2019-03-26 09:17:32
Φωτογραφία για Νέο πλήγμα για την Τ. Μέι - Η Βουλή των Κοινοτήτων αποσπά τον έλεγχο του Brexit
Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, καταφέρνοντας νέο ταπεινωτικό πλήγμα στην κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν αύριο Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται: η παραμονή στην ενιαία αγορά· η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος· ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον απολέσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Μπρέξιτ και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση.

Το πλήγμα έκανε ακόμα βαρύτερο το ότι η Μέι αναζητούσε χθες υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, από την οποία, παρότι έχει απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους κοινοβουλευτικούς δύο φορές, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΝ από ΕΕ την 22α Μαΐου.


Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν παράλληλα, οριακά (314 ψήφοι υπέρ, 311 κατά) τροπολογία της αντιπολίτευσης που απέκλειε την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία άνευ ρητής έγκρισης του κοινοβουλίου.

Στο κοινοβούλιο ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit

Μία σημαντική τροπολογία που θεωρητικά δίνει το δικαίωμα στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο από την κυβέρνηση για την διαδικασία του Brexit και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την ΕΕ, εγκρίθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας (με 329 ψήφους υπέρ και 302 κατά) που κατέθεσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, η οποία επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο της ατζέντας και να διεξάγει την Τετάρτη μία σειρά από ενδεικτικές ψηφοφορίες, μέσα από τις οποίες οι βουλευτές θα αναζητήσουν νέες επιλογές για το Brexit, πέρα από την συμφωνία της Τερέζα Μέι, που ήδη καταψηφίστηκε δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς, όπως ισχυρίζεται «ανατρέπει την ισορροπία στους δημοκρατικούς θεσμούς και δημιουργεί ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο προηγούμενο για το μέλλον», ενώ επισημαίνει ότι οποιαδήποτε επιλογή διερευνηθεί στη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα πρέπει να μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη με την ΕΕ, και να ληφθεί υπόψη η χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για αυτές, αλλά και το ενδεχόμενο μίας μεγαλύτερης παράτασης, που θα σημαίνει διεξαγωγή ευρωεκλογών.

Αλλά, η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία είχε μία ακόμη απώλεια. Προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν την εν λόγο τροπολογία, ο υφυπουργός Επιχειρηματικότητας, Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, ο υφυπουργός Εξωτερικών, 'Αλιστερ Μπάρτ, και ο υφυπουργός Υγείας, Στίβ Μπράιν, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ταυτόχρονα, άλλοι 30 Τόρις, αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας Λέτουιν.

Με μόλις τρεις ψήφους διαφορά (314 κατά και 311 υπέρ), η Τερέζα Μέι κέρδισε την δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, που έλεγε ότι εάν απομείνουν εφτά μέρες για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τότε η Βουλή θα πρέπει να εξετάσει μία πρόταση για το κατά πόσο οι βουλευτές εγκρίνουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ