2019-04-13 21:01:24
Φωτογραφία για Συντάξεις-Αναδρομικά-Ενημερωτικά Σημειώματα-Απόστρατοι: Οι ερωτήσεις και απαντήσεις ειδικού
Για περισσότερο από μία ώρα ο γνωστός δικηγόρος Διονύσης Ρίζος απάντησε στα ερωτήματα των αναγνωστών του ethnos.gr για τις συντάξεις και τα αναδρομικά. Τέθηκαν περισσότερες από 300 ερωτήσεις, απαντήθηκαν περίπου 100, ενώ σύντομα η διαδικασία θα επαναληφθεί προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις και σε νέα ερωτήματα.

Το ethnos.gr κάθε Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι και εκτάκτως μεσοβδόμαδα κάποιες φορές, θα διοργανώνει live chat με συγκεκριμένη θεματολογία και θα δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες του να θέτουν ερωτήματα στους εξειδικευμένους ανθρώπου που συμμετέχουν στο chat.

Για όσους δεν πρόλαβαν να δουν τις απαντήσεις, παρακάτω όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις που δόθηκαν από τον Διονύση Ρίζο. Νέο ραντεβού, με διαφορετικό θέμα, την επόμενη Παρασκευή (14:00).

1. Στις περιπτώσεις αποστράτων συνταξιούχων των σωμάτων ασφαλείας που πήραν περισσότερα αναδρομικά από όσο δικαιούνταν, τι θα γίνει; Ποια η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων;


Δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση επ' αυτού ούτε για όσους πήραν περισσότερα ούτε για όσους πήραν λιγότερα καθώς ΔΕΝ έχουν κοινοποιηθεί ακόμη και τα σχετικά εκκαθαριστικά. Όταν θα μπορεί να γίνει ο σχετικός καταλογισμός θα υπάρξει κοινοποίησή του μέσω TAXISNET.

2. Υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα είναι διαθέσιμα τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων του 2019 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ; Έχουν πληρωθεί ήδη οι συντάξεις Απριλίου και πάμε για Μάη και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Δυστυχώς όχι. Αναμενόταν να είναι έτοιμα ήδη από το Φεβρουάριο αλλά τίποτα ακόμη. Ελπίζουμε να εκδοθούν με τη σύνταξη του Μαΐου στις 24/4.

3. Έχουμε κάποια ενημέρωση για το πότε θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων του 2019;

Δυστυχώς όχι. Αναμενόταν να είναι έτοιμα ήδη από το Φεβρουάριο αλλά τίποτα ακόμη. Ελπίζουμε να εκδοθούν με τη σύνταξη του Μαΐου στις 24/4.

4. Σύνταξη χηρείας λίγο κάτω από 380 ευρώ. Θα λάβει αύξηση τον Μάιο όπως είπε η Υπουργός;

Αν είστε στις συντάξεις που εκδόθηκαν μετά την 12/5/2016 τότε ναι. Το ποσοστό υπολογισμού θα ανέβει από το 50% στο 70%.

5. Έχει κάποιο νόημα η δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών των ν. 4051,4093,δώρων, κ.τ.λ. Πριν από το 2015 με βάση και την απόφαση του ΣΤΕ τον 06/2015? Επίσης μέχρι πότε διαφαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης, μέχρι το 2016 που ψηφίστηκε ο 4387/2016 ή μέχρι τον 12/2018 που έγινε η αναπροσαρμογή των συντάξεων? Γνωρίζουμε μήπως πότε περίπου θα εκδοθεί η ετυμηγορία του ΣΤΕ για τον 4387/2016? Θεωρείτε πως πρέπει να καταφύγουμε στην δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών ή να περιμένουμε κάποια πολιτική απόφαση με βάση και την καινούρια ετυμηγορία του ΣΤΕ???

Η δικαστική διεκδίκηση κατοχυρώνει την απαίτηση και δίνει τοκοφορία. Για όσους ΔΕΝ είχαν κινηθεί δικαστικά πριν τον Μάιο του 2015 πολύ δύσκολα θα υπάρξει δικαίωση για το διάστημα ως τότε. Όσοι ασκήσουν τώρα κάποιο ένδικο μέσο διεκδικούν για τις επικουρικές το διάστημα από τον 5/2025 ως τον 9/2016 και για τις κύριες από τον 5/2015 ως τον 12/2018. Η απόφαση του ΣτΕ για τον 4387/2016 ΔΕΝ θα αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ή τις παράνομες παρακρατήσεις. Γι' αυτό και προτείνουμε μετά τον επαναϋπολογισμό και τα νέα εκκαθαριστικά ατομικές προσφυγές κατά των αποφάσεων.

6. Θέλω να ρωτήσω πότε θα ψηφιστεί και θα ξεκινήσει να δίνεται το 70% των συντάξεων χηρείας

Αναμένεται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

7. Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή αγωγής για τα αναδρομικά των συνταξιούχων στο δημόσιο?

Δεν υπάρχει προθεσμία. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου διεκδικούν διετία προς τα πίσω εκτός αν έχουν κάνει αίτηση διακοπής παραγραφής και εκείνοι του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν 5ετία προς τα πίσω ως τον 5/2015.

8. Συνταξιούχος των 420€ ΙΚΑ που έχει κάνει αίτηση για έγκριση των Αναδρομικών και του ΕΚΑΣ έχει ελπίδες να έχει επιστροφή χρημάτων;

Αναδρομικά ΔΕΝ μπορείτε να δικαιωθείτε παρά μόνο τα δώρα. Για το ΕΚΑΣ δεν υπάρχει καμιά ελπίδα.

9. Είμαι αστυνομικός το πτυχίο ΑΕΙ που κατέχω τι αντίκτυπο έχει στα χρόνια υπηρεσίας μου;

Κανένα αντίκτυπο. Δεν μετράει για χορήγηση μισθολογικών κλιμακίων καθώς είστε ένστολος.

10. Σύνταξη χηρείας μετά τον ν. Κατρούγκαλου. Ποσό στη σύζυγο 160€ και από 80 € στα 2 ανήλικα τέκνα. Πώς θα επηρεαστούν τα ποσά με τις αλλαγές;

Θα χορηγείται στη σύζυγο το 70% της σύνταξης του θανόντος και στα τέκνα το υπόλοιπο 25%. Σήμερα λαμβάνουν από 50% έκαστος. Επομένως στο συνολικό ποσό ΔΕΝ θα υπάρξει διαφορά.

11. Είμαι συνταξιούχος μικρότερος από 55 ετών πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, όταν θα συμπληρώσω τα 55 θα καταργηθεί η παρακράτηση;

Κανονικά η παρακράτηση θα έπρεπε να είχε διακοπεί την 1/1/2019 με τον επαναϋπολογισμό. Να κάνετε σχετικό αίτημα.

12. Είμαι συνταξιούχος δημοσίου με σύνταξη 820 ευρώ περίπου δικαιούμαι τα αναδρομικά των νόμων 4051 και 4093 αν ναι για τι ποσό περίπου μιλάμε;

Η σύνταξή σας είναι κάτω των 1000 € και πιθανόν ξεπερνά κατά τι τα 1.000 μαζί με την επικουρική. Κατά κύριο λόγο μπορείτε να διεκδικήσετε τα δώρα που είναι 2.400 € συνολικά + τόκοι. Συμφέρει να συμμετέχετε σε μια ομαδική αγωγή.

13. Είμαι συνταξιούχος στρατιωτικός με 30 χρόνια συντάξιμα και επιπλέον έχω συμπληρώσει 24 χρόνια στο Τσαυ ως ελεύθερος επαγγελματίας φαρμακοποιός. Έχω υποβάλει για σύνταξη στο τσαυ με πρόβλεψη τριετίας! Γνωρίζετε το ύψος της δεύτερης σύνταξης και αν ο χρόνος απονομής θα συντομευτεί;

Δεν πρόκειται να συντομευτεί ο χρόνος απονομής. Η δεύτερη σύνταξη θα χορηγηθεί αποκλειστικά ως ανταποδοτική και θα είναι περίπου 450 - 600 €.

14. Είναι αλήθεια ότι καθυστερούν οι προσωρινές συντάξεις λόγω λογισμικού. Οι οριστικές δημοσίου ποιού έτους βγαίνουν τώρα;

Γενικά υπάρχουν μικρά προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα.

15. Οι συνταξιούχοι που βγήκαν με το Νόμο Κατρούγκαλου μετά τις 13/5/2016 θα πάρουν αναδρομικά από δώρα;

Όχι. Δεν προβλέπει κάτι τέτοιο ο νόμος 4387/2016.

16. Αληθεύει ότι τα αναδρομικά των συντάξεων θα δοθούν σε δύο μήνες;

Δεν υπάρχει τέτοια εικόνα.

17. Είμαι απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας από το 2011. Έχω υποστεί όλες τις περικοπές με ελάχιστες επιστροφές των ποσών που μου αναλογούν μετά τις απανωτές προσφυγές μου. Πριν 2 χρόνια έχασα τον άνδρα μου επίσης απόστρατο της Π.Α. Σαν χήρα Αξ/κού πόση σύνταξη χηρείας πρέπει να παίρνω δεδομένου ότι είμαι πάνω από 55 ετών;

Το 50% της σύνταξης του συζύγου πρέπει να σας καταβάλετε. Και αν ψηφιστεί τελικά η προσαύξηση τότε το 70%.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ