2019-04-10 17:42:07
Φωτογραφία για ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΚΕ ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ.ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΡΔΑΡΟ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)

ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346 

ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Email: [email protected]

Δνση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΚΕ ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ.ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΡΔΑΡΟ

Την Τετάρτη 3/4/2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της ΠΟΣΚΕ με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ.Σταμάτη Βαρδαρο.

Από πλευράς ΠΟΣΚΕ παρευρέθησαν ο Πρόεδρος κ.Πατσουράκος Φώτιος, ο Γενικός Γραμματέας Τσάτσος Αναστάσιος και τα μέλη του Δ.Σ. Χρονόπουλος Αναστάσιος και Μαρκάκη Λίλιαν

Αντικείμενο συνάντησης ήταν οι κυοφορούμενες νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε το προεδρείο της ΠΟΣΚΕ για τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά την σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιατρούς κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων που είναι οι κάτωθι:


1. Αποζημίωση κατά πράξη σε κλειστό προϋπολογισμό με λειτουργία μηνιαίου πλαφόν.

2. Κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.

3. Διατήρηση τουλάχιστον ιδίας δαπάνης επισκέψεων ανά συμβαλλόμενη ειδικότητα με σήμερα

και κάλυψη περισσότερων περιοχών ή/και αύξηση αριθμού επισκέψεων.

4. Δημιουργία μητρώου συμβεβλημένων γιατρών από το οποίο θα αντλούνται οι επισκέψεις.

5. Κεντρικό σύστημα ραντεβού, στο οποίο ο γιατρός θα δηλώνει διαθεσιμότητα και κλείνει ραντεβού ο πολίτης.

6. Εκτός αποζημίωσης αυτοπαραπομπής οι περιπτώσεις μεμονωμένων επισκέψεων μετά από παραπομπή και 2 επισκέψεις.

7. Καθαρισμός τιμοκαταλόγου συμβεβλημένων.

8. Δημιουργία δύο κατηγοριών αποζημίωσης.

α) Μεμονωμένες επισκέψεις είτε ελεύθερος, είτε μετά από παραπομπή αποζημίωση 10€ για ελεύθερες, 12,5€ μετά από παραπομπή.

β) παρακολούθηση χρονίων μετά από ετήσια παραπομπή. Αποζημίωση 80€, με υποχρέωση 2 τουλάχιστον επισκέψεων/έτος.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ ενημέρωσε τον κ.Βαρδαρο ότι:

1) Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι το κεντρικό σύστημα κλεισίματος ραντεβού είναι ανέφικτο δεδομένου ότι θα υπάρχει ταλαιπωρία των ασθενών αφού ο ιατρός μη γνωρίζοντας τον ασθενή δεν γνωρίζει και τον χρόνο που θα χρειαστεί π.χ. για ένα Triplex καρδιάς και για τον λόγο αυτό προτάθηκε να υπάρχει μεν πρόγραμμα προγραμματισμού των ραντεβού το οποίο να διαχειρίζεται ο κάθε ιατρός με εποπτεία και έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ.

2) Ως προς τις επισκέψεις προτείνεται να παραμείνει το σύστημα με αριθμό επισκέψεων και πριμοδότησης νέων ιατρών ως προς τον αριθμό των επισκέψεων με συγκεκριμένο αριθμό ανά εβδομάδα ώστε να μην κλείνουν οι επισκέψεις από τις πρώτες ημέρες του μήνα.

3) Όσες εξετάσεις συνταγογραφούνται και εκτελούνται μέσω διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί, να εξαιρούνται από το Rebate αυτοπαραπομπής δεδομένου ότι είναι αναγκαίες.

4) Η αμοιβή για τους χρόνιους ασθενείς και ο τρόπος επιλογής και παρακολούθησης είναι θέμα διαπραγμάτευσης και μελέτης όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα για να υπάρξει κάποια συμφωνία, προτάθηκε όμως αύξηση της ετήσιας αποζημίωσης πέραν των 80€.

5) Αύξηση της χρηματοδότησης για τις επισκέψεις και Ιατρικές πράξεις και κατάργηση του Clawback. Σε κάθε περίπτωση πρέπει κάθε εξέταση που αναγράφεται και είναι εντός των πρωτοκόλλων να αμείβεται χωρίς εκπτώσεις και Clawback βάσει του κρατικού τιμολογίου, διαφορετικά τα πρωτόκολλα δεν έχουν νόημα να εφαρμόζονται. Αν οι εξετάσεις που γράφονται μέσω των πρωτοκόλλων ξεπερνούν το όριο της χρηματοδότησης αυτό είναι απόδειξη της υποχρηματοδότησης για την ΠΦΥ όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η ΠΟΣΚΕ.

6) Τέλος το οποιοδήποτε σύστημα παραπομπών γνωστό και ως Gatekeeping βρίσκει κάθετα αντίθετη την Ομοσπονδία την στιγμή που τα διαγνωστικά πρωτόκολλα ορίζουν κάθε πότε μπορεί να γίνει εξέταση ή επίσκεψη και οποιαδήποτε διαμεσολάβηση οποιουδήποτε ιατρού για παραπομπή, μόνο κόστος θα επιφέρει στην πολιτεία και επιβάρυνση στην υγεία των ασθενών από την καθυστέρηση επίσκεψης στον ειδικό για την νόσο ιατρό.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει περαιτέρω συνεργασία και συνάντηση για την οριστικοποίηση των συμβάσεων για τις οποίες η Ομοσπονδία ζητάει να γίνονται κατόπιν συνεννόησης μαζί της και όχι ερήμην της.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ