2019-04-17 10:26:32
Φωτογραφία για Με «κομμένα φτερά» τα έξι πανάκριβα drones της ΕΛ.ΑΣ
Αγοράστηκαν το 2015 και δεν πήραν μέρος σε καμιά επιχείρηση, αφού τα κρατούν (λόγω προβλημάτων) καθηλωμένα στο έδαφος

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αστυνομίας -περισσότερο γνωστά ως drones- τα οποία τα κρατούν καθηλωμένα στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμμετάσχει σε καμία επιχείρηση, ακόμα και όταν η χρήση τους ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με το protothema.gr, τα drones αγοράστηκαν το 2015 για περισσότερα από 3.000.000 ευρώ και παρουσιάστηκαν επίσημα με καθυστέρηση δύο χρόνια αργότερα, ενώ σήμερα βρίσκονται ακινητοποιημένα στη βάση τους, στο Μαρκόπουλο. Δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ήταν η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, αλλά ούτε καν για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους. Όπως αναφέρουν άλλες πηγές, αρκετά από αυτά έπεσαν ακόμα και κατά την προσπάθεια εκπαιδευτικών πτήσεων, καθώς τα συστήματά τους, όπως τα συστήματα πλοήγησης και οι κινητήρες, χρειάζονται αναβάθμιση.


Επιτροπή

Τα πολλά προβλήματα που εντοπίζονται έχουν οδηγήσει στη σύσταση -εδώ και δύο μήνες- μιας ειδικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μάλιστα, η επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με την ισραηλινή εταιρία κατασκευής προκειμένου να προμηθευτούν ανταλλακτικά για την αναβάθμιση των λογισμικών και των κινητήρων, ώστε να καταφέρουν να πετάξουν.

Υπενθυμίζεται ότι στη μεγάλη χρησιμότητα που θα είχαν τα drones είχε αναφερθεί κατά την παρουσίασή τους, στις 4 Μαΐου 2017, και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: «Μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τρόπο ουσιαστικό και επ' ωφελεία του υπηρεσιακού και κατ' επέκταση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος σε πολλές περιπτώσεις, όπως, λ.χ., στην παρακολούθηση-διευθέτηση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες, στην παρατήρηση της υπαίθρου για έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, στην επιτήρηση συνόρων, στον εντοπισμό αγνοουμένων σε δύσβατες περιοχές, καθώς και στην αποτύπωση του γεωγραφικού ανάγλυφου περιοχών στο πλαίσιο αναζήτησης καλλιεργειών ναρκωτικών».

Η ιδέα για την απόκτηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών ξεκίνησε σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας, καθώς έχουν τη δυνατότητα να κινούνται αθόρυβα, να διαθέτουν κάμερες υπέρυθρες και θερμικές, να μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων και να έχουν χρόνο συνεχούς πτήσης από 4 έως 20 ώρες.

(ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15/04/2019)
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ