2019-04-05 18:49:26
Φωτογραφία για Δήλωση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στους Δημοσιογράφους στο πλαίσιο Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019»
Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Άλλη μια φορά είμαστε εδώ, παρόντες, να παρακολουθήσουμε την Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019», η οποία εξελίσσεται με επιτυχία. Όπως γνωρίζετε, είναι μια Διασυμμαχική Άσκηση που γίνεται με την οργάνωση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Προσκαλούμε συμμαχικά κράτη και κράτη από το ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή είναι 5 κράτη με αεροσκάφη, η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και η Ελλάδα. Έχουμε 77 αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση. Η άσκηση είναι αρκετά προχωρημένη, με αρκετά δύσκολα σενάρια, εξελίσσεται σε όλον τον εναέριο ελληνικό χώρο.

Το σημαντικό είναι ότι, κατ’ αρχήν, η άσκηση εξελίσσεται με πολύ μεγάλη επιτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν να πάρουν κάτι από αυτήν τη συμμετοχή. Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι ότι προχωράει ακόμη ένα βήμα, σε καλύτερο επίπεδο, η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των νατοϊκών κρατών. Περνάμε το μήνυμα ότι η συνεργασία, η συνέργεια και οι καλές σχέσεις είναι αυτές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, αυτό το μήνυμα περνάμε, όλοι όσοι έχουμε την ίδια άποψη και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές.


ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Η πτήση που κάνουμε, κ. Υπουργέ, προς Σαμοθράκη, Λήμνο και Καστελόριζο, τι μήνυμα περνά στους απέναντι;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Το μήνυμα που περνάμε είναι ότι επιχειρούμε σε όλο τον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν. Είναι ελληνικός χώρος. Εξασκούμε το δικαίωμά μας, χωρίς να χρειάζεται ούτε να ενοχλείται κανείς, ούτε να παρεμποδίζουμε κανέναν.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Το δέχονται και οι Αμερικάνοι και οι Ισραηλινοί;

Ε.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Βεβαίως. Συμμετέχουν όλοι, επομένως δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, για πρώτη φορά ακούσαμε το αμερικανικό Πεντάγωνο να μιλά για F-35 και Ελλάδα. Τι σημαίνει; Ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις πέντε χώρες που μπορούν να αποκτήσουν το καινούριο μαχητικό.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς, πέρα από την αναβάθμιση των F-16, είμαστε στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούριο αεροσκάφος, το οποίο θα αρχίσει να έχει η Ελλάδα σιγά - σιγά, ούτως ώστε να μπούμε στη νέα γενιά αεροσκαφών. Η δήλωση αυτή βοηθάει σε αυτήν την προοπτική. Θα δούμε, θα το εξετάσουμε, θα εξετάσουμε όλες τις συνιστώσες και θα δούμε τι θα γίνει.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ είχαμε την εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, η οποία έκανε μία δήλωση ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Αιγαίο χωρίς να υπολογίζεται μέσα στον όποιο σχεδιασμό η Τουρκία. Με σαφείς, για μια ακόμα φορά υπαινιγμούς, σε ό,τι αφορά, κυρίως, τις σχέσεις με την Ελλάδα. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν μπορώ να απαντώ σε κάθε δήλωση, η οποία δεν ξέρω από ποια βάση ξεκινάει και πού στηρίζεται. Η άποψη αυτή είναι δική της, δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Εμείς, αυτό που κάνουμε, είναι ότι εξασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα δικαιώματα που μας δίνουν το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες και από εκεί και πέρα  ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ