2019-03-25 18:18:41
Φωτογραφία για Η Άγκυρα διαψεύδει την παρενόχληση μαχητικών στο ελικόπτερο του Αλ. Τσίπρα
Η Άγκυρα διέψευσε ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του προς το Αγαθονήσι για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού στρατού, τα τουρκικά μαχητικά δεν επιχείρησαν καμία παρενόχληση, αλλά εκτελούσαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους. Το περιστατικό αποκάλυψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στην ομιλία του από το Αγαθονήσι μετά το τέλος της παρέλασης.

«Πριν από λίγο είχα την τιμή να με υποδεχθούν κατά την άφιξή μου εδώ στο Αγαθονήσι, και κάποια μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας. Φαίνεται, ένεκα της ημέρας ήθελαν να συμμετάσχουν και αυτοί στον εθνικό μας εορτασμό. Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε κάποιους χαμηλούς ελιγμούς μέχρις ότου τα ελληνικά μαχητικά, όπως πάντα γίνεται να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις που παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο». «Πρέπει να ξέρουν ότι οι ανόητες αυτές ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα. Και ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα φτάσει και στην τελευταία ελληνική γωνιά, ακόμη κι αν χρειαστεί να κολυμπήσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν ενεπλάκησαν σε καμία παρενόχληση, όπως υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κάποια ξένα ΜΜΕ», μεταδίδει το Anadolu. «Τα αεροσκάφη εκτελούσαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους» προσέθεταν οι ίδιες πηγές ασφαλείας στο τουρκικό πρακτορείο.

Μετά την διάψευση της Άγκυρας, που υποστηρίζει ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Πρωθυπουργού ενώ πετούσε προς το Αγαθονήσι, η Αθήνα απάντησε με λεπτομέρειες για το τι συνέβη.

Δύο τουρκικά F-4 επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο Sikorsky που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, ωστόσο αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι. Δύο τουρκικά F-4 που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών, επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο, που πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών και μετέφερε τον Πρωθυπουργό, ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.

Μάλιστα, τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πλησίασαν σε απόσταση 4 μιλίων από το Sikorsky, το οποίο κατέβηκε χαμηλότερα. Τα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον ερασιτεχνικό τρόπο που αντιμετωπίζει τη συμπεριφορά της Άγκυρας

Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε πολύ αυστηρό διάβημα προς την Άγκυρα και θα εγκαταλείψει τον «ερασιτεχνικό τρόπο» με τον οποία αντιμετωπίζει τη συμπεριφορά της Άγκυρας εξέφρασε νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας την παρενόχληση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από τουρκικά, που παραβίασαν σήμερα τον εθνικό εναέριο χώρο. «Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται ακόμα και κατά εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της πατρίδας μας. Ούτε η πρώτη φορά που η Άγκυρα αγνοεί προκλητικά ακόμη και τις ημέρες που οι Έλληνες γιορτάζουν την Ιστορία και τη θρησκεία τους. Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη αυτήν τουρκική πρακτική. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να προβληματιστεί επιτέλους σοβαρά από τη συμπεριφορά αυτήν της Άγκυρας ώστε να εγκαταλείψει τις επιφανειακές ερμηνείες και τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε πολύ αυστηρό διάβημα προς την Άγκυρα», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Γ. Κουμουτσάκος.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ