2019-04-10 18:48:42
Φωτογραφία για Ευκλ. Τσακαλώτος: Συντριπτικά τα επιχειρήματα υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ
Aισιόδοξος ότι η Αθήνα θα αποσπάσει το «Ναι» των Ευρωπαίων εταίρων για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για «συντριπτικά» επιχειρήματα υπέρ της λύσης αυτής. Σημείωσε δε πως και το ίδιο το ΔΝΤ θα το θελήσει.

 

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά: «Τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ μιας τέτοιας κίνησης ... Ανταλλάσσεται χρέος με πολύ υψηλό επιτόκιο και πιο σύντομη περίοδο λήξης με άλλο με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια λήξης». Ερωητηθείς εάν προβλέπει πολιτικά προσκόμματα από τους Ευρωπαίους σημείωσε: «Εάν το χρέος γίνεται βιώσιμο, βοηθά και τους πιστωτές». 

Όσον αφορά στο νέο σχήμα για την προστασία της Α΄ κατοικίας, ο Υπουργός δήλωσε πως «η ουσία είναι να βοηθήσεις την κατηγορία των ατόμων που η αξία του σπιτιού τους είναι μικρότερη από την αξία του δανείου, να μοιραστεί το κόστος της κρίσης μεταξύ κράτους, τραπεζών και δανειοληπτών». Έκανε λόγο για δίκαιη παρέμβαση, τονίζοντας πως «υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τζαμπατζήδες και αυτούς πρέπει να βοηθήσουμε». 


Ερωτηθείς για την επικείμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, προανήγγειλε παρεμβάσεις και στη φορολογία και στα Ταμεία που θα καλύπτουν και τις τρεις κατηγορίες: «Θα βοηθούν αυτούς που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν, θα αποκλείουν τους κακοπληρωτές και θα έχουν εύνοια για εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο διότι είναι συνεπείς».

Απέφυγε πάντως να μιλήσει με σαφήνεια για το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, αν και θέλησε να στείλει ένα έμμεσο θετικό μήνυμα υπενθυμίζοντας τι έγινε με το θέμα των συντάξων.  «Θα πω ό,τι έλεγα και για τις συντάξεις. Κάθε πράγμα στην ώρα του» είπε χαρακτηριστικά. 

Για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών, είπε πως αυτό το αποφασίζει ο Πρωθυπουργός. Αλλά, πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο λέει «όσο πιο μακριά τόσο καλύτερα». Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τις Ευρωεκλογές, λέγοντας: «Έχω δουλειά εδώ να κάνω και απέκλεισα τον εαυτό μου από αυτήν τη συζήτηση».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ