2019-04-16 11:29:11
Φωτογραφία για «Εξυπηρετήσεις» Λοβέρδου υπέρ #Novartis...
Κόλαφος είναι για τον Ανδρέα Λοβέρδο τα συμπεράσματα του διαβιβαστικού που στάλθηκε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή προκειμένου να αρθεί η ασυλία του πρώην υπουργού Υγείας.

Στα εν λόγω συμπεράσματα η εισαγγελία κρίνει ότι ο πρώην υπουργός «συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή […] και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας αυτής (σ.σ.: Novartis) συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ». Ο Ανδρ. Λοβέρδος έλαβε το ποσό αυτό προκειμένου «να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ως άνω εταιρείας, η οποία απέκτησε τεράστιο οικονομικό όφελος, κατά παράβαση των καθηκόντων του». Και το έπραξε αυτό παρανομώντας.

Οι εξυπηρετήσεις του πρώην υπουργού προς τη Novartis –όπως έχουν στοιχειοθετηθεί από την εισαγγελία– είναι πέντε και αφορούν υπερτιμολογήσεις φαρμάκων της και ευνοϊκή μεταχείρισή της. Το επίδικο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως βάσει του νόμου 3790/2009, που ανανεώθηκε από τον ν
. 3840/2010, ο οποίος ίσχυε επί υπουργίας Λοβέρδου, «η τιμή κάθε φαρμακευτικού προϊόντος προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών». Κι όμως, ο Ανδρ. Λοβέρδος ξεπερνά αυτά τα… ασήμαντα εμπόδια προκειμένου –βάσει της εισαγγελίας– «να ωφελήσει οικονομικά τη Novartis».

Novartis: «Εγκριση τιμής εκτός τυπικής διαδικασίας»

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι το φαρμακευτικό σκεύασμα Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια Bt x 28, για το οποίο η ίδια η Novartis σε εσωτερικό έγγραφό της –περιέχεται στη δικογραφία– όχι μόνο πανηγυρίζει για την ευνοϊκή μεταχείριση που είχε από το υπουργείο του Ανδρ. Λοβέρδου, αλλά το πράττει αυτό εκθέτοντας τον πρώην υπουργό. Και αυτό επειδή αναφέρει ότι η τιμολόγηση του Gilenya έγινε παρατύπως: «Χρόνος ρεκόρ και μοναδική για το Gilenya τοπική έγκριση και τιμολόγηση. Πρώτη φορά που ένα προϊόν παίρνει την έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας. Κανένα άλλο προϊόν δεν τιμολογείται από το 2011».

Στο ηλεκτρονικό αρχείο με την κωδική ονομασία «MA Comms Plan and BUDGET12 Mar122», που προέρχεται από τα κατασχεμένα έγγραφα της Novartis και επίσης περιέχεται στη δικογραφία, υπάρχει αυτοαξιολόγηση του Κωνσταντίνου Φρουζή. 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο documentonews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ