2019-03-26 11:00:20
Φωτογραφία για Εθελοντές δύτες καθαρίζουν τους βυθούς-σκουπιδότοπους
Καρέκλες και τραπέζια καταστημάτων, μια ηλεκτρική σκούπα σπιτιού, λάστιχα οχημάτων, γυάλινα μπουκάλια μπίρας, κουτάκια αναψυκτικών, δίχτυα ψαράδων, ασύρματο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τασάκι γερμανικής κεραμοποιίας από την ίδια περίοδο, λεκάνες από τουαλέτες, μοκέτες, μπαταρίες αυτοκινήτων.

Αυτά είναι μερικά από τα αντικείμενα που έχουν βρει σε βυθούς λιμανιών τα μέλη της εθελοντικής ομάδας δυτών «We Dive We Clean» τα τελευταία έξι χρόνια.

Στη συνέχεια τα αντικείμενα παραδίδονται στις υπηρεσίες καθαριότητας των κατά τόπους δήμων ή αναλαμβάνει να τα μεταφέρει σε προβλεπόμενο σημείο ο φορέας που έχει καλέσει την ομάδα για καθαρισμό βυθού.

Aφορμή για τη συζήτησή μας με τον επικεφαλής της ομάδας των εθελοντών δυτών Χρύσανθο Χόρµπα αποτέλεσε η πρόσφατη δράση της ομάδας με τίτλο «project Pachi» όπου στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφερόταν ότι κλιμάκιο εθελοντών δυτών της περιβαλλοντικής οργάνωσης «We Dive We Clean» ύστερα από πολυετή δραστηριότητα στους τομείς έρευνας και ανέλκυσης και στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που υλοποιεί εδώ και 6 χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με 148 δράσεις υποβρύχιων καθαρισμών και έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία / τεχνογνωσία από την περισυλλογή 50 και πλέον τόνων στερεών απορριμμάτων σε ανάλογα εγχειρήματα σε Νέα Πέραμο, Πάχη, Γύθειο, Αίγιο, Ζάκυνθο, Ανάβυσσο, Ελαφόνησο, Κρήτη, Πάτρα, Διακοπτό, Βραχάτι, Σίφνο, Αμοργό, Πύλο, Αντίκυρα, Μικρολίμανο, Ασσο, Κιάτο, Τολό, Ναύπλιο, Κόρινθο, Υδρα, Βάρκιζα, Αγίους Θεοδώρους, Λουτράκι.

Για τη δράση σημειωνόταν ότι το κλιμάκιο επιχείρησε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας κατάδυση στην Πάχη Μεγάρων με στόχο να απομακρύνει από τον βυθό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο στερεών απορριμμάτων
. Μετά από 55 λεπτά κατάδυσης το κλιμάκιο ανέσυρε 750 κιλά απορριμμάτων.

Οπως λέει ο κ. Χόρμπας, έχουν ξεπεράσει συνολικά τους 50 τόνους απορριμμάτων που έχουν ανασυρθεί από τους βυθούς λιμένων.

Η σύσταση της ομάδας

Η ομάδα των εθελοντών δυτών συστάθηκε τον Αύγουστο 2013 και αποτελείται από 7 έως 9 άτομα. Το έναυσμα για τη δημιουργία δόθηκε έπειτα από μια κατάδυση αναψυχής το 2009 του κ. Χόρμπα με έναν φίλο του σε ένα ναυάγιο «Ανδρος» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη θέση Καταρράκτες Λουτρακίου και ξαφνικά βρέθηκαν σε έναν πυθμένα γεμάτο από απορρίμματα, όπως κουτάκια και μπουκάλια τα οποία εντοπίστηκαν σε 25 μέτρα βάθος. Ετσι ξεκίνησε η ενασχόληση με τον καθαρισμό βυθών.

Μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε προσκεκλημένοι δημοτικής αρχής ή τοπικού φορέα. Τον Απρίλιο στην ατζέντα των δράσεών τους βρίσκεται ο καθαρισμός του βυθού στον λιμένα στη Νάουσα Πάρου έπειτα από πρόσκληση του τοπικού ναυτικού ομίλου. Κατά κύριο λόγο επιχειρούν σε βυθούς λιμένων και αυτό γίνεται γιατί μπορούν να κάνουν συνέχεια καταδύσεις γιατί δεν τους «πιάνει» ο αέρας και δείχνουν παράλληλα το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι ψαράδες, είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες, όπως επισημαίνει ο κ. Χόρμπας.

Από τα πιο επιβαρημένα είναι τα λιμάνια σε τουριστικές περιοχές και ένα από αυτά τα σημεία ήταν, μεταξύ άλλων, στο Γύθειο όπου βρέθηκαν στον βυθό καρέκλες, λάστιχα, τραπέζια και άλλα αντικείμενα.

Επιπλέον και στην Υδρα διαπίστωσαν ότι ο βυθός στο λιμάνι ήταν επιβαρημένος και το Κιάτο. Επρόκειτο για περιοχές όπου δεν είχε γίνει στο παρελθόν καθαρισμός και πλέον, όπως στο Κιάτο, όταν κάνουν κατάδυση βρίσκουν μόνο ένα λάστιχο. Επίσης στη Ζάκυνθο αντιμετώπισαν δυσκολία με την περιορισμένη ορατότητα. Ηταν μόνο λάσπη και νερό, λέει ο κ. Χόρμπας, ενώ αντιθέτως στη Σίφνο τα νερά ήταν πεντακάθαρα.

Για τους δήμους τονίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τους καλούν ξανά, όπως στο Γύθειο, γιατί τους ενδιαφέρει να διατηρηθεί καθαρός ο βυθός στο λιμάνι της περιοχής τους, ενώ εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας λέγοντας πως πιθανόν κάποιοι δεν θέλουν να υλοποιηθεί, παρά τις κατά καιρούς σχετικές εξαγγελίες./πηγή Το Βήμα
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ