2019-04-15 18:03:40
Φωτογραφία για Ξέφρενη αύξηση στα μπόνους των τραπεζιτών...
Ασυγκράτητοι ρυθμοί αύξησης στα μπόνους των στελεχών της Wall Street που στο κραχ του 2008 σώθηκαν από τη χρεοκοπία χάρη σε ένα «σοσιαλιστικής» έμπνευσης σωσίβιο ύψους εκατοντάδων δισ. δολαρίων, που πρόσφερε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους junior. Την ίδια χρονική περίοδο εκατομμύρια Αμερικανοί δανειολήπτες στεγαστικών δανείων έχασαν τα σπίτια τους και εκατομμύρια εργαζόμενοι αφέθηκαν... στις «δυνάμεις εξισορρόπησης της αγοράς».

Τα 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια άγγιξε πέρυσι η αξία των μπόνους που απήλαυσαν πέρυσι τα golden boys της Wall Street, ένα ποσόν που είναι τρεις και πλέον φορές μεγαλύτερο από τις ετήσιες αποδοχές όλων των εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ, οι οποίοι αμείβονται με κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (New York State Comptroller), οι 181.300 τραπεζίτες, χρηματιστές, traders και λοιποί εργαζόμενοι των χρηματοπιστωτικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εισέπραξαν κατά μέσον όρο πέρυσι 2018 μπόνους 153.700 δολαρίων έκαστος.


Το ποσόν αυτό είναι... 1.000% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μπόνους που έβαζαν στην τσέπη τους τα «χρυσά παιδιά» της Wall Street το 1985 (13.970 δολάρια) και αναδεικνύει τον εκρηκτικό -και ακραία άνισο- ρυθμό με τον οποίο αυξήθηκαν τα εισοδήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα τις τελευταίες 4 δεκαετίες.

Αν οι κατώτατοι μισθοί των υπολοίπων Αμερικανών είχαν αυξηθεί με τον ρυθμό που αυξήθηκαν τα μπόνους των τραπεζιτών, τότε το κατώτατο ομοσπονδιακό ωρομίσθιο στις ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι σήμερα 33,51 δολάρια (αντί των 7,25 δολαρίων), τα κατώτατα ημερομίσθια πάνω από τα 250 δολάρια και ο κατώτατος μισθός να ξεπερνά τα 5.000 δολάρια τον μήνα. Αντ’ αυτού οι μισθωτοί εισέπραξαν... στασιμότητα 

(βλέπε γράφημα).

Μπάμπης Μιχάλης
efsyn.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ