2019-04-01 17:27:43
Φωτογραφία για Τσίπρας: Ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός για τη φιλία των δύο λαών
Ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ειδήσεων «ΜΙΑ» της γειτονικής χώρας και απευθυνόμενος στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε μήνυμα ενότητας μεταξύ των δύο λαών.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και η Βόρεια Μακεδονία να κοιτάξει μπροστά. Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα, και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική», επισημαίνει και συνεχίζει: «Η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια».

Στην συνέντευξη του ο πρωθυπουργός δεν μάσησε τα λόγια του, και παραδέχθηκε ό,τι δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος που μπορεί να είχε η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς τμήμα των Ελλήνων παραμένει επιφυλακτικό απέναντί της, όμως όπως σημείωσε  ο χρόνος θα δείξει ότι είναι τελικά προς συμφέρον και το δύο λαών.


«Αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει μια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε επιπλέον να πραγματοποιήσει ριζοσπαστικές αλλαγές που ήταν απαραίτητες στο πεδίο των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων. Ευθύνη μας είναι – δική μου και του Ζόραν – να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε. Και ευθύνη μας είναι επίσης να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές», σημειώνει  ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρας, η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους, χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα δοκιμαστεί

«Η Συμφωνία των Πρεσπών – όπως κάθε Συμφωνία – θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με το χρόνο, για αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο το δικό μου με τον Ζόραν», τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες πρέπει να εστιάσουν. Θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινώσουν την καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε

«Είναι μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, βασισμένη σε ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις χώρες μας. Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλωστε, δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο», υπογραμμίζει.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά σου και χωρίς να ταπεινώνεις την άλλη πλευρά», σημειώνει

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτησε που του έγινε για τη γραβάτα που του χάρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας στις Πρέσπες ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι δεν την έχει στη ντουλάπα, αλλά στο συρτάρι του γραφείου του, για να του θυμίζει μια ιστορική στιγμή, ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός για τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών.
NoNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ