2019-04-14 03:10:47
Φωτογραφία για ΔΗΠΑΚ: Για τη συνάντηση με τον Υπ.Υγείας στις 10/4/19
Δελτίο Τύπου 

Για τη συνάντηση με τον Υπ.Υγείας στις 10/4/19 

Στις 10/4 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του νεοεκλεγμένου Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό υγείας Α. Ξανθό. 

Τέθηκαν τα εξής ζητήματα: 

1.Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού: Από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και 2018 έχουν διοριστεί ήδη 1.800 που φυσικά δεν έχουμε δει ακόμα τους περισσότερους. Άμεσα ανακοινώθηκε από πλευράς υπουργείου ότι θα προκηρυχθούν 940 θέσεις (οι 380 στην Αττική) .Ενώ υπάρχουν υποτίθεται οι προγραμματισμένες δαπάνες για το 2019, οι συνάδελφοι ΔΕΝ θα διοριστούν εντός του 2019 λόγω του … χρονοβόρου συστήματος κρίσεων!! Για τα επόμενα χρόνια θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 νοσηλευτών το χρόνο. Όμως ο υπουργός δεν απάντησε στην τεκμηριωμένη ερώτηση της ΔΗΠΑΚ ότι στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν 1.700 λιγότεροι γιατροί από αυτούς που υπηρετούν τώρα (700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί και 1.000 επικουρικοί που θα έχουν απολυθεί!!). Η υποσχεσιολογία καλά κρατεί με μπόλικο προεκλογικό …χρώμα. Όπως είδαμε τις 4.500 θέσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την πρωταπριλιά του 2015 , άλλο τόσο θα βλέπουμε τις χιλιάδες διορισμούς που υπόσχονται τώρα!! 


2.Χρηματοδότηση: Ενώ υπήρξε παραδοχή ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι «οριακοί» και ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένα 65 εκ. € λιγότερα για τα νοσοκομεία, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει προσαύξηση κάθε χρόνο»!!! Και προφανώς μετά το πρώτο εξάμηνο τα νοσοκομεία θα χρειάζονται επιπλέον πιστώσεις για να πάρουν αντιδραστήρια, υγειονομικό υλικό και να πληρώνουν τους ελαστικά εργαζόμενους. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι και πρόσφατα παραδείγματα όπως διακοπές ρεύματος, γεννήτριες που δεν παίρνουν μπρος αμέσως, ασανσέρ χαλασμένα (με πρόσφατο τραυματισμό συναδέλφου) ακάλυπτες βάρδιες τεχνικών από έλλειψη κονδυλίων, τα οποία τέθηκαν με έμφαση από τη ΔΗΠΑΚ. 

3.Εκπαίδευση – εξετάσεις ειδικότητας: Παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης, κάτω από την πίεση που ασκήσαμε, δεν υπήρξε δέσμευση ότι το υπουργείο θα πάρει ΟΡΙΣΤΙΚΑ πίσω το νόμο – έκτρωμα για το βαθμό στον τίτλο ειδικότητας. ). Στην επείγουσα ανάγκη για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ –που η έλλειψή της είναι ένας από τους λόγους brain-drain η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα εκδοθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των επιτροπών ειδικότητας, οι οποίες θα βαθμολογούν τα εκπαιδευτικά κέντρα. Δηλαδή διακοπή κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητα σε κέντρα που οι κυβερνήσεις αποδυνάμωσαν, αντί για βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης των ειδικευομένων !!! 

4.Επικουρικοί γιατροί: Οι 500 επικουρικοί μέσω ΕΣΠΑ και άλλοι 500 των οποίων ανανεώθηκε για 1 χρόνο η θητεία μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις, θα έχουν απολυθεί ως τις 31/12/2019. Μετά όσα νοσοκομεία θα έχουν έσοδα, θα μπορούν να παίρνουν νέους επικουρικούς. Εκατοντάδες συνάδελφοι στην ανεργία και υποστελεχωμένα τμήματα δηλαδή… 

5.Έλλειψη ειδικευομένων: Τεκμηριωμένα ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ απέδειξε ότι τουλάχιστον το 1/3 των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές. Η ιατρική μετανάστευση συνεχίζεται αμείωτη. Ποιες είναι αυτές οι «πολλαπλές παρεμβάσεις» που υπόσχονται χρόνια τώρα για να σταματήσει η αιμορραγία; Αντί για εκπαίδευση, μόνιμη δουλειά και ικανοποιητικές αποδοχές για τους νέους γιατρούς, αυτή η κύβερνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, τους ανοίγει δρόμο για ξεριζωμό. 

5. Οργανισμοί νοσοκομείων: Το σχέδιο νέων οργανισμών θα δοθεί για διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Θα προβλεφθεί στο μη ιατρικό προσωπικό μικρή αύξηση των οργανικών θέσεων που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάσει τη δραματική μείωση του 2012. Ανακοινώθηκε ξεκάθαρα ότι θα μείνουν κλειστά όσα νοσοκομεία έκλεισαν και κάποια για «αξιοποίηση» θα μετατραπούν σε κέντρα υγείας. Δεν υπήρξε δέσμευση για «αποσυγχώνευση» κλινικών και εργαστηρίων. 

6.ΜΕΘ:Ενώ όλοι γνωρίζουμε τις πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και τις πολύ περισσότερες που έχουμε ανάγκη, η προκλητικότατη απάντηση ήταν ότι «έχουμε μόνο 56 κενά»!!! 

7.Εφημερίες νοσοκομείων λεκανοπεδίου: Υπάρχει από πλευράς υπουργείου, εδώ και καιρό η δέσμευση για νέα ρύθμιση στη γενική εφημερία των νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση αν δεν αναπτυχθεί ευρύ δίκτυο δημόσιων δωρεάν δομών Π.Φ.Υ. (και όχι τις απαράδεκτες ΤΟΜΥ) και αν δεν εξοπλιστούν και στελεχωθούν τα περιφερικά νοσοκομεία, το μόνο που θα γίνεται είναι διαχείριση της σημερινής αθλιότητας. 

8.Πανεπιστημιακά νοσοκομεία: Ζητήθηκε επίμονα να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει και να προστατεύει τους γιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονται σε Πανεπιστημιακές κλινικές, από αυθαιρεσίες και καταπίεση, από τους «ισότιμους» κατά τα άλλα πανεπιστημιακούς συναδέλφους. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που πρώτα απ’ όλα απορρέει από την υπάρχουσα νομοθεσία. 

9.Πιστοποιητικά ΚΕΠΑ: Δεν έφτανε μόνο η απαράδεκτη αυστηροποίηση των κριτηρίων για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης, ήρθε εντολή από το υπουργείο εργασίας για ηλεκτρονική υποβολή των πιστοποιητικών από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Και ενώ έχουμε εδώ και ένα χρόνο επισημάνει ότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί 45 λεπτά για κάθε ασθενή, αντί να διευκολύνουν ασθενείς και γιατρούς, δυσκολεύουν την υπόθεση με τεράστια γραφειοκρατία. Για δεύτερη φορά δόθηκε υπόσχεση ότι θα απλοποιηθεί η χορήγηση πιστοποιητικών μετά από συνεννόηση με το υπουργείο εργασίας. 

10.Σε πολλά νοσοκομεία γιατροί του ΕΣΥ είναι και ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ. Και θεραπεύουν και συνταγογραφούν και ελέγχουν … τον εαυτό τους ως εντεταλμένοι από τις Διοικήσεις ελεγκτές!! Την υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να την επωμισθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ρητή δέσμευση δεν υπήρξε. 

11.Εξειδικευόμενοι στη λοιμωξιολογία και άλλες εξειδικεύσεις (πλην εξειδικευομένων στις ΜΕΘ) είναι ΑΜΙΣΘΟΙ! Υπήρξε δέσμευση ότι για όλες τις εξειδικεύσεις θα προβλέπεται αμοιβή. 

12. Εγκύκλιος υπ. Οικονομικών για ποινικές ευθύνες γιατρών σε ιατρικά λάθη: Η γνωστή «εγκύκλιος Χουλιαράκη» για τη δυνατότητα επιβολής χρηματικής ποινής σε γιατρούς που προκάλεσαν «βλάβη» σε ασθενή, επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη στους συναδέλφους. Η εγκύκλιος αυτή είναι ύπουλη. Ανοίγει δρόμους σε δικηγορικά γραφεία να ποινικοποιούν ουσιαστικά την ιατρική πράξη και να ζητάνε απίστευτες αποζημιώσεις από γιατρούς. Ποινικοποιείται ακόμη και η διεθνώς αναγνωρισμένη ποσοστιαία επιπλοκή σε ιατρικές πράξεις. Ανοίγει η όρεξη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να εξαναγκάζουν χιλιάδες γιατρούς να πληρώνουν ακριβά συμβόλαια. Δεν υπήρξε δέσμευση για αλλαγή νόμου. Υπήρξε υπόσχεση ότι θα δημιουργηθεί σώμα ειδικών από δικαστές , γιατρούς και νομικούς που θα «φιλτράρουν» τέτοιες υποθέσεις. 

Συνάδελφοι, 

Φαίνεται ότι το υπουργείο αντί να ακούσει την αγωνία των νοσοκομειακών γιατρών για τα δίκαια αιτήματα, εξακολουθεί να επιμένει να εφαρμόζει και να υπερασπίζεται την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Δεν πήρε ούτε καν το σαφέστατο πολιτικό μήνυμα που έδωσαν οι πρόσφατες εκλογές στην ΟΕΝΓΕ. 

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα μας. Θα μας βρουν μπροστά τους ακόμα πιο δυναμικά!
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ