2019-04-04 10:41:19
Φωτογραφία για Κουμουτσάκος: Γεωπολιτικό στοίχημα για την Ελλάδα η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας
Προειδοποίηση Πομπέο προς Τσαβούσογλου για Συρία και S-400

Το γεωπολιτικό στοίχημα της επόμενης ημέρας για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε για τις δικές μας προτεραιότητες εντός της Συμμαχίας μια πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας απ´το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος με δήλωσή του στο ΑΜΠΕ και αναφέρεται στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μαικ Πένς, ακόμα και για πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας απ´το ΝΑΤΟ εάν εμμείνει στην εγκατάσταση των ρωσικών S 400.

«Καιρό τώρα μιλώ για σταθερή και δύσκολα αναστρέψιμη τάση απο-δυτικοποίησης της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μαικ Πένς, ακόμα και για πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας απ´το ΝΑΤΟ εάν εμμείνει στην εγκατάσταση των ρωσικών S 400, σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια άλλη εποχή. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Ως Ελλάδα είμαστε προετοιμασμένοι γι ´αυτήν; Για να την αξιοποιήσουμε για τις δικές μας προτεραιότητες εντός της Συμμαχίας; Αυτό είναι το γεωπολιτικό στοίχημα της επόμενης ημέρας για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κερδίσουμε. Χρειάζεται όμως, επειγόντως αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος στη δήλωσή του στο ΑΜΠΕ.


Προειδοποίηση Πομπέο προς Τσαβούσογλου για Συρία και S-400

Για τις «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες» της ενδεχόμενης «μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης» στη Συρία προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο του NATO, του οποίου οι δύο χώρες είναι μέλη, ο Πομπέο «εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ζήτημα της βορειοανατολικής Συρίας».

Αφότου έγινε η αναγγελία της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα, τον Δεκέμβριο, από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η τύχη των κουρδικών δυνάμεων, οι οποίες αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που διεξήγαγε ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό την Ουάσιγκτον, τελεί υπό αμφισβήτηση. Η Τουρκία απειλεί να εξαπολύσει επίθεση για να απομακρύνει από τα σύνορά της τους κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε ήδη δηλώσει τον Ιανουάριο ότι θέλει να εξασφαλίσει ότι «οι Τούρκοι δεν θα σφαγιάσουν τους Κούρδους» στη Συρία. Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν αναφερθεί στη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στα τουρκοσυριακά σύνορα, όπου οι YPG δεν θα έχουν δικαίωμα να επιχειρούν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για αυτή την ουδέτερη ζώνη μένουν να διευκρινιστούν και αποτελούν αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων. Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε εντέλει ότι θα διατηρήσει μια μικρή δύναμη στη συριακή επικράτεια.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης στον Τούρκο ομόλογό του την «ανησυχία» του για την «δυνητική αγορά από την Τουρκία» του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Η διαφωνία για το ζήτημα αυτό πυροδοτεί έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις από την αρχή της εβδομάδας.

Ο Πομπέο ζήτησε επίσης να υπάρξει «διευθέτηση το συντομότερο» των ποινικών υποθέσεων «στις οποίες ενεπλάκησαν Αμερικανοί πολίτες» ή εργαζόμενοι σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία που «φυλακίστηκαν άδικα» από τις τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων και του διωγμού χιλιάδων φερόμενων ως οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα που η Άγκυρα χαρακτηρίζει εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Άγκυρα: Παραπλανητική η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο κατηγόρησε το αμερικανικό ΥΠΕΞ ότι έδωσε παραπλανητική εικόνα για τη συζήτηση που είχαν οι κ.κ. Πομπέο και Τσαβούσογλου. Το δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής του Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμπεριλάμβανε «ζητήματα που δεν εθίγησαν» στη διάρκεια της συνομιλίας τους, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του.

Όπως υποστήριξε, το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ «όχι μόνο δεν αντανακλά το περιεχόμενο της συνάντησης, αλλά επίσης εμπεριέχει ζητήματα που δεν εγέρθηκαν καν κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας συνάντησης». «Προφανώς προετοιμάστηκε πριν από τη συνάντηση» πρόσθεσε ο κ. Ακσόι για να καταλήξει: «Η συμμαχία μας φυσικά απαιτεί τέτοιου είδους ανακοινώσεις να συντάσσονται με μεγαλύτερη προσοχή».

Το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς προειδοποίησε ότι «η Τουρκία πρέπει να επιλέξει» αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις «παράτολμες αποφάσεις της», όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση με τον αντιπρόεδρο της χώρας, Φουάτ Οκτάι, να απαντά μέσω twitter: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν: Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες, για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ εναντίον των εχθρών του;».

ΑΜΠΕ/AFP/DPA

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ