2019-03-24 12:19:00
Φωτογραφία για Τι άλλαξε στα πρόστιμα της τροχαίας - Πότε αφαιρούνται δίπλωμα και άδεια χωρίς πρόστιμο
Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει τον τελευταίο χρόνο στον ΚΟΚ για τους παραβάτες οδηγούς, καθώς καταργήθηκε η έκπτωση στα πρόστιμα και καθιερώθηκαν μη χρηματικές ποινές για κάποιες παραβάσεις.

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που ισχύει από το Μάρτιο του 2018, προβλέπει σημαντικές αλλαγές στις προβλεπόμενες ποινές.

Τα 4 βασικά σημεία των αλλαγών είναι τα εξής:

1. Έκπτωση για γρήγορη πληρωμή

Πλέον καταργείται η μείωση 50% του προστίμου αν το πληρώσεις μέσα στις πρώτες 10 ημέρες

2. Πρόστιμα ανάλογα με εισόδημα

Τα πρόστιμα επιβάλλονται χωρίς προσαυξήσεις για όσους έχουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Αντίθετα σε όσους έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 τα πρόστιμα διπλασιάζονται και σε όσους ξεπερνούν τις 100.000 τα πρόστιμα τριπλασιάζονται

3. Αφαίρεση διπλώματος

Σε σειρά 7 παραβάσεων που ο Νόμος τις θεωρεί σημαντικές σου αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης, και εάν μέσα σε μία πενταετία ο οδηγός συγκεντρώσει 3 παραβάσεις τότε χάνει μόνιμα το δίπλωμα οδήγησης


4. Διαβάθμιση παραβάσεων

Καθορίζονται 3 διαβαθμίσεις στις παραβάσεις: η χαμηλή, η μεσαία και η υψηλή. Στην πρώτη τα πρόστιμα θα είναι έως 100 ευρώ, στη δεύτερη έως 300 και στην τρίτη έως 600.

Οι υπουργικές αποφάσεις που θα τα καθορίσουν δεν έχουν ακόμα εκδοθεί.

Οι 7 παραβάσεις με αφαίρεση εγγράφων

Όπως μας ενημερώνει η πλατφόρμα συγκρίσεις ασφαλιστικών προγραμμάτων insurancemarket.gr, στις ακόλουθες περιπτώσεις προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος και άδειας του αυτοκινήτου:

1. Όταν οδηγείς δεν μιλάς στο κινητό, δεν Twittάρεις και δεν τσεκάρεις το Instagram. H χρήση κινητού ενώ οδηγείς, χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, τιμωρείται με  επιτόπου αφαίρεση διπλώματος και άδειας για 60 ημέρες.

2. Μην παρεμποδίζεις ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία και να μη σταθμεύεις σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία. Πρώτον γιατί κινδυνεύεις να σου κολλήσουν το stickeraki «Είμαι γάιδαρος – Παρκάρω σε θέσεις αναπήρων» και δεύτερον γιατί θα σου πάρουν άδεια, δίπλωμα και πινακίδες για 60 ημέρες.

3. Επιτέλους σταμάτα να πατάς τη ΛΕΑ. Όλοι βιαζόμαστε αλλά δεν κάνουμε έτσι. Η ΛΕΑ είναι για αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτοί βιάζονται πραγματικά.

Αν σε πιάσουν θα σου πάρουν επί τόπου τα στοιχεία κυκλοφορίας και την άδεια οδήγησης για εξήντα ημέρες.

4. Αν είσαι επαγγελματίας βαρέως οχήματος θα πρέπει να δίνεις πρώτος το καλό παράδειγμα. Οδηγοί σε φορτηγά και λεωφορεία που κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή την χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους σε αυτήν τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

5. Ο νέος ΚΟΚ επιβάλει πρόστιμα σε οδηγούς πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα.

Και αυτοί τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

6. Θυμήσου, η ζώνη του οχήματος είναι η ζώνη που σε δένει με τη ζωή. Το ίδιο ισχύει και για το κράνος. Εάν δεν τα φοράς θα σου αφαιρέσουν επί τόπου τα στοιχεία κυκλοφορίας και την άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

7. Ποτέ μην ξεκινάς εάν δεν έχεις δέσει το παιδί σου στο ειδικό κάθισμα. Οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

(ΠΗΓΗ: moneyonline.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ