2019-04-16 13:31:56
Φωτογραφία για ΦΣ ΣΕΡΡΩΝ: ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Με τη συμμετοχή 70 φαρμακοποιών – μελών του Φ.Σ. Σερρών πραγματοποιήθηκε, το εκπαιδευτικό σεμινάριο για φαρμακοποιούς, με θέμα «Σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων - Ο ρόλος του φαρμακοποιού». Το σεμινάριο διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το ΙΔΕΕΑΦ και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Σερρών, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Μονάδα της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και την Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σερρών.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς, ανακοίνωσε πως «το εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη σωστή χρήση συσκευών εισπνεόμενων φαρμάκων εντάσσεται στο γενικότερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονεί ο ΠΦΣ σε συνεργασία με τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, ξεκινώντας από τις Σέρρες. Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των φαρμακοποιών ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του φαρμακείου των υπηρεσιών».


Και συμπλήρωσε ο κ. Βαλτάς πως «θα υπογραφεί Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο , για το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Φαρμακοποιών στη σωστή χρήση των συσκευών χορήγησης εισπνεομένων φαρμάκων σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Παράλληλα με την εκπαίδευση των φαρμακοποιών, θα διεξαχθεί έρευνα για τη συμμόρφωση των ασθενών στη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών και τον ρόλο του εκπαιδευμένου φαρμακοποιού σε αυτή».

Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ κ. Σεραφείμ Ζήκας, ενώ τους εκπαιδευτές και τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο καλωσόρισε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Σερρών κ. Αναστάσιος Ρόντσης.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του σεμιναρίου και με δεδομένο ότι ο φαρμακοποιός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ιατρού και του ασθενή στη διαχείριση της ασθένειας, οι φαρμακοποιοί εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση ενός εισπνεόμενου φαρμάκου (pMDI, DPI, spacer, νεφελοποιητές). Δόθηκε σημασία στα περιστατικά που είναι άμεσα για παραπομπή σε νοσοκομείο ή στον γιατρό, καθώς και στο πώς διακρίνουμε τα λιγότερο επείγοντα. Έγινε αναφορά σε όλες τις δραστικές ουσίες ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια των β2 διεγερτών, της κορτιζόνης, της αδρεναλίνης, όταν αυτά είναι απαραίτητα ή καθ’ υπόδειξη γιατρού, αλλά και στο ποιες είναι οι κατάλληλες δοσολογίες αυτών ανάλογα με τη ηλικία και τα κιλά του ασθενούς.

Ο κ. Ιωάννης Ν. Τσανάκας, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας, Διευθυντής Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», τόνισε μεταξύ άλλων πώς «σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασθενείς που λαμβάνουν εισπνεόμενα φάρμακα δεν τα λαμβάνουν σωστά με αποτέλεσμα να μην βελτιώνεται η υγεία τους και να αυξάνεται η δαπάνη στα φάρμακα λόγω της ελλιπούς λήψης της αγωγής. Είναι παγκοσμίως διαπιστωμένο πώς η προσπάθεια γα την συμμόρφωση των ασθενών αυτών έχει αποδώσει πολύ λίγο. Μάλιστα 7 στους 10 ασθενείς υποθεραπεύονται λόγω της μη σωστής χρήσης των συσκευών για τα εισπνεόμενα φάρμακα».

Το σεμινάριο είχε διάρκεια 8 ωρών με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση. Εκπαιδευτές του σεμιναρίου εκτός του κ. Τσανάκα ήταν οι κύριοι: Φώτιος Κυρβασίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ, Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», Ελπίς Χατζηαγόρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ, Παιδοπνευμονολογική Μονάδα, Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», Δρ Αντώνης Αντωνιάδης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σερρών, και Αικατερίνη Μήτκα, πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σερρών.
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ