2019-04-02 11:00:22
Φωτογραφία για Πόσο αυξάνονται οι εισφορές στους επαγγελματίες λόγω κατώτατου μισθού
Αναρτήθηκαν χθες, τα ειδοποιητήρια προς 1,5 εκατ. μη μισθωτούς, που αφορούν τις εισφορές Φεβρουαρίου. Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει δώσει προθεσμία για τις πληρωμές, έως τις 8 Απριλίου.

Μετά τις εισφορές Ιανουαρίου και την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών στο 100% του εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές, τη μείωση των εισφορών για κύρια ασφάλιση στο 13,33% για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα αλλά και την ανάρτηση από το ΕΤΕΑΕΠ των ειδοποιητηρίων για την επικούριση και το εφάπαξ, και τα νέα αυτά ειδοποιητήρια κρύβουν... εκπλήξεις.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από 1η Φεβρουαρίου 2019 διαμορφώνει εκ νέου το τοπίο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κατώτατες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Στην πράξη, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν καθαρό φορολογητέο εισόδημα (συν τις καταβλητέες εισφορές) έως 7.800 ευρώ θα κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές έως και 17 ευρώ το μήνα.


Αντίστοιχες επιβαρύνσεις που φτάνουν έως και τα 18 ευρώ το μήνα προκύπτουν για τους αγρότες με καθαρό φορολογητέο εισόδημα συν καταβλητέες εισφορές έως 6.000 ευρώ. Την κατώτατη εισφορά θα καλούνται μάλιστα να καταβάλλουν και μη μισθωτοί του πρώην ΟΑΕΕ, με εισόδημα (συν εισφορές) έως 10.000 ευρώ. Αυτοί, βέβαια, τους προηγούμενους μήνες κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές και πλέον, θα δουν τις εισφορές τους να περιορίζονται έως και κατά 36 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα, και οι αγρότες με εισοδήματα μεταξύ 6.000 - 8.000 ευρώ, θα δουν τις εισφορές τους μειωμένες έως και κατά 24 ευρώ το μήνα. Τέλος, όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα 10.000 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλλουν για τον Φεβρουάριο, εισφορές ίδιες με αυτές του Ιανουαρίου, ήτοι με μειωμένο ποσοστό στο 13,33%. Πρόκειται για περίπου 250.000 μη μισθωτούς, για τους οποίους η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε σε μείωση του ποσοστού από 20% σε 13,3%.

Να σημειωθεί ότι, οι κατώτατες εισφορές των μη μισθωτών για κύρια ασφάλιση και υγεία υπολογίζονται ως ποσοστό (26,9% για τους επαγγελματίες και 18,9% για τους αγρότες) επί του μικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη. Από την 1η/2/2019, ο μισθός αυτός ανέρχεται σε 650 ευρώ/μήνα έναντι 586 ευρώ /μήνα που ήταν έως και την 31η/1/2019.

Έτσι, με τα νέα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν χθες από τον ΕΦΚΑ, και τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν έως την Δεύτερα 8 Απριλίου, με τα κατώτατα όρια των νέων ελάχιστων εισφορών θα χρεωθούν όσοι δήλωσαν εισοδήματα έως 7.800 ευρώ το χρόνο. Υπενθυμίζεται πως το 2019 η ελάχιστη εισφορά είναι 20% επί του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 130 ευρώ πλέον, ενώ το πραγματικό εισόδημα άνω των 650 ευρώ το μήνα εισφοροδοτείται με 13,33%. Επειδή, ωστόσο, η ελάχιστη εισφορά δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 130 ευρώ το μήνα, την κατώτατη εισφορά καλούνται να καταβάλλουν στην πράξη, όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα και για τους αγρότες, την κατώτατη εισφορά καλούνται να καταβάλλουν και όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 8.000 ευρώ. Συνεπώς, κάποιοι καλούνται να πληρώσουν για τον Φεβρουάριο επιπλέον 17 ευρώ το μήνα, ενώ κάποιοι άλλοι “γλιτώνουν” έως και 24,7 ευρώ το μήνα.

Σημαντικά αυξημένες είναι οι εισφορές και για τους αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίοι άλλωστε έλαβαν από το ΕΤΕΑΕΠ και τα ειδοποιητήρια για επικουρική ασφάλιση και πρόνοια (εφάπαξ) καθώς και τα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2017. Η επιβάρυνση για τους δικηγόρους – νομικούς του πρ. ΤΑΝ με εισοδήματα έως 7.800 ευρώ το χρόνο, είναι της τάξης των 24 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, η επιβάρυνση για τους γιατρούς και υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ που ασφαλίζονταν μόνο για πρόνοια (εφάπαξ) η επιβάρυνση φτάνει μέχρι τα 19 ευρώ το μήνα. Το περσινό ελάχιστο ετήσιο εισόδημα βάσει του οποίου υπολογιζόταν οι κατώτατες εισφορές είναι 7.032 ευρώ ενώ φέτος ανέρχεται στα 7.800 ευρώ.

Αναλυτικά, το νέο κατώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές είναι πλέον τα 7.800 ευρώ. Το ανώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα, πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις για εισφορές, αντίστοιχα, ορίζεται σε 78.000 ευρώ. Η νέα κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ είναι 130 ευρώ το μήνα, ενώ στα 81,9 ευρώ το μήνα ορίζεται πλέον η νέα κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ.

Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) με τα νέα κατώτατα όρια να ορίζονται στα 45,17 ευρώ το μήνα. Και βέβαια, για το ΕΤΕΑΕΠ, η νέα ελάχιστη εισφορά επικούρισης των ασφαλισμένων στο πρώην ΕΤΑΑ ορίζεται στα 45,5 ευρώ το μήνα, ενώ η νέα ελάχιστη μηνιαία εισφορά πρόνοιας είναι πλέον 26 ευρώ.

Εκπρόσωποι των αυταπασχολούμενων έχουν ζητήσει την αποσύνδεση των κατώτατων εισφορών από την εξέλιξη του κατώτατου για όσο χρόνο διαρκεί η οικονομική κρίση, και σίγουρα μέχρι και το 2020. Στην πράξη, έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να παραμείνει ως βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών τα 586,08 ευρώ, ήτοι ο παλαιός κατώτατος μισθός και όχι ο νέος των 650 ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος, ότι μέχρι τις 14 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθούν και οι εισφορές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου προς το ΕΤΕΑΕΠ, από περίπου 250.000 μη μισθωτούς, καθώς και η πρώτη δόση για τις αναδρομικές εισφορές 2017-2018.
euro2day
newsmessinia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ