2019-04-16 15:10:55
Φωτογραφία για Εκκληση του Ακάρ προς ΗΠΑ
Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 είναι μια μεμονωμένη απόφαση που υπαγορεύεται αποκλειστικά από λόγους εθνικής ασφαλείας και δεν θέτει υπό αίρεση τις γεωπολιτικές επιλογές της Τουρκίας. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες από την Ουάσιγκτον, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις φωνές που ζητούν κυρώσεις εναντίον της χώρας του και κερδίζουν έδαφος στους κόλπους της διοίκησης Τραμπ και του Κογκρέσου.

Από το βήμα διάσκεψης, στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Ακάρ τόνισε ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας δεν θα πρέπει να προκαλέσει κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ γιατί η Άγκυρα δεν έχει αντιπαλότητα με την Ουάσιγκτον και παραμένει αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, τόνισε ο Ακάρ, περιμένει όχι μόνο να παραλάβει τα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει από τις ΗΠΑ, αλλά και να παραμείνει συμπαραγωγός των εν λόγω αεροσκαφών. Επιπλέον, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «μελετά προσεκτικά» πρόταση των ΗΠΑ για αγορά αμυντικών πυραύλων Patriot. Οι Αμερικανοί προτείνουν τους Patriot ως υποκατάστατο των S-400, αλλά η τουρκική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εξετάζει μόνο το ενδεχόμενο συμπληρωματικής αγοράς, θεωρώντας ότι η υπόθεση των ρωσικών πυραύλων έχει κλείσει και δεν τίθεται υπό αναθεώρηση.


Λίγο νωρίτερα από τις δηλώσεις Ακάρ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου είχε εξάρει τη «σθεναρή και αποφασιστική στάση του Προέδρου Ερντογάν» σε ό,τι αφορά την αγορά των ρωσικών πυραύλων, σε πείσμα των «χωρίς προηγούμενο» αμερικανικών πιέσεων. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ: «Υπάρχουν λίγες μόνο χώρες στον κόσμο που είναι σε θέση να δρουν με έναν τέτοιο, κυρίαρχο τρόπο, με τη Ρωσία και την Τουρκία να βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές». 

Πρόσφατα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επανέλαβε ότι η αγορά S-400 είναι ασύμβατη με την προμήθεια F-35, ενώ ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έφτασε να απειλήσει την Τουρκία με έξοδο από το ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας προετοιμάζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, να καταθέσει ένσταση, ζητώντας ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, αφού ολοκληρωθεί η μερική ανακαταμέτρηση ψήφων που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Χθες, ο υποψήφιος του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι αν γίνει ολική ανακαταμέτρηση, θα αναδειχθεί ο ίδιος νικητής, κάνοντας λόγο για περιστατικά νοθείας. Τα πρώτα αποτελέσματα ανέδειξαν νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου με οριακή διαφορά 0,3%.

ΑΜΠΕ/Reuters

«The New Daily Mail»
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μάλλον ατύχημα...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μάλλον ατύχημα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ