2019-04-15 00:52:48
Φωτογραφία για Απεβίωσε η σύζυγος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Η Μίριανα Μαρκοβιτς, σύζυγος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν

Μιλόσεβιτς απεβίωσε, σήμερα στην Μόσχα, σε ηλικία 77 ετών, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, επικαλούμενο ανεπίσημες πληροφορίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μάρκοβιτς άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της ρωσικής πρωτεύουσας, εξαιτίας μετεγχειρητικών επιπλοκών που τις προκάλεσαν πνευμονικό οίδημα.

Τη δεκαετία του 1990 η Μίριανα Μάρκοβιτς ίδρυσε την Γιουγκοσλαβική Αριστερά (JUL) ένα μικρό σε πολιτική ισχύ κόμμα, με μεγάλη, ωστόσο, πολιτική και οικονομική επιρροή, που συγκυβερνούσε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του συζύγου της, μέχρι τον Οκτώβριο του 2000.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς το όνομα της Μίριανα Μάρκοβιτς ενεπλάκη σε διάφορες εγκληματικές πράξεις. Δημοσιεύματα του Τύπου την συνέδεαν με την απαγωγή και την στυγερή δολοφονία του πρώην προέδρου της Σερβίας Ίβαν Στάμπολιτς, ενώ εικάζονταν ότι αυτή διέταξε και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια. Φήμες, ήθελαν, μάλιστα, το κόμμα της να ελέγχει όλο το λαθρεμπόριο τσιγάρων την περίοδο του οικονομικού αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας.


Γεγονός είναι, πάντως, ότι για καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν ασκήθηκε δίωξη κατά της Μαρκοβιτς από την σερβική δικαιοσύνη. Η ίδια εγκατέλειψε τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2003, ένα μήνα πριν την δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, και μετέβη στην Μόσχα όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Το 2018, η Μ. Μάρκοβιτς καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση ενός έτους για σφετερισμό εξουσίας, επειδή ανάγκασε στέλεχος της Εταιρίας διαχείρισης κρατικών ακινήτων (DIPOS) να μεταβιβάσει διαμέρισμα του δημοσίου, στην ιδιοκτησία της γυναίκας που φρόντιζε τον εγγονό της. Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε, πριν από ένα μήνα από το εφετείο του Βελιγραδίου.

Από το 2003 που μετέβη στην Μόσχα η Μίριανα Μάρκοβιτς ποτέ δεν επισκέφθηκε την Σερβία. Δεν παραβρέθηκε και στην κηδεία του συζύγου της Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς ο οποίος απεβίωσε το 2006 στις φυλακές του Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ