2019-04-16 18:00:55
Φωτογραφία για Διαψεύδονται οι προβλέψεις για αύξηση των εσόδων λόγω νέου κατώτατου μισθού
Mείωση αντί για αύξηση των εσόδων από εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης σημειώθηκε κατά τον δεύτερο μήνα εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης περί αύξησης κατά 11% του κατώτατου μισθού σε πάνω από 600.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Κόντρα στις προβλέψεις τις οποίες είχε στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας για αύξηση των εσόδων από εισφορές επί των μεικτών αποδοχών των μισθωτών, κατά μέσο όρο 20 εκατ. ευρώ κάθε μήνα (λόγω της αύξησης του μεικτού κατώτατου μισθού από την 1/2/2019), οι εισπράξεις από τις εν λόγω εισφορές, τον Μάρτιο, μειώθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, έως τώρα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης -με τις οποίες επιχείρησε να πείσει και τους θεσμούς- σύμφωνα με τις οποίες μια αύξηση στον κατώτατο μισθό, εκτός από την εγχώρια καταναλωτική ζήτηση, θα μπορούσε να τονώσει και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.


Μάλιστα, οι αρχικές προβλέψεις, τις οποίες είχε υπ' υπόψιν της η κυβέρνηση μιλούσαν για αύξηση 240 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, από τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης και κατά 80 εκατ. ευρώ από τις κατώτατες εισφορές των μη μισθωτών (οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον μεικτό κατώτατο μισθό ). Αντ' αυτών των θετικών προβλέψεων, δεν θα πρέπει -αν δεν αντιστραφεί η μέχρι εδώ τάση- να αποκλείονται οι αρνητικές αναθεωρήσεις τους, δημιουργώντας νέες ''τρύπες'' στον προϋπολογισμό των Ταμείων.

Αρμόδια στελέχη των Ταμείων εξηγούν  ότι η μείωση -αντί για αύξηση- των ασφαλιστικών εσόδων την επαύριον της αύξησης του κατώτατου μισθού, ''κρύβει'' πως είτε η αύξηση στον κατώτατο τελικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν δόθηκε στους δικαιούχους εργαζομένους από τους εργοδότες τους, είτε σε άλλες περιπτώσεις δόθηκε μεν αλλά τα επιπλέον μισθολογικά -ασφαλιστικά βάρη που αυτή έφερε στις επιχειρήσεις αντισταθμίσθηκαν από άλλες παρεμβάσεις στις συμβάσεις των ιδίων ή των άλλων συναδέλφων τους που αμείβονται με αποδοχές πάνω από τον κατώτατο μισθό. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η συνολική μείωση των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και, έτσι, των εισφορών οι οποίες υπολογίζονται επ' αυτών Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σαν πιθανότερες αιτίες της πτώσης των ασφαλιστικών εσόδων από τη μισθωτή απασχόληση τον Μάρτιο -παρά την αύξηση του μεικτού κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο- μπορούν να θεωρηθούν οι εξής:

-Δεν απέδωσαν οι εργοδότες μαζικά την αύξηση 11% σε όσους είχαν ''θεμελιώσει'' επίδομα τριετίας το 2012, όπως προέβλεψε σχετική υπουργική εγκύκλιος, με το αιτιολογικό πως αυτό έχει καταργηθεί από το 2014, όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ αλλά και η Κομισιόν.

-Μετέτρεψαν κάποιοι άλλοι εργοδότες τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (8ωρο/5θήμερο) των δικαιούχων της αύξησης 11% στον μεικτό κατώτατο μισθό τους σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης (4ωρο ή 6ωρο/5θήμερο) και έτσι μειώθηκε ο μεικτός μισθός των εργαζομένων τους μαζί και οι καταβλητέες εισφορές.

-Μείωσαν, ίσως, ορισμένοι εργοδότες τις μεικτές αποδοχές ή μετέτρεψαν τις συμβάσεις όσων αμείβονται με αποδοχές πάνω από τον κατώτατο μισθό (και έτσι μείωσαν τις καταβλητέες εισφορές προς τα Ταμεία) προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες μισθολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που αφορούν εκείνους τους εργαζομένους που έπρεπε να λάβουν αύξηση στον κατώτατο μισθό τους από την 1/2/2019./πηγή capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ