2019-03-26 09:58:42
Φωτογραφία για Το υπερόπλο των ΗΠΑ πιάνει Λάρισα
Οι Αμερικανοί ζητούν να φέρουν από την Ιταλία τα θηριώδη σε μέγεθος και δυνατότητες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk!

Η Ελλάδα μετατρέπεται όλο και περισσό­τερο σε μια απέραντη αμερικανική βάση, με την Ουάσιγκτον να χρησιμοποι­εί όλο και περισσότερες στρατιωτικές υποδομές της χώρας. Μετά τη μεταστάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper στη Λάρισα, οι Αμερικανοί ζητούν να φέρουν από την Ιταλία και τα θηριώδη σε μέγεθος και δυ­νατότητες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk! Την ίδια ώρα στην Ανδραβίδα αναμένο­νται τις επόμενες ημέρες έξι αεροσκάφη F-35 των Ιταλών, τα οποία έρχονται για να συμμετάσχουν στην άσκηση «Ηνίοχος».

Η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ σε στρατιωτικό επί­πεδο είναι τα τελευταία 4 χρόνια πολύ στενή. Πολλοί λένε -όχι άδικα- ότι προς το παρόν είναι σχέση ετεροβαρής, από την οποία οι ΗΠΑ έχουν κερδίσει πολλά (και οικονομικά), ενώ η Ελλάδα το μόνο που έχει κερδίσει είναι μια «αίσθηση παροχής ασφάλειας» με αμερικανι­κή σφραγίδα
. Προς το παρόν αυτοί που δεί­χνουν να αισθάνονται ασφαλείς είναι οι Αμερι­κανοί. Ασφαλείς στο να μεταφέρουν πολύ ση­μαντικές δυνάμεις τους σε ελληνικό έδαφος. Η υπόθεση των Global Hawk δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκά­φη, τεράστια σε μέγεθος φέρουν πολλά οπλικά συστήματα. Πρόκειται για κατασκοπευτικά αεροσκάφη που διαθέτουν κάμερες αισθητήρες υπερύθρων και αντίμετρα για την προστασία τους. Έχουν μήκος 13,4 μέτρα και εκπέτασμα πτερύγων 35,4 μέτρα. Πετούν με 735 χιλιόμε­τρα την ώρα, σε ύψος 20,5 χιλιομέτρων. Έχουν εμβέλεια 26.000 χιλιομέτρων και αυτονομία 42 ωρών. Με αυτά τα αεροσκάφη οι ΗΠΑ κάνουν επιθέσεις ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Τα Global Hawk σταθμεύουν, μεταξύ άλλων, και στην αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικε­λίας. Στη βάση αυτή ξεκινούν έργα και οι Αμερι­κανοί θέλουν να μεταφέρουν τα Global Hawk. Τα έργα ίσως να είναι η αφορμή για την αποχώρηση των Global Hawk ώστε να αρθούν οι ενδοιασμοί που κατά καιρούς έχουν εκφράσει οι ιταλικές κυβερνήσεις για τις αποστολές που εκτελούν τα μη επανδρωμένα αμερικανι­κά αεροσκάφη. Οι Αμερικανοί είχαν προβλή­ματα όταν ήθελαν να πετάξουν στη Λιβύη και να πλήξουν στόχους. Το ιταλικό υπουργείο Εξω­τερικών είχε επικαλεστεί την αμυντική συμφω­νία που είχαν ΗΠΑ και Ιταλία, σύμφωνα με την οποία προβλέπονταν «μόνον αποστολές αμυ­ντικού χαρακτήρα και όχι επιθετικής φύσης». Προφανώς οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν μεγαλύτερη «ευελιξία» και δεν αποκλείεται να την έχουν βρει στη Λάρισα.

Την περασμένη Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την αεροπορική βάση της Λάρισας όπου ήδη φιλοξενούνται τα «μι­κρότερα» UAV MQ-9, για να διαπιστώσουν αν μπορούν να υποστηριχθούν τα Global Hawk.

Έχει να κερδίσει κάτι η Ελλάδα από την τό­σο έντονη αμερικανική παρουσία στο έδαφός της; Πολλοί εκτιμούν ότι κατά κάποιο τρόπο αποτελεί μια «ασπίδα» έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Εμβέλεια: Τα Global Hawk είναι κατασκοπευ­τικά αεροσκάφη που διαθέτουν κάμερες, αισθητή­ρες υπερύθρων και αντίμετρα για την προστασία τους. Πετούν με 735 χι­λιόμετρα την ώρα, σε ύψος 20,5 χι­λιομέτρων. Έχουν εμβέλεια 26.000 χιλιομέτρων.

Και Β-52 σε Αιγαίο και Κύπρο

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε μεγάλη κόντρα με την Άγκυρα και δεν παραλείπει να της στέλνει μηνύματα. Ένα από αυτά ήταν και η παρουσία του «ιπτάμενου συμβόλου ισχύος» των ΗΠΑ, ενός βομβαρδιστικού Β-52, στο Αιγαίο. Το «ιπτάμενο φρούριο» των ΗΠΑ πέταξε από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, συνοδευόμενο από ελληνικά F-16. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Ανδραβίδα και έξι F-35. Είναι αεροσκάφη που έχουν αγοράσει οι Ιταλοί και θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος».

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ[email protected]

(ΠΗΓΗ: REAL NEWS-23/03/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr] - ΦΩΤΟ: news247.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ