2019-04-12 11:45:34
Φωτογραφία για Τι σημαίνει η απόφαση συμμετοχής της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «16+1»
Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο μεταξύ Κίνας και 16 ευρωπαϊκών κρατών στο Ντουμπρόβνικ, της Κροατίας, αποτελεί την επίσημη πρώτη της συμμετοχής της Ελλάδας στην εν λόγω πρωτοβουλία, που στόχο έχει τη δημιουργία του λεγόμενου νέου «Δρόμου του Μεταξιού» και έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή που έστειλε ο κ. Τσίπρας στα 16 μέλη της πρωτοβουλίας και την Κίνα, αναφέρεται στην επιθυμία της Ελλάδας να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να προωθήσει την ειρήνη και την ανάπτυξη, στη βάση και της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει ενημέρωση για το αν έχουν προϋπάρξει συζητήσεις και συνεννόηση με τις Βρυξέλλες για την απόφασή της να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Κίνας μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντός αλλά και εκτός του πυρήνα της Ε.Ε.. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι «η πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η ένταξή μας ως πλήρες μέλος στην εν λόγω πρωτοβουλία, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Κίνα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ
. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ανωτέρω πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27/4 στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους, ενώ σημειώνουν ότι «η  ένταξή μας στην Πρωτοβουλία αυτή κατέστη δυνατή μόνον κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλη, εφόσον η Βόρειος Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα».

Η πρωτοβουλία «16+1» ωστόσο, αποτελεί για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο τη «βιτρίνα» της κινεζικής διείσδυσης στην Ε.Ε. και τον «Δούρειο Ίππο» της Κίνας για την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου στην Ευρώπη και υπό αυτήν την έννοια η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού φαίνεται ότι δεν έχει την έγκριση της Ε.Ε..

Στην ομάδα «16+1», που από σήμερα θα συμμετέχει και η Ελλάδα, συμμετέχουν ήδη οι εξής χώρες - μέλη της Ε.Ε.: Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία. Συμμετέχουν όμως και χώρες που δεν είναι ακόμα μέλη της Ε.Ε., όπως: Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Το 2015, ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε κατά της διαίρεσης της Ε.Ε. και της αποδυνάμωσης της θέσης της έναντι της Κίνας και καλούσε τα μέλη της Ένωσης «να μιλούν με μία, κοινή φωνή με την κινεζική κυβέρνηση, στο πλαίσιο και του σημερινού διπλωματικού δυναμισμού της Κίνας». Αντίστοιχες επιφυλάξεις έχει εκφράσει και το Βερολίνο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει το περασμένο φθινόπωρο: «Αν δεν αναπτύξουμε μία πανευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την Κίνα, τότε η Κίνα θα έχει επιτυχία στη διάσπαση της Ευρώπης» και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να σημειώνει ότι «τα μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία εκπροσωπούν ταυτόχρονα και την κοινή μας εξωτερική πολιτική προς την Κίνα, γιατί διαφορετικά η Ε.Ε. θα διαιρούνταν και θα στρεφόταν ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό...».

Δεν είναι λίγες οι φορές που ευρωπαϊκά ινστιτούτα γεωπολιτικής με μεγάλη επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αναδείξει την προσπάθεια της Κίνας μέσα από την πρωτοβουλία 16+1 «να αποδυναμώσει την ενότητα της Δύσης, και μέσα στην Ευρώπη και μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού», αλλά και ότι «το Πεκίνο προσπαθεί σκληρά να δημιουργήσει μια πιο θετική διεθνή αντίληψη για το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Κίνας ως βιώσιμη εναλλακτική στις φιλελεύθερες δημοκρατίες...».

Πρόσφατα, την προσοχή με την οποία η Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσει το «άνοιγμα» της Κίνας στην Ευρώπη επισήμανε και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Politico». «Νομίζω ότι θα έπρεπε να αντιληφθούμε (καλά) τη στρατηγική αντίληψη της Κίνας και να αντιδράσουμε με έναν κατάλληλο τρόπο. Νομίζω ότι αυτή θα είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη...» είπε.

Πρέπει να σημειωθεί πως ούτε οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία 16+1 με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Επενδύσεων να αναφέρει ότι «μοντέλο της κρατικής στήριξης σε επιχειρηματικούς κολοσσούς, που ακολουθεί η Κίνα, είναι απειλή για τα ανταγωνιστικά μονοπώλια της Δύσης και, κατ' επέκταση, για το ''φιλελεύθερο'' σύστημα διακυβέρνησης και οι κινεζικές προσπάθειες πολιτικής επιρροής αποτελούν πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα της Ευρώπης». Στην ίδια έκθεση βεβαίως γίνεται αναφορά στην προσπάθεια της Κίνας να εκμεταλλευθεί τον διαχωρισμό των ΗΠΑ από την Ε.Ε., τον οποίο αντιλαμβάνεται ως «παράθυρο ευκαιρίας» για να υλοποιήσει τους στόχους της οικονομικής επέκτασής της.

naftemporiki.gr

«The New Daily Mail» 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ