2019-04-16 17:28:33
Φωτογραφία για Τα Συμπληρώματα Ασβεστίου συνδέονται με καρκίνο και της Βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου, όταν η πηγή των ουσιών αυτών είναι τα τρόφιμα και όχι τα συμπληρώματα διατροφής, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων έχει ελάχιστη επίδραση στον οργανισμό και μόνο τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στις τροφές, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες θανάτου. Επιπρόσθετα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εθνικού επιπέδου στις ΗΠΑ, αποτελούμενο από δεδομένα περισσότερων από 27.000 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω, για να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής και θανάτου από όλες τις αιτίες, από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Fang Fang Zhang, καθηγητή στη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών και Πολιτικής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts και βασικό συγγραφέα της μελέτης, αξιολόγησαν εάν η επαρκής ή υπερβολική πρόσληψη θρεπτικών ουσιών συνδέεται με το θάνατο και αν η πρόσληψη από τα τρόφιμα αντί των σκευασμάτων είχε κάποια επίδραση στη σχέση αυτή.


Όσον αφορά στη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών και του κινδύνου θανάτου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ και μαγνησίου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ και ψευδαργύρου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.Η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Όταν αξιολογήθηκαν οι πηγές πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών (τρόφιμα έναντι συμπληρωμάτων), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Κ και μαγνησίου αφορούσε τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τα τρόφιμα και όχι από τα συμπληρώματα.Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζεται με επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ και ψευδαργύρου περιορίστηκε επίσης στα θρεπτικά συστατικά από τρόφιμα.Η πρόσληψη ασβεστίου από συμπληρώματα σε ποσότητα τουλάχιστον 1.000 mg/ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αλλά δεν υπήρξε κανένας παρόμοιος συσχετισμός για την πρόσληψη ασβεστίου από τρόφιμα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν επηρέαζαν καθόλου τον κίνδυνο θανάτου ατόμων με χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Αντ ‘αυτού, η ομάδα βρήκε ενδείξεις ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D από άτομα χωρίς συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, όπως και από καρκίνο, με τους ερευνητές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί και πρόθυμοι για περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτή τη δυνητική σύνδεση.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν ότι, ενώ η χρήση συμπληρωμάτων συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου συνολικής πρόσληψης θρεπτικών ουσιών, υπάρχουν ωφέλιμες συσχετίσεις στα θρεπτικά συστατικά από τρόφιμα που δεν παρατηρούνται σε αυτά από τα συμπληρώματα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τόσο τα ίδια τα θρεπτικά συστατικά όσο και η πηγή τους στην υγεία, ιδιαίτερα εφόσον το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι επωφελές», σχολίασε ο Δρ. Zhang.

Οι συγγραφείς σημειώνουν, πάντως, ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην έρευνα, όπως η διάρκεια της χρήσης, η παρουσία τους στον οργανισμό και η δοσολογία συμπληρωμάτων διατροφής, που επιβάλλουν τις περαιτέρω μελέτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ