2019-04-14 22:24:07
Φωτογραφία για Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο,  Stratolaunch  ΒΙΝΤΕΟ
Η Stratolaunch Systems έγραψε ιστορία το πρωί του Σαββάτου καθώς το μεγαλύτερο

αεροσκάφος στον κόσμο, το Scaled Composites Stratolaunch, ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρθενική του πτήση πάνω από την έρημο Mojave στην California, πραγματοποιώντας το όνειρο του πρόσφατα εκλιπόντος co-founder της Microsoft, Paul G. Allen. O Paul Allen ίδρυσε μαζί με τον Burt Rutan την Stratolaunch Systems το 2011.

Ο Jean Floyd, CEO της Stratolaunch Systems δήλωσε ότι το αεροσκάφος έκανε μία «καταπληκτική» προσγείωση ακριβείας και πως ήταν μία «συγκινητική στιγμή να βλέπει αυτό το μαγευτικό θέαμα και το όνειρο του Paul Allen να πραγματοποιείται μπροστά στα μάτια του». Το τεράστιο αεροσκάφος απογειώθηκε από το Mojave Air and Space Port πάνω από την έρημο περίπου 112 χιλιόμετρα βόρεια του Los Angeles. Πέταξε για περίπου δυόμιση ώρες, επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα 304 χιλιομέτρων την ώρα και σε υψόμετρο 5181 μέτρων. Ο πιλότος Evan Thomas δήλωσε ότι η πτήση συνολικά ήταν «φανταστική» και πως το αεροσκάφος πέταξε ως επί το πλείστον όπως αναμενόταν.


Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε για να εκτελεί αποστολές προσφέροντας μία «ιπτάμενη πλατφόρμα εκτόξευσης» για τρίτους, μεταφέροντας έως και τρεις πυραύλους με δορυφόρους στο κέντρο του τεράστιου φτερού του που έχει μήκος 117 μέτρων και ανάμεσα στις δύο ατράκτους και τους έξι κινητήρες από Boeing 747. Μόλις το Stratolaunch φτάσει σε υψόμετρο άνω των 10,5 χιλιομέτρων θα «απελευθερώσει» τους πυραύλους, οι οποίοι θα εκκινήσουν τις μηχανές τους για να συνεχίσουν την πορεία τους και να θέσουν σε τροχιά τους δορυφόρους.

Αν και μεγαλύτερης κλίμακας, το εγχείρημα μοιάζει αρκετά με αυτό του White Knight Two της Virgin Galactic, και έχει στόχο να προσφέρει μία οικονομικότερη εναλλακτική πρόταση για την εκτόξευση δορυφόρων ή άλλων φορτίων [αν και τελευταία διάφορες ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Rocker Lab με την πλατφόρμα (ή ακόμα και η SpaceX), έχουν βρει τρόπους να μειωθεί το κόστος αρκετά].

Μέχρι πάντως να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση, η Stratolaunch Systems έπρεπε να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια. Η εταιρεία σχεδίαζε να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση το 2016 ωστόσο το αεροσκάφος δεν ήταν έτοιμο πριν από τρία χρόνια, με τις πρώτες δοκιμές για τις μηχανές του να πραγματοποιούνται το 2017. Τώρα, και αφού πραγματοποιηθούν και άλλες δοκιμές, στόχος της Stratolaunch Systems είναι να βρει πελάτες, αφού μέχρι στιγμής, μόνο η εταιρεία Northrop Grumman έχει δεσμευτεί να εκτοξεύσει τους πυραύλους της Pegasus XL χρησιμοποιώντας το αεροσκάφος.
anatakti
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ