2019-04-10 13:30:02
Φωτογραφία για Ένα «πριμ» από το υπουργείο προς τους λιγοστούς οικογενειακούς γιατρούς
Εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση για τις αμοιβές των εγγεγραμμένων οικογενειακών γιατρών.

Οnmed.gr

Να πριμοδοτήσει τους λιγοστούς οικογενειακούς γιατρούς που έχουν εγγραφεί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, που επιμένει στο «αφήγημα» του success story της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ώρα που όλα τα στελέχη του χώρου μιλούν για καλές προθέσεις αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Με νέα υπουργική απόφαση ορίζεται οτι οι εγγεγραμμένοι οικογενειακοί γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι) θα αμείβονται με 1800 ευρώ, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό που έχουν στην ευθύνη τους, για ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασής τους.

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, η αμοιβή αυτή θα δινόταν για 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Τώρα παρατείνεται για άλλους 6 μήνες, σε μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνουν οι οικογενειακοί γιατροί και ενδεχομένως να δελεαστούν και κάποιοι άλλοι για να εγγραφούν.


Μετά τον πρώτο χρόνο, οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης τους, ανάλογα δηλαδή με το πόσα άτομα έχουν δηλώσει τον εκάστοτε γιατρό ως οικογενειακό. Το ανώτατο πλαφόν έχει οριστεί στα 2.000 ευρώ, κάθε γιατρός δεν μπορεί να έχει στη ευθύνη του πάνω από 2.250 άτομα, ενώ η αμοιβή ανά άτομο είναι περίπου 1 ευρώ!

Σήμερα στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ εμφανίζονται 660 οικογενειακοί γιατροί και λίγοι από αυτούς έχουν συμπληρώσει το αριθμητικό όριο ασθενών, με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν έχει δηλώσει γιατρό.

Αν οι αριθμοί δεν αλλάξουν, με το που θα ισχύσει το πληθυσμιακό κριτήριο για τις αμοιβές, αυτές αυτόματα θα πέσουν πολύ κάτω από τα 1.800 ευρώ.

Ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι οι χαμηλές αμοιβές θα οδηγήσουν πολλούς οικογενειακούς γιατρούς εκτός ΕΟΠΥΥ...
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ