2019-03-25 10:25:50
Φωτογραφία για Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ… ΠΟΥΤΙΝ, (βίντεο)

Νίκος Χειλαδάκης

Ο Κομοτηναίος επιχειρηματίας που ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία, ο Cavit Çağlar, που είχε γίνει γνωστός το 1999 γιατί με το προσωπικό του αεροπλάνο η Τουρκία απήγαγε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν από το Ναϊρόμπι της Κένυας και τον έφερε στην Τουρκία, είναι ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε να αποκαταστηθεί η διακοπείσα επαφή μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν, μετά την κρίση από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015.

Γεννηθείς το 1944 στην Κομοτηνή, πολύ νωρίς εγκαταστάθηκε στην Τουρκία όπου ανέπτυξε ένα οικονομικό κολοσσό με συμμετοχή σε Medıa, καθώς είναι ο ιδρυτής του πολύ γνωστού ειδησεογραφικού καναλιού, NTV και σημαντικός αθλητικός παρόντας πατρονάροντας επί χρόνια την ποδοσφαιρική ομάδα της Προύσας, είναι αυτός που όπως αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet, (Murat Yetkin ), που αποκατέστησε τις κομμένες επαφές επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, μετά τον Νοέμβριο του 2015.

Η γραμμή αποκατάστασης των κομμένων επαφών μετά την κρίση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους ακολουθησε την εξής σειρά μεσολαβητών : Χουλουσί Ακαρ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας και παλιός στενός φίλος του Çağlar, ο Cavit Çağlar που συνδέονταν με τον πρόεδρο της ρωσικής ομόσπονδης δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Ramazan Abdulatipov, ο οποίος έχει στενή επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαδιμήρ Πούτιν και επιστροφή στον Cavit Çağlar, ο οποίος είχε επαφή με τον σύμβουλο του Ερντογάν, İbrahim Kalın. Δηλαδή με μια αλυσίδα προσώπων, Χουλουσί Ακαρ, Cavit Çağlar, Ramazan Abdulatipov και İbrahim Kalın, δημιουργείται μια γραμμή στην αρχή έμμεσης επικοινωνίας μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, από τις 15 Ιουνίου 2016 και ενώ έτρεχε το μουσουλμανικό Ραμαζάνι.

Ο Χουλουσί Ακάρ είχε διαβιβάσει στον Çağlar την επιθυμία του Ερντογάν να επικοινωνήσει με τον Πούτιν και αυτός με την σειρά του ήρθε σε επαφή με τον Ramazan Abdulatipov στον οποίο γνωστοποίησε την επιθυμά του Τούρκου προέδρου. Στη συνέχεια ο Ramazan Abdulatipov διαβιβάζει αυτή την επιθυμία στο Κρεμλίνο. Η υπόγεια διπλωματία ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Μέσω αυτής της «γραμμής» ο Ερντογάν έστειλε μια προσωπική επιστολή στον Πούτιν που ζητούσε την άμεση αποκατάσταση των σχέσεων και ήρθε η απάντηση από τον Ρώσο πρόεδρο στις 22 Ιουνίου. Εκείνη την μέρα ο πρέσβης του Καζακστάν στην Άγκυρα, Canseyit Tümebayev, αναζήτησε τον σύμβουλο του Ερντογάν İbrahim Kalın, στον οποίο του γνωστοποίησε την θετική απάντηση της Μόσχας ενώ πλησίαζε το πραξικόπημα, που όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι οργανώθηκε από τις ΗΠΑ για την ανατροπή του «επικίνδυνου» Ερντογάν. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην θετική απάντηση του Πόυτιν, (ο νοών νοείτο).

Η απάντηση του Κρεμλίνου είχε το κωδικό «ACIL», δηλαδή, «Επείγον» και έγινε γνωστή στον Ερντογάν στις 23 Ιουνίου όταν βρίσκονταν σε μια τελετή Ιφτάρ (Ραμαζάνι) στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου και βρίσκονταν εκείνη την μέρα. Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Nazarbayev, είχε με την σειρά του πρωτοστατήσει και έκλεισε την συνάντηση Ερντογάν Πούτιν.

Στις 29 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάδιμήρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους είχε αναγγείλει ότι αποκαθίστανται οι σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας.

Εδώ μπαίνει το ζήτημα του αιματηρού πραξικοπήματος της 16 Ιουλίου του 2016 και το πώς οι Ρώσοι είχαν ειδοποιήσει τον Ερντογάν. Χαρακτηριστικό είναι εδώ να τονιστεί ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι γίνεται κίνημα, ο Ερντογάν δεν έσπευσε να έρθει σε επαφή με κανένα «σύμμαχο» του στο ΝΑΤΟ, αλλά με… τον Πούτιν. Αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι οι Ρώσοι είχαν γνώση ότι επίκειται πραξικόπημα και προειδοποίησαν τον Τούρκο πρόεδρο για τον κίνδυνο που διέτρεχε.

Μετά από λίγες μέρες, ο σύμβουλος του Ερντογάν, İbrahim Kalın, δήλωσε ότι στην επαναπροσέγγιση Ρωσίας Τουρκίας ο ρόλος του Κομοτηναίου Cavit Çağlar ήταν καθοριστικός, δηλαδή ο ίδιος άνθρωπος που το 1999 με την υπόθεση Οτσαλάν είχε γίνει πασίγνωστος σε όλη την Τουρκία.

[embedded content]

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr



Αξιολογήστε Το

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ