2019-04-14 12:54:55
Φωτογραφία για Ο Ασάνζ και ο... αστακός που τον «κάρφωσε»: Θεωρίες για την «προδοσία» του Mr. Wikileaks
Ένας αστακός μπορεί να οδήγησε στην άρση ασύλου του Aσάνζ από την πρεσβεία του

Ισημερινού στο Λονδίνο;  Ο λόγος για τον οποίο η πρεσβεία αποφάσισε σχεδόν μετά από επτά χρόνια να «διώξει» τον ιδρυτή του «ενοχλητικού» ιστότοπου Wikileaks μπορεί να είναι η αποκάλυψη μιας φωτογραφίας που φέρνει σε δεινή θέση τον πρόεδρο του Ισημερινού.

Η φωτογραφία που είχε διαρρεύσει τον περασμένο Φεβρουάριο στα social media με τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο, να απολαμβάνει στο κρεβάτι ενός ξενοδοχείου μία πιατέλα με αστακό, είχε προκαλέσει αμηχανία αλλά και θύελλα αντιδράσεων στην πατρίδα του, την ώρα που οι συμπολίτες του βιώνουν στο πετσί τους τη λιτότητα που τους επέβαλε η κυβέρνησή του.

Ο Μορένο θεωρεί ότι η διαρροή του φωτογραφικού υλικού είναι «δάκτυλος», με τον Ασάνζ να το αρνείται.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» η αποκάλυψη της επίμαχης φωτογραφίας ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» για «να ξεφορτωθεί» τον Ασάνζ. Έτσι, η πρεσβεία του Ισημερινού αποφάσισε να άρει την ασυλία του 47χρονου Αυστραλού.


Η επταετής διαμονή του Aσάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού διακόπηκε όταν αστυνομικοί της Βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας έβγαλαν σηκωτό τον Ασάνζ, αφού πρώτα του είχαν περάσει χειροπέδες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, περισσότερα από 200 ηλεκτρονικά μηνύματα του προέδρου του Ισημερινού και της συζύγου του καθώς και φωτογραφίες της οικογένειας να απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην Ευρώπη, είχαν διαρρεύσει στον ιστότοπο «INApapers.org.».

Από τις πιο ενοχλητικές φωτογραφίες ήταν αυτή του προέδρου Λενίν Μορένο να απολαμβάνει τον αστακό στο κρεβάτι του ξενοδοχείου την ώρα που η κυβέρνησή του έχει επιβάλει μέτρα λιτότητας στον λαό.

Από την πλευρά του, ο ιστότοπος «WikiLeaks» προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: «Εν ολίγοις, η κυβέρνηση του Ισημερινού επιδιώκει ένα ψευδές πρόσχημα για να τερματίσει το άσυλο και την προστασία του Τζούλιαν Ασάνζ».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 2 Μαΐου, δικαστήριο του Γουέστμινστερ θα αποφασίσει αν θα εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να τον κατηγορεί για την διαρροή εκατομμυρίων διαβαθμισμένων εγγράφων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σαγίντ Τζαβίντ έχει δηλώσει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου, «ο υπουργός είναι αυτός που θα διασφαλίσει την δίκαιη δίκη του Ασάνζ».

Ο 47χρονος θα μπορούσε να εκδοθεί στη Σουηδία, μόνον εάν η Εισαγγελέας της χώρας ανοίξει εκ νέου την έρευνα και η κυβέρνηση εκδώσει ένα νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Εάν ο Ασάνζ εκδοθεί στη Στοκχόλμη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία του βιασμού σε βάρος μιας γυναίκας με τον ίδιο να αρνείται την κατηγορία.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ