2019-04-15 12:40:22
Φωτογραφία για Σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία...
Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων -κυρίως των ακριβότερων- που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Τώρα πλέον, μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ, είναι γεγονός. Από τη στιγμή που συμφωνούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι με την αποπληρωμή, τα τυπικά που απομένουν, έως ότου αυτή ολοκληρωθεί, λίγη σημασία έχουν.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος για την ελληνική οικονομία. Δεν μειώνει τον δανεισμό της χώρας, απλώς τον καθιστά φτηνότερο. Τα χρήματα που θα επιστρέψουμε στο Ταμείο, τα έχουμε δανειστεί από τις αγορές, αλλά με μικρότερο επιτόκιο. Θα τα χρωστάμε δηλαδή αλλού, αλλά αυτό το χρέος θα είναι φτηνότερο για μας.

Ταυτόχρονα οι αγορές λαμβάνουν ένα θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δημιουργούνται ευνοϊκότεροι όροι για φτηνότερο δανεισμό στο άμεσο μέλλον. Αν αυτό συμβεί, θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέα έξοδο για δανεισμό με τριετές ή επταετές ομόλογο.


Πέρα από την οικονομική, σημαντικότερη είναι η πολιτική σημασία της αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Η πολιτική του Ταμείου είναι γνωστή. Οι Ελληνες πολίτες τη βίωσαν στο πετσί τους κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Είναι ο κύριος εκφραστής των πιο στυγνών και των πιο απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων μέτρων οικονομικής πολιτικής.

Σε όποιο μέρος του πλανήτη ενεπλάκη σκόρπισε τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στην Ελλάδα υπήρξε ο εισηγητής των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων, τα οποία και επέβαλε χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση. Τουλάχιστον στην πρώτη φάση της μνημονιακής πολιτικής, όταν η παρουσία του ήταν αναγκαία, καθώς η Ευρώπη δεν διέθετε αντίστοιχους μηχανισμούς στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών.

Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ μειώνεται σημαντικά η ισχύς της παρέμβασής του στις ελληνικές υποθέσεις. Ασφαλώς η χώρα μας δεν θα έχει λιγότερο χρέος, ούτε λιγότερη εποπτεία. Ομως το κέντρο βάρους αυτής της εποπτείας μεταφέρεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην ενωμένη Ευρώπη και στα όργανά της, στα οποία συμμετέχουμε ως ισότιμο μέλος με έργο και λόγο. Δεν είναι λίγο...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ