2019-03-31 13:05:19
Φωτογραφία για Και μόνο που κάνουμε τον Σταυρό μας,θα το υπολογίσει για την σωτηρία μας...
Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία

1. Η Ορθόδοξη πίστη μας, αγαπητοί μου, λέγεται «συμβολική». Και λέγεται έτσι, γιατί εκφράζεται με σύμβολα. Εκφράζεται δηλαδή με απλά σημεία, τα οποία όμως έχουν βαθειά έννοια και σημασία. Ένα από αυτά τα σημεία, το πιο σημαντικό και το πιο ιερό, είναι ο ΣΤΑΥΡΟΣ. Τον Σταυρό μη τον βλέπουμε απλά σαν δύο ξύλα καρφωμένα, ένα κατακόρυφο και ένα οριζόντιο ξύλο, αλλά να σκεπτόμαστε αυτό που έγινε πάνω σ᾽ αυτό το σχήμα. Και πάνω σ᾽ αυτό το σχήμα, χριστιανοί μου, όπως όλοι το ξέρετε καλά, ο σαρκωθείς Υιός του Θεού, μία ημέρα, Παρασκευή ημέρα, πάνω σε ένα λόφο, του Γολγοθά τον λόφο, καρφώθηκε από τους άνομους Ιουδαίους και υπέφερε οδυνηρό σταυρικό θάνατο. Αυτός όμως ο θάνατος του Χριστού είναι λυτρωτικός θάνατος. Θάνατος που, γι᾽ αυτόν που το πιστεύει, σώζεται από τις αμαρτίες του.

 2. Από παλαιά οι άνθρωποι πρόσφεραν θυσία για την άφεση των αμαρτιών τους
. Θυμηθείτε τον Άβελ, που πρόσφερε από τα πρόβατά του θυσία στον Θεό. Αλλά δεν μπορούν οι θυσίες αυτές των ζώων της Παλαιάς Διαθήκης να σβήσουν αμαρτήματα. Οι θυσίες αυτές προεικόνιζαν την μεγάλη Θυσία του Γολγοθά, την Θυσία του Ιησού Χριστού, που πραγματικά σβήνει αμαρτήματα, γιατί είναι Θυσία τέλεια, Θυσία του Υιού του Θεού. Ναι, χριστιανοί μου! Έτσι πρέπει να πιστεύουμε τον θάνατο του Ιησού Χριστού πάνω στον Σταυρό. Ως Θυσία, ως προσφορά του Ιησού Χριστού στον ουράνιο Πατέρα Του για εμάς, για την άφεση των αμαρτιών μας. Σ᾽ αυτό βλέπουμε την μεγάλη αγάπη του Πατέρα μας Θεού, ώστε για ᾽μας παρέδωσε τον μονογενή Του Υιό σε θάνατο, σε σταυρικό θάνατο. Και όποιος πιστεύει σ᾽ Αυτόν δεν θα χαθεί, αλλά θα έχει ζωή αιώνιο.

Χριστιανέ! Όσα πολλά και μεγάλα και αν είναι τα αμαρτήματά σου, μην απογοητεύεσαι γι᾽ αυτά. Κοίτα τον Σταυρό! Και τον Σταυρό τον βλέπουμε νοερά με τον καρφωμένο πάνω σ᾽ αυτόν Εσταυρωμένο Κύριό μας. Γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός; Σταυρώθηκε για τα αμαρτήματά μας. Το Αίμα λοιπόν του Ιησού

Χριστού, που χύνεται από τα τρυπημένα χέρια και πόδια Του, η Θυσία αυτή του Γολγοθά, πλένει και σβήνει όλα τα αμαρτήματά μας (βλ.Α´ Ιωάν. 1,7). Και το Αίμα αυτό είναι στο Άγιο Ποτήριο της θείας Λειτουργίας και κοινωνούμε από αυτό «εις άφεσίν μας αμαρτιών», όπως λέγει ο ιερεύς στον κάθε πιστό που τον κοινωνάει.

Ντρέπεσαι να κάνεις τον Σταυρό σου;

3. Αδελφοί, να τιμούμε τον τίμιο Σταυρό. Γιατί τιμούντες τον τίμιο Σταυρό τιμούμε τον Εσταυρωμένο πάνω σ᾽ αυτόν Ιησού Χριστό μας. Όλα τα σπίτια πρέπει να έχουν την εικόνα του Εσταυρωμένου Χριστού μας. Και όχι μόνο στα σπίτια μας, αλλά και πάνω μας πρέπει να έχουμε τον Εσταυρωμένο Χριστό μας. Έχοντας πάνω μας τον Σταυρό, περιφέρουμε μαζί μας, όπου πηγαίνουμε, και τον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό. Χριστιανοί μου, να μην ξεχνάμε να ευχαριστούμε τον Χριστό για τον σταυρικό Του θάνατο για ᾽μας. Ευχαριστούντες τον Ιησού Χριστό για τις προσφορές Του σε ᾽μας, μην ξεχνάμε να λέμε και για την πιο μεγάλη Του προσφορά: Για τον σταυρικό Του θάνατο. Να λέμε, δηλαδή: «Σ᾽ ευχαριστώ, Θεέ μου, που σταυρώθηκες για μένα»!

  Για όλους βέβαια σταυρώθηκε ο Χριστός, αλλά είναι καλό να ειδικεύει ο καθένας στον εαυτό του τον θάνατο του Χριστού. Όταν κάνουμε τον Σταυρό με τα τρία δάκτυλά μας ενωμένα, αυτό είναι μια ομολογία της πίστης μας στην Αγία Τριάδα και σε όλο το Μυστήριο του σταυρικού θανάτου του Ιησού Χριστού. Και ο Κύριός μας, και μόνο που κάνουμε τον Σταυρό μας, θα το υπολογίσει για την σωτηρία μας. Λυπηθείτε όμως, χριστιανοί, και πονέστε γι᾽ αυτούς, που αποστρέφονται τον Σταυρό και ντρέπονται και απαξιούν και να κάνουν ακόμη τον Σταυρό τους. Ντροπή μας!.. 

 Ο Χριστός δεν ντράπηκε να σταυρωθεί και εμείς ντρεπόμεθα να κάνουμε τον Σταυρό μας. Ντροπή μας! Και που να μας βάλουν και μαχαίρι στο λαιμό για την πίστη!.. Χριστιανοί μου, λυπάμαι να το πω, αλλά θα το πω: Βρέθηκα εφέτος στην Βουλή των Ελλήνων κατά την τέλεση του Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Συνοδικούς Αρχιερείς. Ήταν σχεδόν όλοι οι Βουλευτές. Απ᾽ αυτούς πολύ λίγοι έκαναν το Σταυρό τους. Καμμιά δεκαπενταριά περίπου (πολλούς είπα!). Οι άλλοι όχι!.. Τι προκοπή τότε να δούμε, χριστιανοί μου, όταν οι άρχοντές μας είναι αλειτούργητοι και ασταύρωτοι και θεσπίζουν διατάγματα, που βγάζουν οι εχθροί του Σταυρού; Τι προκοπή να δούμε; Χαθήκαμε!… Βάλτε τα μικρά αγνά παιδάκια να προσευχηθούν, για να μας σώσει ο Θεός και από χειρότερα πηγή
proskynitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ