2019-04-15 08:52:04
Φωτογραφία για Στους Δήμους πετάει το μπαλάκι των ελέγχων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η κυβέρνηση
Οι δήμοι θα πάρουν στα χέρια τους την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης που έχει προκύψει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού τους.

Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που δίχνει να επικρατεί, όσον αφορά την πολυσυζητημένη πλέον «ρύθμιση» της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, πέραν της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων όπου πάνω από 51.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2018 μέχρι σήμερα, τα σπίτια που διαθέτουν προς μίσθωση σε τουρίστες μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες (Airbnb, Homeaway, booking.com κ.α.).

Το θέμα των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων συζητήθηκε στην Κουμουνδούρου, όπου εκπρόσωποι του κλάδου, μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, τέθηκε επί τάπητος το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και δή σε σχέση με τον αντίκτυπο στον τομέα της στέγασης και της κατοικίας.


Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στους εκπροσώπους του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λάβει κανένα μέτρο χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει και να έχει ζητήσει και την άποψη των ιδιοκτητών που ασχολούνται με την εν λόγω δραστηριότητα και δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αιφνιδιασμό».

Το μεγάλο θέμα που απασχολεί αυτή την στιγμή, πέραν των φορολογικών ρυθμίσεων, το κυβερνητικό επιτελείο είναι, να δοθεί το δικαίωμα μέτρων περιορισμού τοπικά στους δήμους οι οποίοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ζητήματα στέγασης. Ενδεικτικά στους δήμους που συζητήθηκαν ήταν τα τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Μύκονος και το Ρέθυμνο, προορισμούς όπου έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες περιπτώσεις κατά τις οποίες δημόσιοι λειτουργοί, καθηγητές, δάσκαλοι αλλά και φοιτητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης για μακροχρόνιες ενοικιάσεις, ιδιαίτερα προς το τέλος της θερινής σεζόν. Ωστόσο, «ακόμη και πρίν από την οριστική απόφαση, θα γίνεται μια μελέτη με στοιχεία κοινά αποδεκτά και προτάσεις που θα εξετάζονται κατά περίπτωση».

Το θέμα του περιορισμού του φαινομένου Airbnb σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και στους προορισμούς της Σαντορίνης, της Μυκόνου, των Χανίων, του Ρεθύμνου και της Ρόδου είχε θέσει ο πρόεδρος του ΕΟΤ και στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι δε θα πρέπει να δαιμονοποιείται η βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία ήταν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο του τουρισμού της Αθήνας.

Από το newsroom του economico.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ