2019-04-05 21:17:32
Φωτογραφία για Η ψήφος των αναποφάσιστων…
Στην ΝΔ θεωρούν την πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών παγιωμένη και μη αναστρέψιμη. Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις στις επιτελικές συσκέψεις της Πειραιώς βλέπουν διαφορά «κλειδωμένη» περί τις 8 μονάδες, θεωρούν ότι η χαλαρή ψήφος της ευρωκάλπης θα πλήξει πολύ περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος «δεν έχει δεμένη, ιστορική εκλογική βάση» -, και στο πλαίσιο αυτό ρισκάρουν ακόμη και προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες το κυβερνών κόμμα μπορεί «να μην ξεπεράσει ακόμη και το 20%».

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Μαξίμου η ανάγνωση των μετρήσεων παραμένει εντελώς διαφορετική. Ανεξαρτήτως της διαφοράς – και της αξιοπιστίας που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν μετρήσεις που δίνουν την «ψαλίδα» ακόμη και σε διψήφια ποσοστά -, εξακολουθούν να θεωρούν «κλειδί» την επίμονα μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων και, κυρίως, την πολιτική και ιδεολογική προέλευση των συγκεκριμένων ψηφοφόρων.

Ακόμη και στην χθεσινή μέτρηση της MRB, η οποία δίνει διαφορά 9 μονάδων στις ευρωεκλογές και 8,1 μονάδων στις βουλευτικές εκλογές, το στοιχείο στο οποίο μένουν οι κυβερνητικοί επιτελείς είναι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου
. Είναι ένα ποσοστό που στην συγκεκριμένη μέτρηση σε ό,τι αφορά την αδιευκρίνιστη ψήφο φθάνει στο 17,6% για τις ευρωεκλογές και στο 18% για τις εθνικές εκλογές. 

Η κυβερνητική ανάλυση θέλει τους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας να καθορίζουν την τελική τους στάση, δηλαδή είτε το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν είτε το εάν θα προσέλθουν ή όχι στην κάλπη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές και αφού θα έχουν τεθεί με ένταση τα μεγάλα προεκλογικά διλήμματα. Στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου θεωρούν επίσης πως τα ισχυρά αντιδεξιά αντανακλαστικά της πλειοψηφίας των συγκεκριμένων ψηφοφόρων σημαίνουν πως η ΝΔ ελάχιστο κέρδος μπορεί να περιμένει από αυτούς και πως το χειρότερο σενάριο θα ήταν είτε να κατευθυνθεί η ψήφος τους σε κάποιο μικρότερο κόμμα, είτε να επιλέξουν την αποχή.

Ως εκ τούτων, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις επόμενες 52 ημέρες και έως την 26η Μαίου στοχεύει ακριβώς στην κινητοποίηση, συσπείρωση και «επαναπατρισμό» των αναποφάσιστων - απογοητευμένων ψηφοφόρων που τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τα «όπλα» που θα επιστρατευθούν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι τέσσερα: Η δυναμική και προσωπική εμπλοκή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογική εκστρατεία, η ανάδειξη των – άκρως διαστρεβλωμένων από την ΝΔ – θετικών πτυχών της συμφωνίας των Πρεσπών που εξακολουθεί να φέρνει υψηλό πολιτικό κόστος στην βόρεια Ελλάδα, η δυναμική της οικονομίας και το περαιτέρω άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Σ’ αυτό το τελευταίο σκέλος θα εστιάσει τις επόμενες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αρχής γενομένης από την μεγάλη πανελλαδική συνάντηση για την «Προοδευτική Συμμαχία» το Σάββατο το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου. Στο προσκλητήριο Τσίπρα αναμένεται να ανταποκριθούν και να δώσουν το παρών οι εκπρόσωποι τουλάχιστον 15 φορέων και σχημάτων που προέρχονται από την κεντροαριστερά, την ανανεωτική αριστερά και το παλαιό ΠΑΣΟΚ, ενώ οι πληροφορίες δείχνουν ως δεδομένη και την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ καθώς η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο φέρεται να έχει «κλειδώσει».

Θα ακολουθήσει, κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη, η κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αρχικά είχε προγραμματιστεί για χθες, όπου και αναμένεται να εγκριθεί ένα ακόμη κύμα υποψηφιοτήτων για την Ευρωβουλή με περίπου 15 ονόματα. Με αυτά τα ονόματα αναμένεται να δοθεί εκ νέου το στίγμα της διεύρυνσης κυρίως προς την κεντροαριστερά, θα περιλαμβάνονται επίσης η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, ενώ εκκρεμεί και η ανακοίνωση ως υποψηφίου ευρωβουλευτή ενός ή δύο εν ενεργεία υπουργών. Για τις συγκεκριμένες υπουργικές υποψηφιότητες γίνονται εντατικές συζητήσεις τα τελευταία 24ωρα, στο τραπέζι έπεσαν ακόμη και τα ονόματα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, οι τελικές αποφάσεις όμως δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τις αρχές της εβδομάδας.
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ