Τουρκία, με τις δηλώσεις που ακολούθησαν προκαλώντας έντονους προβληματισμούς, πραγματοποιήθηκε ελάχιστα πριν την Εθνική Εορτή των Ελλήνων (25η Μαρτίου: Επανάσταση του’21, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), αγγίζοντας τα όρια του κυνισμού.

Τυχαίο άραγε;

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Μετά την Μακεδονία, μάλλον οδηγούμαστε σε νέες δεσμεύσεις εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, τις οποίες, κατά τα φαινόμενα, οι του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να προωθήσουν άρον-άρον, προτού οδηγηθούμε σε εκλογές.

Πολλοί αναρωτιούνται αν οι κυβερνώντες δημιουργούν εθνικές κρίσεις, καλώντας την επόμενη κυβέρνηση να τις διαχειριστεί, ώστε να φανεί στην κοινή γνώμη πως εκείνη θα ευθύνεται για τα όποια δεινά ακολουθήσουν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, βάζοντας υπογραφές σε συμφωνίες ισχυρής διεθνούς νομικής ισχύος, που δύσκολα ανατρέπονται.


Τι συμβαίνει όμως τώρα με την Τουρκία;

Ο ΥΠΕΞ Κατρούγκαλος αναφέρει πως η Τουρκία «έχει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Μεσόγειο και (άρα) έχει δικαιώματα».

Μιλώντας με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησαν να… αυξήσουν την, μεταξύ τους, εμπιστοσύνη και μετά «να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας».

Με την σειρά του ο Τσαβούσογλου είπε πως «όταν θα έχει ωριμάσει μια βάση συνομιλιών θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο».

ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΛΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ εκτός από αυτήν για την υφαλοκρηπίδα, η οποία σχετίζεται με το δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του στον θαλάσσιο χώρο πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

ΩΣΤΟΣΟ: Η χώρα μας αναγνωρίζει την διαφορά ως νομική, όπως και είναι άλλωστε, ενώ η Τουρκία επιθυμεί την πολιτική διευθέτηση μέσω διμερών συνομιλιών. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΔΗΛΑΔΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα μπορεί να παραπεμφθεί είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αμβούργο. ΌΧΙ όμως ΣΕ διμερείς συνομιλίες, ειδικά, όταν υπάρχει η απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος από την πλευρά της Άγκυρας (casus belli).

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως τα ελληνικά νησιά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ υφαλοκρηπίδα.

Όπως πολλοί γνωρίζουν, μεταξύ άλλων, η οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα, καθώς με βάση αυτή ορίζεται. Αν η υφαλοκρηπίδα κάθε κράτους φτάνει έως τα 200 ν.μ., τότε εκείνο έχει ΑΟΖ μέχρι εκεί (αποκλειστική, δηλαδή οικονομική αξιοποίηση σε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Τι είναι υφαλοκρηπίδα;

Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας, τουτέστιν το τμήμα που αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45 μοίρες.

Η ελληνική ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να οριοθετηθούν με βάση το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ, το οποίο όμως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, άρα ΠΑΥΕΙ κάθε διμερής συζήτηση πάνω στο θέμα.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΘΕΣΗ.

Η Τουρκία επιδιώκει πολιτική λύση, με βάση την διμερή διαπραγμάτευση και παραβλέποντας το Διεθνές Δίκαιο.

Αυτό γιατί, με βάση την Σύμβαση της Γενεύης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως και οι ηπειρωτικές ακτές. Η Τουρκία όμως, υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα γιατί αποτελούν εξάρσεις του βυθού. Κατά συνέπεια, και σύμφωνα πάντα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η υφαλοκρηπίδα πρέπει να διανεμηθεί μεταξύ των δύο κρατών στο μέσο του Αιγαίου, με 1ο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ πλήθος ελληνικών νησιών να εγκλωβιστούν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 2ο: Οι Τούρκοι θα παρουσιάσουν μια σειρά διεκδικήσεων όχι μόνο στην ΑΟΖ, αλλά και σε χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Η Τουρκία ουδέποτε σεβάστηκε το Διεθνές Δίκαιο, αφού δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, που η Ελλάδα έχει υπογράψει.

Και όχι μόνο δεν σέβεται αλλά χαρακτηρίζει ως αιτία πολέμου την εφαρμογή αυτού του Δικαίου.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων (πλήρης κυριαρχία πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε αντίθεση με την ΑΟΖ που επιτρέπει μόνο την οικονομική αξιοποίηση του χώρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), αλλά η Τουρκία απειλεί με πόλεμο αν γίνει αυτό.

Εν κατακλείδι, η ΕΘΝΙΚΗ ΘΕΣΗ της Ελλάδας είναι η εφαρμογή της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ στο Αιγαίο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση τύπου διμερών συνομιλιών για την όποια διευθέτηση, θα αποτελέσει ακόμα μία ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

Επομένως, προβληματίζει και ο πρώην ΥΠΕΞ Κοτζιάς, που ουσιαστικά προτείνει συνδιαχείριση με την Τουρκία, προτρέποντάς μας «να μην είμαστε μοναχοφάιδες», όπως και η παρέμβαση στην Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη, ο οποίος μίλησε για «έντιμο συμβιβασμό» Ελλάδας – Τουρκίας, «όπως έγινε και με τη Βόρεια Μακεδονία» κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στην ελληνική Βουλή.

Μια δεύτερη δηλαδή Συμφωνία των Πρεσπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Τσιρώνης, από την πλευρά του, μας ενημέρωσε ότι το Καστελόριζο, δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι θέλει να πει;

Ότι δεν έχει υφαλοκρηπίδα ένα νησί που με τον υπ’ αριθμ. 518 νόμο (9 Ιανουαρίου 1948) της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων προσαρτήθηκε, μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα, στο ελληνικό κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947;

Θέλει να μας πει ότι νησί που ανήκει στην Ελλάδα δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία;

Τι θα γίνει αν το αποδεχθούμε αυτό;

Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση, αποτελώντας το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι, συχνά-πυκνά, παρουσιάζουν αλλαγμένους χάρτες στους οποίους «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο ή καλύτερα το συμπεριλαμβάνουν στην οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ.

Γιατί το κάνουν αυτό;

Αν δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και άρα οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να βάλουν «χέρι» στους όποιους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής.

Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.

Αν η κυβέρνηση δράσει εκτός εθνικού και νομικού πλαισίου, τότε η Τουρκία «σπάει» την ελλάδο-κυπριακή ΑΟΖ, όπερ και θα αποτελέσει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΓΜΑ για τον Ελληνισμό.

Θεωρεί λοιπόν η κυβέρνηση ότι σωστά κάθε τόσο η Τουρκία μπαινοβγαίνει για έρευνες γύρω από το Καστελόριζο;

Θέλει να μας πει ότι ορθώς η Άγκυρα στέλνει το Πίρι Ρέις σε συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου, στην οποία εντάσσεται και η υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελορίζου;

Θέλει να μας πει ότι δεν ισχύει η Συμφωνία των Παρισίων του 1947, με την οποία η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία «τας νήσους της Δωδεκανήσου ως και τας παρακειμένας νησίδας», μεταξύ των οποίων και τα Ίμια;

Δεν γνωρίζει ο κ.Τσιρώνης πως η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά της γραμμής Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη, διεκδικώντας έτσι στο σύνολό της την ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου βόρεια της ΑΟΖ της Αιγύπτου, εξού και οι έρευνες από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), σε περιοχή που εφάπτεται της υφαλοκρηπίδας του Καστελορίζου;

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Η σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα την διμερή πολιτική διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, αλλά και το άνοιγμα άλλων θεμάτων, με την «λύση» τους να δίνεται εκτός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου, το οποίο δεν έχει υπογράψει η Τουρκία, καθώς δεν την συμφέρει να το κάνει.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα αποδεχόταν, στο πλαίσιο επίσημων διμερών συνομιλιών-συμφωνιών, τις τουρκικές θέσεις για την υφαλοκρυπίδα και την ΑΟΖ αλλά και την ύπαρξη γκρίζων ζωνών, ανοίγοντας θέμα ελληνικότητας του μισού Αιγαίου.

ΦΩΤΟ: eurokinissi
parapona-rodou
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ