2019-04-12 10:23:07
Φωτογραφία για Στη δικαιοσύνη ως κατηγορούμενοι δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ για ιατρικές επιπλοκές! Τι ζήτησαν από τον υπ.Υγείας
Δήμητρα Ευθυμιάδου 12 Απριλίου 2019

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία δεκάδων γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι σέρνονται στις δικαστικές αίθουσες, καθώς μετά από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2018, θεωρούνται οι ίδιοι υπαίτιοι για τις ιατρικές επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν σε ασθενείς.

Ήδη με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) πολλοί γιατροί αντιμετωπίζουν πια δικαστικές περιπέτειες.

Η διαφορά με το παρελθόν είναι πως πλέον κινδυνεύουν να πληρώσουν από την τσέπη τους την αστική ευθύνη. Κάτι που άρχισε να ισχύει από τότε που εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη και στην οποία προβλέπεται με …διακριτική διατύπωση, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλούνται να καταβάλουν τις αστικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις επιπλοκών ή ιατρικών λαθών όπως είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Διαβάστε ΕΔΩ πως ξεκίνησε η περιπέτεια των γιατρών: «Δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ στα δικαστήρια για ιατρικές επιπλοκές! Γιατί κινδυνεύουν να πληρώσουν από την τσέπη τους»


Οι Νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας ζήτησαν να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί κινδυνεύουν ακόμη και από δικηγορικά γραφεία που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τέτοιες περιπτώσεις, ανεξάρτητα εάν για την όποια επιπλοκή ευθύνονται οι γιατροί ή όχι.

Τι απάντησε ο υπουργός στους γιατρούς του ΕΣΥ

Όπως μεταφέρει η παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), κατά τη συνάντηση των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αθήνας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζήτησαν την απόσυρση της εγκυκλίου αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.

Όπως αναφέρει η ΔΗΠΑΚ: «Η γνωστή «εγκύκλιος Χουλιαράκη» για τη δυνατότητα επιβολής χρηματικής ποινής σε γιατρούς που προκάλεσαν «βλάβη» σε ασθενή, επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη στους συναδέλφους. Η εγκύκλιος αυτή είναι ύπουλη.

Ανοίγει δρόμους σε δικηγορικά γραφεία να ποινικοποιούν ουσιαστικά την ιατρική πράξη και να ζητάνε απίστευτες αποζημιώσεις από γιατρούς. Ποινικοποιείται ακόμη και η διεθνώς αναγνωρισμένη ποσοστιαία επιπλοκή σε ιατρικές πράξεις. Ανοίγει η όρεξη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να εξαναγκάζουν χιλιάδες γιατρούς να πληρώνουν ακριβά συμβόλαια».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, δεν υπήρξε δέσμευση για αλλαγή νόμου από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο υπήρξε υπόσχεση ότι θα δημιουργηθεί σώμα ειδικών από δικαστές, γιατρούς και νομικούς που θα «φιλτράρουν» τέτοιες υποθέσεις.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ