2019-04-11 12:54:01
Φωτογραφία για Βρέφος γεννήθηκε με μισή καρδιά κι όμως επιβίωσε!
Φωτογραφία του Bill Myers που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA)

Η συνταρακτική ιστορία ενός μωρού που γεννήθηκε έχοντας μόνο το δεξί μέρος της καρδιάς του και κατάφερε να ζήσει έπειτα από μεταμόσχευση στον τρίτο μήνα της ζωής του

Η Rikki και ο Greg Myers περίμεναν με αγωνία να ακούσουν αν το πρώτο τους παιδί θα ήταν αγόρι ή κορίτσι και σκόπευαν να ανακοινώσουν τα χαρμόσυνα νέα σε φίλους και συγγενείς την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμεναν, καθώς, όταν επισκέφθηκαν το γιατρό για να μάθουν το φύλο του παιδιού, το μόνο που άκουσαν ήταν ότι «το μωρό σας έχει σχηματίσει μόνο τη μισή του καρδιά».

Οι μετέπειτα έλεγχοι έδειξαν ότι το παιδί έπασχε από σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής κοιλίας (HLHS), μία πάθηση κατά την οποία η αριστερή πλευρά της καρδιάς δεν αναπτύσσεται σωστά όσο βρίσκεται στη μήτρα, καθιστώντας αδύνατη τη σωστή λειτουργία της αριστεράς κοιλίας, που είναι υπεύθυνη για την άντληση φρέσκου, γεμάτου οξυγόνο, αίματος στο υπόλοιπο σώμα. Χωρίς άμεση παρέμβαση, αυτού του είδους η συγγενής καρδιοπάθεια αποβαίνει θανατηφόρος, συνήθως μέσα στις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες της ζωής ενός ανθρώπου.


Μόλις οι δύο γονείς συνειδητοποίησαν την κατάσταση και είδαν τα πράγματα πιο ρεαλιστικά, αποφάσισαν να χειριστούν αυτή τη δοκιμασία με την οποία έρχονταν αντιμέτωποι με πίστη και προσπάθεια. Έτσι, αποφάσισαν να ονομάσουν το γιο τους Skylar Christian, για να χρησιμοποιούν το «Sky» (ουρανός) ως υποκοριστικό, ενώ το «Christian» (Χριστιανός) θα αποτύπωνε την πίστη του ζευγαριού στο Θεό. «Ξέραμε ότι σε αυτή τη φάση θα χρειαζόμασταν τον Θεό στη ζωή μας περισσότερο από ποτέ», σχολίασε σχετικά η Rikki.

Τα παιδιά που γεννιούνται με HLHS συνήθως περνούν από συνολικά τρεις χειρουργικές επεμβάσεις κατά τις πρώτες ημέρες, μήνες ή χρόνια μετά τη γέννησή τους, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ανακατασκευαστεί η καρδιά και να μπορεί να αντλεί αίμα μόνο από τη μία κοιλία.

Ο Skylar, λοιπόν, γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2008 και εισήχθη απευθείας στη μονάδα εντατικής θεραπείας των νεογνών, όπου συνδέθηκε με μηχανική υποστήριξη για να παραμείνει ζωντανός μέχρι την πρώτη του επέμβαση.

Την τρίτη ημέρα, ωστόσο, οι γιατροί είπαν ότι ο οργανισμός του δεν ήταν αρκετά δυνατός για να αντέξει την επέμβαση. Την τέταρτη ημέρα η κατάσταση του βρέφους παρουσίασε ελαφρά βελτίωση, με τους χειρουργούς να δίνουν, τελικά, το πράσινο φως.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο Skylar πέρασε τον πρώτο μήνα της ζωής του στο νοσοκομείο, μέχρι τη στιγμή που, στον τρίτο μήνα, η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Τότε ήταν που η Rikki και ο Greg έμαθαν ότι αν δεν γινόταν άμεσα μεταμόσχευση καρδιάς, ο Skylar θα είχε μόλις επτά έως 10 ημέρες ζωής.

Η αγωνία των γονιών διήρκεσε έξι μέρες, πριν μάθουν ότι βρέθηκε το μόσχευμα για την καρδιά του Skylar. Όταν, τελικά, ο μικρός βγήκε από το χειρουργείο «έμοιαζε με ένα καινούργιο παιδί», είπε χαριτολογώντας η Rikki.

Μετά από μετεγχειρητική περίοδο επτά ημερών, ο Skylar πήγε πια σπίτι του, αλλά μερικούς μήνες αργότερα νοσηλεύτηκε για μια σοβαρή ασθένεια που οι γιατροί δεν μπορούσαν να διαγνώσουν. Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν ότι το πρόσωπό του πρήστηκε, πράγμα που προκλήθηκε από περιφερική πάρεση του προσωπικού νεύρου (παράλυση του Bell).

Η μητέρα ζήτησε βοήθεια από τη Δρ. Yuliya Domnina, ειδικό της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας που παρακολουθούσε τον Skylar από τη γέννησή του, η οποία αναγνώρισε αμέσως την πηγή του προβλήματος, ως μια κατάσταση που σχετίζεται με τη μεταμόσχευση οργάνων. Έτσι, η Δρ. Domnina μείωσε τη δόση ενός φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση της απόρριψης οργάνων και χορήγησε ένα άλλο, βελτιώνοντας έτσι την κατάσταση της υγείας του Skylar.

Έπειτα από εκείνη την τελευταία δοκιμασία, ο Skylar έχει περάσει πλέον σχεδόν μια δεκαετία χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, με τη μόνη διαφορά στην καθημερινότητά του σε σχέση με τα άλλα παιδιά να είναι οι ετήσιες εξετάσεις και κάποιες μαθησιακές δυσκολίες που παρουσιάζει. Σε όλα τα υπόλοιπα, πάντως, είναι όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του και δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει όσα πέρασε στην αρχή της ζωής του.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ