2019-03-26 14:00:24
Φωτογραφία για «Υπό παρακολούθηση» θέτει η εφορία τους κατόχους 200.000 τραπεζικών θυρίδων
Με τις θυρίδες που ενοικιάζονται από τις τράπεζες να έχουν αυξηθεί σε περίπου 200.000, το υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει ως στόχο να επεκτείνει και σε αυτές τον φορολογικό έλεγχο.

Οι τράπεζες έχουν ήδη την υποχρέωση να γνωστοποιούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το ποιοι πελάτες τους έχουν θυρίδες. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, σε δεύτερη φάση οι τράπεζες θα κληθούν να μεταβιβάζουν ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, πληροφορίες όπως το κάθε πότε επισκέπτεται ο κάτοχος τη θυρίδα του.

Οι ημερομηνίες και η συχνότητα μετάβασης στις θυρίδες, μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη φοροδιαφυγής, εάν συνδυάζεται με άλλες πληροφορίες ή ύποπτες κινήσεις των φορολογουμένων. Θεωρείται, επίσης, πως μπορεί να οδηγήσει τις διωκτικές Αρχές στους δρόμους του μαύρου χρήματος για την αποκάλυψη κυκλωμάτων λαθρεμπορίας ή τοκογλυφίας κ.λπ.

Θα μπορεί ενδεχομένως, όμως, να εκληφθεί και ως έμμεση απόδειξη εάν για παράδειγμα οι ελεγχόμενοι από την εφορία ισχυρίζονται ότι μια νέα κατάθεση μεγάλου χρηματικού ποσού σε τράπεζα προέκυψε από χρήματα που είχαν παλαιότερα σε λογαριασμό και τα μετέφεραν σε θυρίδες, αντί στο στρώμα υπό τον φόβο κουρέματος των καταθέσεων.


Η ΑΑΔΕ ποντάρει στο συγκεκριμένο μέτρο καθώς εκτιμά ότι θα ενισχύσει τα ταμεία της με περισσότερα έσοδα από ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού σήμερα μεγάλος αριθμός κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών αποδεικνύεται ατελέσφορος.

Να σημειωθεί πως το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπονται ήδη, αλλά οι διαδικασίες είναι αυστηρές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ